U Beogradu održan 3. Memorijalni turnir u bućanju Milan Sudar – Mišo

U FINALU DALMACIJA SAVLADALA LIKU


Turnir je posvećen jednom od najpoznatijih Gospićana, dugogodišnjem  omladinskom i i sindikalnom rukovodiocu u predratnom glavnom gradu Like – Gospiću, osnivaču i prvom predsjedniku Udruženju Gospićana „Nikola Tesla“ u Beogradu Milanu Sudaru – Miši.  Uprkos vremenskim neprilikama i jednodnevnom odlaganju, turnir je održan u nedjelju 2. juna,  na boćarskim terenima na Bežaniji. Mišo je volio sportska druženja, posebno bućanje, tako da to njegovi prijatelji i saigrači nisu zaboravili, pa su, treći put za redom, održali memorijalni turnir u njegovu čast. Brojnost ekipa, kao ni rezultat, nisu ni ovoga puta bili u prvom planu, ali vrijedi zabilježiti da je ekipa Dalmacije, u finalu turnira, savladala Liku, dok je treće mjesto osvojila ekipa Bežanije.

Turnir je trebalo da bude održan  dan ranije, ali velika poplava u košutnjačkoj šumi, terene, kod popularne „daščare“ je napunila vodom, tako da su organizatori morali, ne samo da odlože njegov početak, već da ga i prebace na drugi teren. Mada je i drugog dana prijetila kiša odlučeno je da se turnir igra i kako je satnica odmicala vrijeme je bilo sve ljepše.

Prisutnoj rodbini, supruzi, kćerki, unuci i bratu Miše Sudara, njegovim komšijama, predsjedniku Zavičajnog udruženja Gospićana „ Nikola Tesla“ Miloradu Ćaliću i učesnicima turnira, prije početka, obratio se Milorad Sudar Suđo, Mišin zemljak iz Ostrvice i drugar sa bućarskih terena.

„Svima nama je poznato da je Mišo volio bućanje, da je upravo ovdje, na Bežaniji, često znao da zaigra sa svojim prijateljima, a kasnije češće na terenima kod „daščare“ na Košutnjaku. Najmanje što smo mogli da učinimo je da u njegovu čast organizujemo ovakav turnir, da se svake godine, u prisustvu njegove rodbine, okupimo ovdje, na njemu omiljenom sportskom terenu, i igrom i druženjem se sjetimo našeg Miše“, rekao je Milorad Sudar, prije početka turnira,  zahvaljujući se prvenstveno na prisustvu njegovoj rodbini, takmičarima i prijateljima, koji su došli da uveličaju ovaj memorijal.

Prije zvaničnog početka turnira, prvo bacanje izveo je Mišin brat Jovica Lola Sudar, a zatim su na teren izašle ekipe domaćina Bežanije i Like koje su činili nekadašnji Mišini zemljaci iz Gospića i Ličkog Osika.

U vrlo zanimljivoj utakmici, sa dosta preokreta, domaćini su bili bolji i slavili rezultatom 21-19. U drugom meču sastali su se ekipe Dalmacije i Like, a ispostavilo se da je u ovom susretu „boćanje“  nadmašilo „ bućanje“, pa su takmičari iz Zelengrada i Kistanja, koji su nastupali za ovu ekipu, pobjedili 21-18.

Treća utakmica je bila najzanimljivija jer je trebalo da odluči ko će se sastati u super finalu. Do kraja neizvjesno nadmetanje završeno je pobjedom Like 21-20, tako da su nakon kraće pauze, ove dvije ekipe ponovo morale na teren da odluče ko će biti pobjednik ovog memorijalnog turnira.

Dalmatinci su ipak pokazali veće umijeće i predvođeni Darkom Gagićem Kanetom, sjajnim pucačem, lakše nego što se očekivalo, 21-16 stigli do pobjedničkog pehara. Na sve tri utakmice mogli su se vidjeti sjajni potezi, dobro valjanje, još bolje ispucavanje, ali i promašeni ziceri u trenucima kada se odlučivalo o krajnjem ishodu meča.

Kapitenu pobjedničke ekipe Darku Gagiću, prelazni i pehar u stalno vlasništvo je uručila Mišina kćerka Melanija Sudar, a medalje njegova unuka Elena, što je ispraćeno burnim aplauzom.

Nakon zajedničke fotografije, a i već uobičajenog protokola, Mišina porodica i prijatelji pripremili su prigodnu zakusku za sve one koji su ispratili ovaj memorijalni turnir.

 

Na 3. memorijalnom turniru Milan Sudar-Mišo  su učestvovale tri ekipe:

1/ Bežanija

 1. Branko Dragović
 2. Bora Panović
 3. Gligor Mladić

2/Lika

 1. Milorad Sudar Suđo
 2. Vlado Crnobrnja Kisi
 3. Nikola Radanović

3/Dalmacija

 1. Branko Reljić
 2. Dragan Mojsev
 3. Darko Gagić

 

KONAČAN PLASMAN

 1. Dalmacija

2.Lika

 1. Bežanija

 

MELANIJA SUDAR
HVALA SVIMA KOJI ČUVAJU USPOMENU NA MOGA OCA


„Meni je izuzetno drago da smo, uprkos vremenskim prilikama, uspjeli da održimo ovaj turnir.  Zahvaljujem se svim učesnicima, takođe onima koji su na bilo koji način podržali ovaj turnir, kako bismo se svi zajedno podsjetili uspomene na moga oca. Drago mi je što je takmičenje prošlo u sportskom duhu i zato još jednom čestitam ekipi Dalmacije na zasluženoj pobjedi. Ostaje nam još da se malo družimo, podsjetimo na vreme kada je i moj otac bio akter ovakvih i sličnih susreta, i naravno da se slijedeće godine opet vidimo i da nastavimo ovu lijepu tradiciju“, rekla je, za Srpsko kolo, neposredno po završetku takmičenja, u svoje i u ime porodice Sudar, njegova kćerka Melanija.

Nema komentara

Napišite komentar