U Beogradu održana svečana sjednica Skupštine Udruženja Ognjena Marija Livanjska a nakon toga zavičajno veče članova Udruženja

Osma sjednica Skupštine Udruženja Ognjena Marija Livanjska održana je 21. aprila u restoranu „Knin“ na Novom Beogradu u radnoj, ali i svečanoj atmosferi.

Povodom petogodišnjice plodnog rada ovog Udruženja koje se bavi njegovanjem nematerijalne kulturne i istorijske zaostavštine livanjskih Srba, članstvo se okupilo na sjednici gdje je u okviru dnevnog reda usvojen godišnji izvještaj o aktivnostima, kao i plan aktivnosti Udruženja za naredni period.

Zahvalivši se svim članovima na nesebičnom radu i doprinosu Udruženju, predsjednica Upravnog odbora Gordana Dostanić među najznačajnijim aktivnostima u protekloj godini naglasila je obnovu i završetak Spomen-kapele u Livnu, u okviru koje je izvršeno unutrašnje uređenje fresko-oslikavanjem kupole.

„Takođe, tu su preostali poslovi uređenja unutrašnjosti, postavljanje spiska civila stradalih u ratu 1992-95, postavljanje celivne ikone i vitrina sa moštima stradalnika. Ti radovi biće završeni tokom godine, a odluka o osvještenju Spomen-kapela, kao i kanonizacije livanjskih žrtava, pokrenuta je pred NJP vladikom Sergijem i biće prema Njegovoj milosti i odluci Sabora SPC. Izdvojila bih i tradicionalno darivanje djeci i starijima za božićne i vaskršnje praznike, a tu je i stalna saradnja i koordinacija sa parohom ocem Predragom u livanjskom području“, navela je Dostanić i podsjetila da je prošle godine izašla iz štampe i knjiga Branka Dokića i Radovana Jovića “Livanjski Srbi-prosvjetna i duhovna zaostavština” koju je promovisalo Udruženje Ognjena Marija Livanjska.

U narednom periodu među planirane aktivnosti Gordana Dostanić je istakla mnogo toga, a među prvima, popravku spomen-groblja na Barjaku.

“Zadatak je izrada spiska svih stradalih. U ovoj godini započeće se sa aktivnostima obnove porušenog spomenika u Čaprazlijama. U aktivnostima uređenja i održavanja seoskih pravoslavnih grobalja tu je uređenje groblja u Guberu i crkvišta i groblja u Golinjevu. Radovi na obnovi crkve porušene 1941. godine već su započeti poslovima predviđenim prvom fazom, a dalje će se odvijati u zavisnosti od pribavljanja sredstava, a tu je prilagođavanje parohijskog doma u Vrbici za konačište”, rekla je Dostanić dodajući među ustaljene aktivnosti njegovanje sjećanja na žrtve koje se odvija kroz organizaciju parastosa u više gradova u danima oko Ognjene Marije, a takođe i da je započeta organizacija popisa Srba Livanjskog područja koji su stradali u 20. vijeku, sa kategorizacijom žrtava.

Na sjednici Skupštine Udruženja u Upravni odbor su izabrani Vlada Maljković i Željko Rosić, koji se kontinuirano zalažu za sprovođenje aktivnosti Udruženja, a reizabrani su Dijana Kovačić, Miloš Damnjanović, Siniša Jagodić, Aljoša Vuleta, Ljiljana Radić i Gordana Dostanić.

Livanjsko veče, u organizaciji Udruženja Ognjena Marija Livanjska, okupilo je 21. aprila u restoranu „Knin“ na Novom Beogradu zemljake, a druženje je obilježeno nostalgijom za rodnim krajem i sjećanjima na dane djetinjstva i topli roditeljski dom. U tom duhu pripremljen je i program, muzika, poslovice i mudrosti baka koje Livnjaci u Beogradu ni danas nisu zaboravili.

Nakon što jsu sveštenici Mirko Jamedžija, Željko Đurica i Nemanja Bošković blagoslovili skup, sabranim zemljacima obratio se predsjednik Udruženja Nikola Petrović.

Naglasivši poseban svečani karakter večeri, obilježavanje jubileja petogodišnjice rada Udruženja Ognjena Marija Livanjska, Petrović je poručio zemljacima da nikada ne zaborave odakle potiču.

„U ovo vrijeme kada neki drugi proslavljaju pobjedu zasnovanu na zgarištima naših kuća i na zemlji koja je natopljena krvlju naših pradjedova, mi ćemo se truditi da obezbjedimo blagoslov za sebe i one koji će nas naslijediti, tako što nećemo zaboraviti ko smo i odakle smo. Evo danas slavimo i pet godina obnovljenog rada Udruženja koje je 1998. godine osnovano kao humanitarna organizacija, a mi smo je nasledili“, rekao je Petrović na skupu, dodajući da se nada da će zahtjev koji je Udruženje iniciralo i podnjelo kod SPC, a odnosi se na kanonizaciju mučenika Livanjskih, biti razmotren uz pozitivan ishod.

„Osim Prebilovačkih i Glamočkih mučenika, kanonizaciju su zaslužili i Livanjski mučenici i stradalnici“, zaključio je Petrović.

Nakon krvavog građanskog rata ostale su paljevine i ruševine spomenika, hramova, grobalja. Tu su ostala razorena pusta ognjišta, povređene ljudske duše sa poljuljanom vjerom u pravednost. Na takav teren stupio je 2001. godine paroh za četiri parohije od Livna do Grahova, sveštenik Željko Đurica. Livnjaci mu nikada nisu zaboravili sve što je učinio za njihov kraj i preostalo srpsko stanovništvo Livanjskog polja. U to ime na ovoj svečanosti uručena mu je na poklon umjetnička slika sa pejzažima Livna.

Sveštenik Đurica dobio je premještaj u Brčko nakon 16 godina provedenih u Livnu.

„To je jedan od najljepših perioda mog života, tako sam stvorio porodicu i troje djece. Jednom su me pitali ima li Srba u Livnu, a kada sam rekao ima nas više od 1200 duša, iznenadili su se. Kada sam im objasnio da su u kripti Spomen-kapele mošti 1200 stradalnika iz 1941. godine, koje su izvađene iz jama i pohranjene tu 1991. godine, onda su shvatili zašto tako govorim. Oni su za nas svi živi. U Bogu su svi živi. Danas u livanjskoj opštini ima oko 75 stanovnika-Srba u pedesetak domova“, rekao je pop Željko Đurica na koga su se Livnjaci iz Beograda najviše oslanjali u svim aktivnostima tokom proteklih godina, dodajući da se nada da će mošti Livanjskih mučenika biti kanonizovane jer bi to bio i preokret za Livno i preostale Srbe koji tamo žive, a mogla bi se organizovati i poklonička putovanja, poput Prebilovaca.

U muzičkom programu na Livanjskoj večeri nastupili su učenici Pravno-poslovne škole iz Beograda koji pohađaju veronauku, kao i muška pjevačka grupa „Gubin“ koji njeguju izvornu krajiško- dinarsku pjesmu, ojkaču. Na druženju je priređen i kratak film Mileta Vujčića kako su nekada, a kako danas izgledaju stari mlinovi, tzv „suvače“ koji su nekada bili nezamjenljivi u našim životima, a danas su napušteni i zarasli. Takođe, posebnu pažnju privukla je mini izložba ženskih rukotvorina prodajnog karaktera koju je priredila Jasna Vujčić.

Voditelj programa bila je filolog Jovana Radić. Među istaknutim gostima druženju su prisustvovali Borislav Maksimović iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, kao i predstavnici prijateljskih Udruženja, predsednik Udruženja Livnjana i Grahovljana iz Novog Sada, Vladimir Vujanović, kao i predstavnici Udruženja Grahovljaka iz Beograda Voislav Galić i Jovana Skakić.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar