U Beogradu prikazan dugometražni dokumentarni film „Koncentracioni logor Zemun“

Poslije zapaženog uspjeha sa filmom „Pakao Nezavisne Države Hrvatske“, urađenog kao prvenac u produkciji Muzeja žrtava genocida, smatrali smo da kroz istu formu možemo da prikažemo stradanje Jevreja, Srba i Cigana-Roma u logoru na Starom sajmištu i bližim stratištima. U razmišljanjima smo krenuli od potrebe da će biti potrebno obraditi nekoliko bitnih tematskih cjelina: izgradnja sajamskog kompleksa od 1937; nemački nacistički projekat rješavanja jevrejskog pitanja; Aprilski rat 1941. i raspad Kraljevine Jugoslavije; Nezavisna Država Hrvatska: teritorija, stanovništvo, organizacija vlasti, zakonodavstvo, ideologija, uloga Rimokatoličke crkve, sudbina Jevreja, Srba i Cigana, sabirni i koncentracioni logori; vojno okupaciona teritorija Srbija: organizacija vlasti, narodni ustanak i njemačke odmazde, logori. Posebne cjeline biće posvećene logoru za pripadnike jevrejske zajednice i sabirnom logoru za Srbe i druge.U radu na dokumentarnom filmu koristili smo arhivski materijal, fotografije i filmove o određenim događajima u Nemačkoj, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Srbiji.

Potreban materijal pronašli smo u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, Istorijskom arhivu Beograda, Arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Bundesarhivu u Koblencu u Nemačkoj, Vojnom arhivu, Jevrejskom istorijskom muzeju itd. Posebno mjesto u pripremi materijala pripada Muzeju žrtava genocida koji raspolaže bogatom građom (u digitalnoj formi).

Tekst i scenario zasnovani su na knjizi dr Milana Koljanina Nemački logor na Starom Sajmištu, Beograd 1992.

I ovaj film uradila je gotovo ista ekipa kao i prethodni: režiju je potpisao Dragan Ćirjanić, snimatelj je Rodoljub Bogdanović, obradu fotografija uradio je fotoreporter Boris Subašić, muziku su komponovali Branislav Mišina i Vladimir Lešić, tekst je čitao Žarko Obračević, montažu je radio Goran Mijić.

Produkciju filma finansirali su kroz program Ministarstvo kulture i informisanja i Udruženje zatočenika Koncentracionog logora Mauthauzen Srbija.

U traganju za salom za prikazivanje nailazili smo na određene probleme sa uslovima koje nismo željeli da ispunimo. Na kraju smo dogovorili sa upravom Doma omladine Beograda da projekciju organizujemo 8. februara u sali Amerikana.U želji da okupimo publiku koja bi popunila prostor, molili smo brojne redakcije za pomoć u najavi. Na žalost, samo rijetki, kao Radio Beograd 1, i desetak internet portala su se odazvali molbi. Bez obzira na očitu blokadu, na projekciju je došlo oko 200 građana koji su želeli da vide filmsku priču o logoru i stratištu kroz koja je prošlo više od 40.000 stradalnika.

Uoči same projekcije, koja je održana 8. feburara, kako nalažu i običaji, publici se obratio prof. dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida i autor filma, potom su se obratili kratkim podacima o sebi i vezama sa logorom Branka Džidić, saradnica Jevrejskog istorijskog muzeja, dr Dragoljub Acković, direktor Muzeja romske kulture i prof. dr Laslo Puškaš.

Poslije projekcije filma, pušten je kratki intervju sa episkopom slavonskim gospodinom Jovanom Ćulibrkom, predsjednikom Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida i doskorašnjim predsednikom Komisije za memorijalizaciju Sajmišta. Na kraju je pružena prilika da pojedinci iz publike pitaju o određenim nedoumicama. Posebno su vrijedni pomena odgovori dr Milana Koljanina, koji se našao u publici i rado odgovorio na nekoliko pitanja.

Bila je to kraj jednog veoma uspješnog projekta Muzeja žrtava genocida. Nama ostaje da im poželimo još sličnih uspjeha.

Muzej žrtava geniocida

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar