U Beogradu održana promocija zavičajnog stvaralaštva Dobrivoja Pavlice

Dobrivoje Pavlica – čuvar tradicije

Dobrivoje Pavlica, čovjek koji ima mnogo različitih interesovanja, on je muzičartekstopisac i kompozitor, filolog, etnolog i muzički istraživač predstavio je svoje stvaralaštvo 28. maja u Sali GO Novi Beograd. Najviše pažnje posvetio je predstavljanju svoje najnovije knjigeTesla u narodnoj pjesmi i stvaralaštvu Dobrivoja Pavlice.

Poslije uvodne riječi moderatora ove književne večeri, Danka Perića, publici se obratio autor, Dobrivoje Pavlica.

– Poslije raspada zemlje, nisam imao snage da nastavim da se aktivno bavim pjevanjem, već sam se latio pera i krenuo sam zapisivati ono što sam muzički stvarao. Prvu knjigu pod naslovom Narodno blago Like ili Najljepše šale o Dani i Mani objavio sam 2003. godine. Jedan od recenzenata te knjige je bio uvaženi profesor ovdje prisutan Mile Rajčević – rekao je Pavlica.

Drugu knjigu je napisao povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle, 2006. Lička narodna nošnja, sa osvrtom na život i rad velikog naučnika iz Like Nikole Tesle.Treća knjiga Najljepše narodne pjesme Like, lički narodni instrumenti i lička narodna kola i plesovi (2010). Knjiga Tesla u narodnoj pjesmi i stvaralaštvu Dobrivoja Pavlice koja je objavljena 2014. i doštampana 2016. godine na svojoj posljednjoj strani ima cd, odnosno to je knjiga pretočena u cd. Uskoro će postati trilogija, imaće i video zapis.

Dobrivoje Pavlica je rekao da su ga dva motiva navela da napiše ovu knjigu.

– Porijeklom sam Ličanin i moje mjesto je samo 5 kilometara udaljeno od mjesta rođenja Teslinog oca Milutina. To je jedan od razloga što sam pisao knjigu o Tesli. Drugi razlog je što sam godinama, već 50 godina muzički pokušao sačuvati blago Like, Korduna, Banije i Bukovice. To moje stvaralaštvo se sažima kroz 15 albuma, i ponosim se činjenicom da svoje stvaralaštvo nisam komercijalizovao – rekao je Pavlica i naglasio da je recenzent knjige akademik prof. dr Nenad Vunjak.

– Tesla nažalost nije i dalje dovoljno prisutan u našoj javnosti, odlučio sam da mu posvetim i narodna kola i narodne pjesme da bi se taj čovjek i sa muzičke strane opjevao.

Knjiha ima 7 tematskih cjelina koje su međusobno komplementarne.

Prvi dio govori o Nikoli Tesli srpskom i svjetskom geniju svih vremena. Opisan je njegov život, njegova rodbina, njegovo porijeklo, poslije čega slijede fotografije Nikole Tesle.

Drugi dio čini dopisivanje Nikole Tesle sa rodbinom.

– Postoji 70.000 pisama koji se čuvaju u Muzeju Nikole Tesle, ja sam ovdje prenio 10 pisama i jedno od tih pisama nalazi se i na ovom cd-u koje je čitala moja ćerka Milka – rekao je Pavlica.

Treći dio je Tesla u narodnim pjesmama autora. 15 pjesama, notni zapisi i sve su pjesme snimljene na cd-e uz pratnju Velikog Narodnog i Tamburaškog orkestra RTV. Na kraju tih pjesama je i autorska guslarska pjesma, gusle ličke od javorovine.

– Tu je slika Petra Perunovića Peruna, omiljenog guslara koji je porijeklom Crnogorac. Kao nastavnik službovao je po Srbiji. Kada je jednom prilikom dolazio u Njujork, pozvao ga je Teslin sekretar Radosavljević. Tesla je rekao Perunu da ništa ne može da razgali dušu jednog Srbina kao gusle – rekao je Pavlica.

Četvrti dio su Teslina narodna kola. Milutinovo, Teslino, Smiljansko, Đukino kolo uz pratnju VNO i Tamburaškog orkestra RTV, te VNO RTS.

Peti dio Tesla u pjesmama znamenitih srpskih pjesnika (Jovan Jovanović Zmaj, Desanka Maksimović, Aleksa Šantić, Laza Kostić).

Šesti dio Tesla u anegdotama i narodnim šalama šaljivdžija Dane i Mane.

Sedmi dio su zlatna priznanja autora koja je dobio za ostvarenja posvećena Nikoli Tesli.

Nikola Žegarac se osvrnuo na značaj Teslinih pronalazaka.

– U knjizi je autor na poseban način opisao život i naučni rad najvećeg svjetskog genija i naučnika svih vremena Nikole Tesle. Autor je poznat kao čovjek koji voli i poštuje lički narod, njegovu kulturu i tradiciju naše Like – rekao je Žegarac .

– Imao sam priliku da je moja radna karijera iz oblasti svijeta nauke i tehnike, oblast mašinstvo i energetika i mnoge druge naučne oblasti. Godinama sam radio u naučnim institucijama, sarađivao sa svjetskim uglednim kompanijama na poslovnim istraživanjima i na razvoju i projektovanju novih sistema uređaja i opreme. Nezamislivo je i nemoguć bi bio rad bez praktične primjene Teslinih pronalazaka, izuma i naučnih otkrića.

Nastupali su: Gerontološki centar – pjevačke grupe Lastavice i Sokolovi i Krajiška grupa Plitvice.

Dobrivoje Pavlica pripremio je i Lički kuvar, samo se čekaju sredstva za štampu.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar