U Beogradu održan prvi „Banijski višeboj“

U organizaciji Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije 28. septembra održan je  prvi „Banijski višeboj“ na terenu FK „Bratstvo“ u naselju Krnjača u Beogradu. Ova sportska manifestacija održana je sa ciljem da se starije generacije podsjete na tradicionalne sportove, a mlade nauče kako su se njihovi preci zabavljali i družili i da tu tradiciju prenose svojoj djeci.

U ime Zavičajnog udruženja Banijaca prisutnu publiku i takmičare pozdravio je predsjednik Upravnog odbora Udruženja Miroslav Kovjanić koji se zahvalio Banijcima što su došli da podrže skup  i da Udruženju daju snagu i volju da nastave ovim putem i da ovo ne bude samo prvi Banijski višeboj, već da postane tradicionalan, kao i druge manifestacije koje ovo Udruženje dugi niz godina organizuje.

„Mi Krajišnici i Banijci došli smo na ove prostore jer smo prognani sa naših ognjišta. Srbija nas je primila raširenih ruku i sa toplim riječima naših komšija i danas srećno i složno živimo. U naše vrijeme i vrijeme generacija prije nas nije bilo kompjutera, mobilnih telefona ali ipak smo  imali sebi zabavu, a istovremeno na ovakvim skupovima smo provjeravali svoju snagu i vještinu. Ne smijemo zaboraviti svoje korijene i tradiciju“,  poručio  je Kovjanić i tom prilikom se zahvalio opštini Palilula koja je prepoznala značaj i podržala manifestaciju.

Predsjednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić prisustvovao je otvaranju manifestacije i u svom obraćanju izrazio razumijevanje za sve brige i muke prognanih Srba, jer iste te muke imao je i sam, s obzirom da je u Beograd došao iz Srebrenice, takođe ne svojom voljom.

„Ja želim da naglasim da je naša opština otvorena, da ćemo i u budućnosti koliko god možemo da pomognemo Udruženju, ali i svakom ponaosob ukoliko ima neki problem. Ono što možemo riješićemo zajedničkim snagama. Moja vrata su otvorena svakoga dana-  rekao je Jovičić poželivši Banijcima da provedu ovaj sportski dan na lijep i druželjubiv način.

Nakon što su Banijci uručili plaketu zahvalnosti predsjedniku Jovičiću, prvi Banijski višeboj je proglašen otvorenim i igra je počela.

Takmičari su bili podijeljeni u dvije kategorije: odrasli, među njima muškarci i žene  i djeca do 14 godina. Odrasli muškarci su se takmičili u disciplinama prevlačenja konopa, bacanja kamena s ramena, prevlačenja štapa, obaranja sa grede (brvna), trčanja na štulama, skoka u dalj iz mjesta i potezanja kuke. Žene su se takmičile revijalno u igri prevlačenje konopa, dok su se djeca takmičila u disciplinama trčanja u džaku (vreći) i trčanja sa jajetom u žlici(kašiki).

Jedan od najuspješnijih takmičara prvog Banijskog višeboja bio je Marko Kosovac iz Seleuša. Kosovac koji je porijeklom iz Sanskog Mosta, odakle se doselio 1995. godine.  osvojio je čak pet pehara, a sa svojom ekipom „Seleuški višeboj“, često se takmiči na ovakvim manifestacijama.

„Naš  cilj je da upoznajemo nove ljude, da se družimo, da ih pozovemo da dođu na naš višeboj koji organizujemo u Seleušu već nekoliko godina i  da nas bude što više“, zaključio je Kosovac ponosno pakujući svoje pehare od kojih mu je omiljeni iz discipline prevlačenje kuke, jer mu je to, kako je rekao za „Srpsko kolo“ „uža specijalnost“.

Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije  na kraju programa priredilo je podjelu zahvalnicu onima koji su dali najveći doprinos i pomoć u organizaciji ove sportske manifestacije. Predsjednik Miroslav Kovjanić uručio je prigodne plakete Mevludinu Hasanagiću i Gvozdenu Gojkoviću i tom prilikom još jednom se zahvalio svim članovima Upravnog odbora Udruženja koji su vrijedno radili kako bi ova manifestacija bila uspješno organizovana.

novinar „Srpskog kola“

Vesna Pešić

 

Rezultati takmičarskog dijela:

ODRASLI:

MUŠKARCI

Trčanje na štulama:

 1. Mihajlo Blažević
 2. Stanko Eremija
 3. Dejan Laka

Prevlačenje konopa:

 1. Grmeč u srcu
 2. Javoranj
 3. Kostreši

Bacanje kamena sa ramena:

 1. Borislav Đukić
 2. Marko Kosovac
 3. Dragoš Mijatović

Prevlačenje štapa:

 1. Dragoš Mijatović
 2. Marko Kosovac
 3. Miloš Kosovac

Obaranje sa brvna:

 1. Marko Kosovac
 2. Mihajlo Blažević
 3. Dragoš Mijatović

Povlačenje prsta (kuke)

 1. Dragoš Mijatović
 2. Marko Kosovac
 3. Miloš Kosovac

Skok u dalj iz mjesta:

 1. Borislav Đukić
 2. Marko Kosovac
 3. Marko Resan

 

ŽENE

Prevlačenje konopa:

1.Javoranj

 1. Udruženje „Banijaca, potomaka i prijatelja Banije“

DJECA

Trčanje u džaku:

 1. Veljko Blažević
 2. Andrijana Vasiljević
 3. Teodora Devetak

Tržanje sa jajetom u žlici (kašika):

 1. Stefan Prijić
 2. Veljko Blažević
 3. Luka Tomić
The gallery was not found!
Nema komentara

Napišite komentar