U Beogradu održano prvo veče mještana Benkovačkog Sela

U  restoranu Džo u Batajnici 27. decembra održano je prvo veče Benkovačkog Sela na kome je bilo prisutno oko 250 bivših i sadašnjih mještana i njihovih prijatelja. Organizatori skupa su bili Milenko Manislavić, Dragan Vidić, Milenko Sakić, Dražen Žeželj, Nikica Manislović, Dado Raič, Đoko Raič, Ljubiša Manislavić, Ognjen Žeželj, Saša Raič, Radovan Ristić, Dragiša Šušak i Aleksandar Lakić.  Veče je proteklo u veseloj atmosferi prepunoj emocija i radosti  zbog okupljanja nakon 24 godine od katastrofe koja je zadesila krajiške Srbe 1995. godine.  Skup je pokazao da su nekadašnji stanovnici Benkovačkog Sela željni svog kraja i sjećanja na isti.

Voditeljka programa mlada Anđela Žeželj dala je riječ Aleksandru Lakiću koji je pozdravio sve prisutne i rekao da „Benkovačko Selo nikad nije otišlo iz njegovih mještana i da u njima i dalje živi uspomena i sjećanje na njega, na neka bolja vremena kada su mnoge stvari imale više smisla”. On je istakao da je Benkovačko Selo iznjedrilo mnoge uspješne ljude među kojima su tri prvoligaška fudbalera (Mišo Manislavić, Vladimir Manislavić i Milan Stegnjaić) iz vremena bivše Jugoslavije, prvaka države u boćanju (Srbo Stegnjaić), doktore nauka, a najviše je iznjedrilo vrijedne i poštene ljude koji imaju specifičan smisao za humor.

Iz Benkovačkog Sela je i sadašnji prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu Petar Marin kao i jedan od najboljih fudbalera u nekadašnjoj jedinstvenoj hrvatskoj ligi Miloš Ćiritović. Među prisutnima su bili osnivači i mnogobrojni članovi KUD-a Petar Zečević koji su njegovali običaje i tradiciju svoga kraja.

Lakić se posebno zahvalio onima koji su došli iz Benkovačkog Sela što je propraćeno velikim aplauzom prisutnih.

Na kraju svog obraćanja Lakić se poimenice zahvalio svima iz Srbije i dijaspore koji su pomogli organizaciju skupa. Pošto su donacije prevazišle očekivanja višak prikupljenih sredstava je namijenjen liječenju Jovana Koševića čime je ovo veče imalo i humanitarni karakter.

Anđela Žeželj je pročitala svoju pjesmu autorsku pjesmu Zavičaj koju je napisala sa 10 godina i koju je prvi put pročitala na ovom skupu. Ona je rekla da je rođena u Srbiji, ali da je slušajući oca, majku, stričeve, drugu rodbinu osjećala kao da je lično prošla kroz sve što se dešavalo i kao da je živjela u svom zavičaju. Njena emotivna pjesma izazvala je i suze kod dijela prisutnih mještana. Naglasila je da „čvrsto stojimo na nogama poslije svih životnih okolnosti koje su nas zadesile”.

Preko video bima prisutnima se obratio dio mještana koji živi u dijaspori (Todor Žeželj Toćo iz SAD, Jugoslav Vidić Jugi iz SAD, Predrag Raič – Buja iz Australije, Saša, Marin i Aco Marin iz Australije i Bore i Davor Lakić iz Kanade). Oni su pozdravili svoju rodbinu, kumove, prijatelje i nekadašnje komšije koji su se okupili u restoranu Džo i koji su im uzvratili snažnim aplauzima.

Posebno su se potrudili Bore i Davor Lakić čiji se program sastojao iz tri dijela (razgovor djeda i babe; izvorna pjesma i zdravica i pjesma na gitari o rodnom selu).

Na kraju prisutnima se obratio sveštenik Dragan Zorica koji je rodom iz obližnjeg sela Kožlovac. On je izrazio radost što se naši ljudi okupljaju uprkos nevoljama koje su ih zadesile i obavezama koje imaju jer su isti važni zbog očuvanja našeg identiteta. Posebno se zahvalio članovima Organizacionog odbora koji su uložili dosta truda, napora i rada da se pripremi ovaj skup. Otac Dragan je istakao da prilikom ove i drugih zavičajnih večeri treba da se sjetimo naših predaka koji su nam ostavili predivne crkve i manastire (pr. Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Benkovcu) i borili se da ih očuvaju kroz vjekove. Obaveza naše generacije jeste da ih pomažemo i obilazimo, kao i da obnavljamo i čuvamo naša groblja koja su svjedoci našeg postojanja.

On je pozvao prisutne da se sjete akademika i lidera Srba iz Hrvatske početkom devedesetih godina prošlog vijeka Jovana Raškovića koji je rekao da je identitet našeg naroda izrastao iz oltara Srpske pravoslavne crkve.

Prisutne je u ostatku večeri zabavljao bend Dijamanti.  U pauzi su mještani Benkovačkog Sela otpjevali tradicionalne pjesme „na suvo” i odigrali biračko kolo. Organizacioni odbor je donio odluku da se Drugo veče Benkovačkog Sela održi u oktobru za Pokrov presvete Bogorodice. Ovaj praznik je slava sela.

 

Srbe zamijenili Hrvati iz BiH


Benkovačko Selo se nalazi u neposrednoj blizini Benkovca. Po popisu iz 1991. godine, broj stanovnika bio je 630, od čega su se 620 izjasnili kao Srbi. Gotovo sve stanovništvo je protjerano iz sela tokom zločinačke akcije Oluja. Po popisu iz 2001. godine Benkovačko Selo je imalo 534 stanovnika, uglavnom Hrvata doseljenih iz BiH nakon 1995. godine, uz nešto srpskih povratnika. Benkovačko Selo je prema popisu stanovništva iz 2011. godine imalo 789 stanovnika.

Video zapis sa Prve večeri mještana Benkovačkog Sela možete pogledati na linkovima ispod.

 

Nema komentara

Napišite komentar