U Batajnici predstavljena izdavačka djelatnost članova Ličko-dalmatinske čitaonice

Promocija knjiških autorskih ostvarenja članova Ličko-dalmatinske čitaonice održana je u restoranu „Velebit“ na Novosadskom putu u Beogradu 7. decembra gdje je predstavljena kapitalna monografija  Andreja Vujnovića „Apostol Srba – portreti i ikone Svetog Save Srpskog“.

U okviru programa promocije govorilo se o još nekoliko ostvarenja, a među njima je časopis za filozofiju, društvene nauke i političku kritiku „Srpska slobodarska misao“ o kome je govorio urednik Nikola Žutić, zatim Zbornik naučnih radova  „Baranja kroz vijekove“ o kome su govorili urednici Milorad Buha i dr Momčilo Subotić, kao i  deseti broj godišnjaka  „Kninska Krajina“ o kome je govorio urednik Danko Perić.

 

Promociju je otvorio Nikola Žutić i na početku podsjetio na tradiciju ovakvih okupljanja u decembru svake godine, od osnivanja Čitaonice koju je 2015. godine oformio zajedno sa Andrejem Vujnovićem.

Na promociji je rečeno da je knjiga „Apostol Srba – portreti i ikone Svetog Save Srpskog“ koju je izdao Istorijski muzej Srbije na više od petsto stranica, sa oko trista ilustracija prezentovan izuzetan život, golemo djelo, te široki raspon uticaja najznačajanijeg srpskog svetitelja. Knjiga je podjeljena u dvije cjeline.

Prema riječima autora Vujnovića, u prvoj se pod naslovom Portret nalazi šesnaest poglavlja u kojima se iscrpno prezentuje zemaljski život Svetog Save te istorijski, društveni, vjerski i kulturni kontekst u kom se on odvijao. U drugoj cjelini knjige pod naslovom Ikona, kroz petnaest poglavlja na isti način kao u prvoj predstavlja se uticaj Svetog Save na život srpske crkve i društva, od njegovog upokojenja do danas, naveo je autor.

„Ovdje se posvećuje pažnja istorijskom značaju Svetog Save, ličnosti  i njegovom doprinosu svim segmentima srpskog života“, istakao je Vujnović.

Sa promocije je poručeno da je iz slika Svetog Save koje su se mjenjale kroz istoriju, Andrej Vujnović izdvojio ono što u svim vremenima Svetog Savu čini uzorom: „Zadivljuje čvrstina i bistrina njegove hrišćanske misli i stava, ali uz to i njegova otvorenost i žudnja za širenjem horizonata i neprestana težnja prema dobru. Zadivljuju njegovi diplomatski angažmani i organizacione sposobnosti u kojem se prepoznaje sposobnost realnog sagledavanja okolnosti i na osnovu takvog viđenja pragmatično postupanje.“

Istaknuto je da se u knjizi Apostol Srba prvi put u odgovarajućem formatu u srpskoj istoriografiji prikazuje život ličnosti koja se sa mnogo razloga smatra najznačajnijom u srpskoj istoriji.

Kako je istakao Vujnović potvrda za njegovo dostignuće jeste to što je predgovor monografije napisao Patrijarh Irinej, a u predgovoru  je navedeno: „Ova knjiga Apostol Srba koju potpisuje Andrej Vujnović upoznaje nas na iscrpan način sa bogatom i raznovrsnom djelatnošću Svetog Save u njegovom vremenu, zatim sa onim što je ostavio u nasleđe srpskom narodu, sa pravcima u kojima ga je usmjeravao i kuda ga danas usmjerava. Polazeći od iskustava prethodnika, pisac u ovoj knjizi Apostol Srba objedinjuje ono što su relevantni autori na raznim mjestima napisali i izgovorili o Svetom Savi. Ova knjiga kojom se ukazuje na jedinstveno djelo i podvižnički život Svetog Save doprinosi velikoj proslavi – osamsto godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, koja i jeste najveći rezultat pregnuća Apostola Srba Svetoga Save.“

Govoreći o časopisu za filozofiju, društvene nauke i političku kritiku koji uređuje već 10 godina pod nazivom „Srpska slobodarska misao“,  urednik Nikola Žutić je naglasio da svaki broj prilagođava krajiškim temama.

„Objavio sam članak o Ilirskom zavodu Svetog Jeronima, koji je vremenom, propagandom Hrvata, dobio hrvatsko ime krajem 19. vijeka. Priređujem i knjigu na tu temu koja će uskoro izaći iz štampe. Takođe u ovom broju časopisa sam objavio članak na temu šravoslavne crkve u Dalmaciji u vremenu Napoleonove vlasti 1808. godine.

Na kraju književnog programa dramski glumac Ljubivoje Tadić  pročitao je svoj članak  posvećen nedavno preminulom književniku Dušanu Duji Đakoviću „Duja od kamena, sunca i vrlina“ koji je objavljen u „Srpskoj slobodarskoj misli“.

Druženje je nastavljeno uz ručak i muzički program gdje su se mogle čuti zavičajne krajiške pjesme.

 

O autoru:

Andrej Vujnović je završio studije istorije umetnosti i filosofije u Zagrebu, a doktorirao je na Filozofskom fakluletu u Beogradu. Bio je nastavnik u Srednjoškolskom centru Nikola Tesla u Gospiću a potom kustos i direktor Muzeja Like i Spomen područja Nikola Tesla u Gospiću. Bio je konzervator Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Karlovcu. Do penzionisanja je radio u Istorijskom muzeju Srbije na mjestu muzejskog savjetnika i direktora.

novinar „Srpskog kola“

Vesna Pešić

 

Nema komentara

Napišite komentar