U Beogradu održano 26. godišnje druženje Drežničana i Jasenčana

Tradicionalno jesenje okupljanje Udruženja Drežničana i Jasenčana u Beogradu održano je 26. put po redu u hotelu „Mažestik“ , 11.novembra. Oko 200 Srba, rođenih i porijeklom iz ova dva mjesta, Drežnice i Jesenka, koja se nalaze na granici Like i Gorskog kotara, iskazalo je svoju privrženost rodnom kraju uz druženje, veselje i igru do kasno u noć.

U prvom dijelu programa, kako su ga organizatori nazvali, istorijsko- tradicionalnom, govorilo se o Drežnici i Jasenku u Drugom svjetskom ratu. Jedan od članova Udruženja, Lazar Kosanović govorio je formiranju 6. i 8. Narodnooslobodilačke udarne brigade u Drežnici i o narodnim herojima iz ovih mjesta Savi Vukeliću i Đuri Kosanoviću, povodom stogodišnjice od njihovog rođenja.

Predsjednik Udruženja, Dmitar Vukelić u svom obraćanju zemljacima je poručio da ne smiju dozvoliti da mjesta u Udruženju ostanu upražnjena, da djeca „ako naslijede našu imovinu, treba da naslijede i naše mjesto u Udruženju“, kako je rekao, i da će samo tako ovaj kontinuitet rada koji je započet 1991. godine, biti nastavljen.

„Mi naše druženje uglavnom održavamo oko Mitrovdana, i to već 15 godina na istom mjestu, u hotelu „Mažestik“. Imamo još jedno, „majsko“ druženje, koje obično bude u prirodi, na Košutnjaku, gdje članovi sami pripremaju trpezu. Od drugih aktivnosti u toku godine, izdvaja se put u rodni kraj gdje mnogi od nas imaju vikendice, i tamo odlazimo za Malu Gospojinu, kada je slava sela i crkve. Takođe pripremamo zajedno sa Udruženjem Matice drežničke jedan godišnjak. Tu su i likovne sekcije, zatim promocije knjiga pjesama i proze, romana, naših članova, pisaca i pjesnika koji pišu uglavnom zavičajnu tematiku“, ispričao je predsjednik Vukelić.Govoreći o stanju u rodnoj Drežnici koja je u sastavu opštine Ogulin, on je rekao da tamo sada imam manje od 400 stanovnika, uglavnom starije dobi. Rijetko odlaze, jer je put dalek i skup.

„Nekada je bilo oko 7 hiljada stanovnika. Postojala je fabrika, dvije pilane, s obzirom da je kraj bogat šumom. Danas radi jedna pilana, ima jedna osnovna škola koja ima svega 16 đaka. Ekonomski razlozi su bili osnova za odlazak ljudi. Jedan dio je u Srbiju došao poslije Drugog svjetskog rata. U mjesto Bajmok (opština Subotica) je kolonizirao najveći broj Drežničana, a ima nas dosta i u Beogradu“, objasnio je Vukelić.

O humanosti i širokogrudosti Drežničana i Jasenčana govorio je jedan od članova Udruženja Marko Radulović. On je istakao da je Udruženje uvijek davalo doprinos u mnogim humanitarnim akcijama i pomoći u Srbiji i u rodnom kraju onima kojima je pomoć bila potrebna.

„U vrijeme ratova, i posle njih, kroz našu prošlost, više mučnu i tegobnu, nego sjajnu, često smo bili spremni da i svom i tuđinu „krvi svoje natočimo“. Treba da čuvamo naše zajedništvo i da njegujemo sve lijepe osobine koje nam u amanet ostaviše naši preci. Tako ćemo sačuvati uspomenu na zavičaj i podići spomenik precima, a svetionik potomcima koji će ih upućivati ko su i gdje su im korijeni“, zaključio je Radulović.

Organizatori su ovom prilikom predstavili i svoj godišnji kalendar oslikan motivima Drežnice i Jasenka i uručili zahvalnice za poseban trud i zalaganje članovima, Trbović Nikoli, Ivošević Milenku, Vukelić Marku, Maravić Jovanu, Radulović Dušanki, i Vukelić Slobodanu.

U zabavnom dijelu programa nastupili su KUD „Petrova Gora- Kordun“, „Srbski pravoslavni pojci“, a Saša Radulović i Branko Zrnić su recitovali pjesme. Program je vodila Karolina Mišović.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar