U Beogradu obilježeno 76 godina od osnivanja Osme Kordunaške NOU Divizije

Udruženje boraca Korduna, osme Kordunaške narodno- oslobodilačke udarne divizije, ratova 1990-1999 godine i njihovih potomaka na svečanoj sjednici 24. novembra u sali opštine Novi Beograd zajedno sa Zavičajnim klubom Kordunaša obilježilo je 76 godina od formiranja 8.Kordunaške narodno- oslobodilačke udarne divizije.

Nakon himne i minuta ćutanja za sve stradale Kordunaše, sjednicu je otvorio u ime organizatora predsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša Petar Šaula koji je pozdravio preživjele borce, pripadnike 8. Kordunaške i sve borce drugih ratnih jedinica Drugog svjetskog rata i ratova devedesetih godina, kao i predstavnike institucija, SUBNOR-a i drugih udruženja boraca i krajiških i drugih udruženja koji su prisustvovali skupu.

O značaju obilježavanja revolucionarnih tradicija Korduna i 8.Korudnaškoj NOU diviziji koja je osnovana 22.11.1942.godine u srcu Korduna u Creverskoj strani kod Vrginmosta, govorio je predsjednik Udruženja boraca Korduna Đuro Škaljac.

„Zašto mi Kordunaši i poslije 76 godina obilježavamo ovaj datum? Zato što smatramo da nije bilo narodnog ustanka 1941.godine na Kordunu, ustaše bi pobile sav srpski narod od Kupe do Korane, Gline i od Plitvica do Šamarice. Dok nisu formirane brigade i divizije, naša sela su sva spaljena, a ustaške kolone su se pretvorile u hajke i lov na Srbe od Une do Kupe, od Šamarica do Knina. Kad su formirane divizije, taj prostor je od tada pa do kraja rata bio zaštićen. Na Kordunu je ubijeno preko 28.000 Srba ili 34 % predratnog srpskog stanovništva. Da nije bilo 8.Kordunaške divizije, pitanje je da li bi bilo potomaka Kordunaša i nas u ovoj sali. Ista politika se ponovila i 1991. Pitanje je da li bi Srbi kao nacionalna manjina preživjeli euforičnost obnovljenog ustaštva. Kako je nestajala divizija i 21.korpus, nestajao je i narod sa Korduna“, rekao je na početku Škaljac dodajući da su stradanja Srba Kordunaša po svojim razmjerama jednaka biblijskom stradanju jevrejskog naroda.

„Zato želimo da sačuvamo Kordun od zaborava, borbu kordunaškog naroda protiv ustaštva i fašizma i otete pobjede posle Drugog svjetskog rata. Prije izvjesnog vremena borci i potomci 8.divizije iz Zagreba obišli su Crevarsku stranu gdje je formirana Divizija i našli razrušenu školu bez spomen ploče.Od njenog osnivanja 1942.godine pa do kraja rata Kordun je bio njena zona, a odbrana naroda njen zadatak. Njen operativni prostor bili su Kordun i Cazinska krajina, a kad je trebalo i područje Žumberka, Like, Slavonije i Slovenije. Istu zonu 50 godina kasnije branio je Kordunaški korpus sve do početka avgusta 1995.godine“, naveo je Škaljac detalje o diviziji čiji je prvi komandant bio Vlado Ćetković, posle njega Jovo Tarabić, zatim general Mihajlo Vojnović.

„Na ovoj generaciji, koji su unuci boraca Osme divizije, sinovi i unuci boraca 21.korpusa i koji su danas u ovoj sali, kao članovi zavičajnog kluba Kordunaša, naše udruženje zavičajne organizacije ostaje da osmisli i spasi od zaborava i jedan i drugi period našeg ratovanja i istorije Korduna. Ako mi danas u ovoj sali od zaborava sačuvamo bar dio zavičaja, ući ćemo u istoriju prije nego što postanemo dio prošlosti. Zato borci 8. Kordunaške Divizije i borci rata za opstanak Srba Krajišnika od 1991.do 1999.godine podržavaju program Zavičajnog kluba Kordunaša oko pisanja monografije i za sve aktivnosti koje sprovodi, kao i program i dijelovanje KUD Kordun i Petrova Gora“, poručio je Škaljac na kraju svog govora.

Na ovom skupu prisustvovao je i jedan živi svjedok, 93-godišnji Mirko Crevar koji je bio član 8.Kordunaške divizije u čijoj kući je, prema riječima organizatora sjedice, i pokrenuta ideja o osnivanju divizije.

Kako je Crevar u kratkom obraćanju rekao, da nije bilo 8. Kordunaške Divizije ne bi bilo ni Srba na Kordunu.

„To tvrdim. Ja sam 1943.godine imenovan za dopisnika partizanskih novina „Omladinskog borca“, a sa 15 godina bio sam „na klanju“, 91 dan sam čekao streljanje i na kraju ipak preživjeo“, ispričao je Crevar, simbol neuništivosti Kordunaša, kako su ga nazvali organizatori.

Svoje Kordunaše pozdravio je i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Dragomir Lalić, kao i predsjednik gradskog odbora SUBNOR-a Beograd Boro Ercegovac.

Radno tijelo koje je rukovodilo sjednicom činili su Mile Dević, Petar Novaković, Đuro Škaljac, Petar Šaula i Bojana Vučić.

U drugom dijelu svečane sjednice svojim bogatim kulturno- umjetničkim programom i recitacijama KUD „Petrova Gora- Kordun“ vratili su prisutne bar u mislima u rodni Kordun.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

Nema komentara

Napišite komentar