Narodne skupštine Republike Srpske

U Beogradu otvorena izložba “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je 7. aprila u Arhivu Jugoslavije u Beogradu Izložbu “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske” koja dokumentima i fotografijama ilustruje kako se razvijala ta institucija, a paralelno sa njom i Republika Srpska. Otvaranju su, između ostalih, prisustvovali savjetnik premijera Srbije Vladimir Božović, ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, direktor Predstavništva republike Srpske Mlađen Cicović, zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta, predstavnici izbjegličkih i zavičajnih udruženja i drugi ugledni gosti iz javnog i kulturnog života.

Čubrilović je rekao da vjeruje da će izložba ostaviti trajan utisak na sve koji je u Beogradu budu vidjeli jer je priča o Narodnoj skupštini, ustvari, priča o nastanku i razvoju Republike Srpske. On je istakao da stabilne institucije, poput Narodne skupštine, čine Republiku Srpsku funkcionalnijim dijelom BiH i naglasio da se nada da će Narodna skupština u vremenu koje dolazi nastaviti svoj rad, napredak i uspon.”Republika Srpska je trajna pravna i politička zajednica u čijem stvaranju i očuvanju značajnu ulogu je imala, a ima i danas Narodna skupština, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ Republike Srpske”, rekao je Čubrilović novinarima iz Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da izložba, koja prati istorijski slijed događaja, svjedoči da je Narodna skupština bila suštinski važno i ključno mjesto u nastajanju Republike Srpske, kao i to da je morala da donosi mnoge teške sudbonosne odluke po život i budućnost njenih građana. Ona je istakla da je ova izložba, kao i svaki međusobni kontakt, prilika da Srpska i Srbija unaprijede i jačaju političke, ekonomske i kulturne veze. “Naša dva parlamenta u tome imaju posebno važnu ulogu jer mi predstavljamo neposrednu volju naših građana. Intenzivna saradnja se odvija na osnovu protokola o saradnji iz 2008. godine, u okviru Sporazuma o specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije”, podsjetila je ona.

Direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević istakao je da je za tu instituciju posebna čast što je domaćin izložbe. Izložba “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske” premijerno je otvorena u Banjaluci 24. oktobra prošle godine, na datum kada je ta institucija konstituisana. Izložba je u međuvremenu postavljena u svim većim gradovima Srpske, a priliku da je vide imali su i građani Užica. Predviđeno je da nakon Beograda izložba bude postavljena i u Požarevcu i Novom Sadu.

                          Savez Srba iz regiona i Srna

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar