U Beogradu ogranizovani koncert i izložba radova jasenovačkih umjetnika amatera

Umjetnost Jasenovca

Na pomen riječi Jasenovac svi odmah pomislimo na užase logora. Udruženje građana Ivana u Galeriji Ggradsko opštini Vračar 29. maja 2019. godine  organizovalo je izložbu radova jasenovačkih umjetnika amatera. Kako bi svima pokazali Jasenovac u drugom svijetlu. Prije razgledanja izložbe posjetioci su mogli čuti nekoliko pjesama iz Zapadne Slavonije u izvođenju pjevačke grupe Smiljane Kotur.

U okviru izložbe su predstavljeni radovi Gordane Nešović – slike na svili, Veljka Šestanovića – slike u bakru, ikone Bosiljke Čolak i odjevni predmeti sa lokalnim elementima dizajnera Momčila Kovačevića.

Gordana Nešović je predsjednica Udruženja Ivana, a svi članovi Udruženja kao i Gordana su iz Jasenovca.

– Predstavljamo se u izradi starih zanata, odnosno spoj starog i novog. Imamo i ogrlice od svile, koje su oslikane, bakropis, ikonopis i intarziju (ukrašavanje proizvoda stolarske zanatske umjetnosti umetanjem ornamenata od sedefa, slonove kosti, raznobojnih komadića drveta, metala) i zidne novine sa slikama starog Jasenovca – rekla nam je Gordana i dodala da iako su prošle godine izlagali u Obrenovcu , ovo je prva izložba Udruženja pod imenom Ivana. Prošle godine su bili Etno udruženje Moka iz Obrenovca.

Gordana se nada da će opravdati povjerenje Opštine Vračar koja im je ustupila svoje prostorije za izložbu jer za njih još skoro niko ne zna.

– Htjeli smo da se predstavimo sa nekom drugom energijom. Ljudi o Jasenovcu imaju samo jednu viziju, jer su čuli o strašnim užasima iz logora. Jasenovac je mnogo više od toga. Kroz istoriju se razvijao na tri carstva, na obali Save i Une gdje je bila Francuska, Turska i Austrougraska imperija pa je to ostavilo traga na narodu. Tako se provlači taj neki artizam kroz zanatstvo, pjesmu, slikarstvo. Puno naših žitelja koji su se raselili po svijetu napravilo je mnoge poduhvate.

Ispred Opštine Vračar prisutne je pozdravila Mirjana Mitrović članica vijeća i naglasila da GO Vračar nije samo administrativni centar već teže da to bude i mjesto okupljanja, druženja i lijepih kulturnih sadržaja.

Majka Gordane Nešović, Smiljana Kotur je snimila album prije dvije godine pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje i Eparhijom pakračko- slavonskom zajedno sa djevojkama iz pjevčke grupe Dragane Tomić. Posjetioci su uživali u njihovom izvođenju i prisjetili se starih slavonskih pjesama.

Interesantna je činjenica da djevojke koje pjevaju sa Smiljanom nisu Slavonke, ali su sa njom zavoljele pjesme Zapadne Slavonije.

Bosiljka Čolak , članica Udruženja je govorila  o Jasenovcu.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar