U Beogradu služen parastos stradalim Srbima u zločinačkoj akciji “Bljesak”

 

NIKO NIJE PROCESUIRAN ZBOG ZLOČINA


Parastos srpskim žrtvama u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, pred više stotina Krajišnika, služio je 1. maja jerej Miodrag Ristić. Nakon toga, u Tašmajdanskom parku, kod spomenika srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991-2000. godine, na prostoru bivše Jugoslavije, položeni su vijenci i cvijeće, a prisutnima se obratio šesnaestogodišnji Kosta Kojić, čiji je djed, nestao prilikom ove akcije hrvatskih policijskih i vojnih snaga. Kojić je istakao da je tog 1. i 2.  maja 1995. godine, za samo 36 sati, sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, protjerano 15 000 Srba, 283 je ubijeno ili nestalo, među kojima 56 žena i osmoro djece.

Kosta je rođen u Beogradu 2003. godine, a njegov djed je poginuo 1. maja kod Okučana i njegovi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni. Porodica pokušava da dođe do njegovog tijela kako bi ga dostojanstveno sahranili, nažalost, za sada bezuspješno. Mladi Kojić sada ima 16 godina i kaže da je samo jednom, pretprošle godine, bio u rodnom kraju njegovih predaka, ali ne razmišlja o tome da bi tamo ikada mogao da živi.

„ Vidio sam našu rodnu kući, ali srušena je. Sve je srušeno tamo. Od roditelja slušam o tome šta se događalo i tih devedesetih i ranije, tokom Drugog svjetskog rata i ne mogu da razumijem toliku mržnju prema srpskom narodu“, ispričao nam je Kosta, dodajući da je njegov djed po kome je dobio ime, i dalje na spisku nestalih.

Kostin otac Milan bio je  u koloni koja je tog maja 1995. godine, izbjegla od smrti. U Srbiji je kasnije zasnovao porodicu i dobio djecu. Ono što je mogao, učinio je. Sinu Kosti je dao ime po djedu. Žali zbog nerazumijevanja hrvatskih vlasti koje nisu pokazale želju da se nestali pronađu i na dostojanstven način sahrane njihovi zemni ostaci.

„Na spisku nestalih je još 129 Srba, među kojima 56 civila, uključujući i 26 žena. Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica do sada ih je 109 identifikovano. Ako se ikada utvrdi identitet ovih 39 neidentifikovanih, opet ostaju nepoznata grobna mjesta 90 Srba“, rekao je, okupljenim novinarima, Savo Štrbac.

„U vremenu nakon agresije na Zapadnu Slavoniju, hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora za ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture zloglasne Lore u Splitu“, istakao je Štrbac, dodajući da niko sa hrvatske strane nije osuđen.

„Mada je to bio direktan napad na teritoriju pod direktnom zaštitom snaga UN, za ovaj zločin do sada niko nije odgovarao. Direktni izvršioci, ali i generali koji su sproveli u djelo zamisao tadašnjeg vrha države, u Hrvatskoj su i dalje “nacionalni heroji”. Generali Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević komandovali su tom akcijom, ali niko od njih nikada nije bio ni osumnjičen, a kamoli da je odgovarao ne samo za ubistva civila, već i za sve ono što se događalo nakon te akcije, a što mnogi zaboravljaju“, naglasio je Štrbac.

Štrbac je podsjetio da se pred Županijskim sudom vodi krivični postupak protiv predsjednika bivše Republike Srpske Krajine (RSK) Milana Martića i komandanta bivše SVK generala Milana Čeleketića zbog granatiranja Zagreba u kome je poginulo šestoro ljudi.

“Oni su to naredili kako bi Hrvati obustavili napad na Zapadnu Slavoniju. Ako njih mogu da gone, onda neko mora da goni i tadašnji hrvatski vrh”, istakao je Štrbac.

Predsjednik koordinacije udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač kaže da pravde za Srbe nema i naveo je da je samo u selu Medari kod Okučana ubijeno 22 ljudi.

„Porodica Vuković ostala je bez devetoro svojih članova, među kojima je bilo i troje djece od 11, osam i sedam godina. Njihove sestre su podnijele zahtjev za naknadu štete za duševni bol. Izgubile su spor i dobile da plate 3 500 evra sudskih troškova. Toliko o pravdi za Srbe”, rekao je Pjevač, dodajući da je, Hrvatska zemlja koja je poslije rata smanjila broj nacionalnih manjina najviše u Evropi, sa 22,5 odsto na 7,5 odsto, najviše naravno, na račun Srba.

“Sigurno je da su Srbi iz Hrvatske najveće žrtve. Hrvatska danas ima problem sa stanovništvom, ljudi odlaze ne samo iz ekonomskih razloga već je teško živjeti u zemlji gdje se relativizuje ustaštvo”, istakao je Dragan Pjevač.

Još jedno podsjećanje na žrte „Bljeska“ izazvalo je na srpskoj strani žalost, u Beogradu, Okučanima i mostu kod Gradiške gdje su takođe Slavonci održali parastos stradalima. Istovremeno Hrvati, predvođeni predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, u Okučanima su obilježavali pobjedu, zaboravljajući na žrtve, nestale i one koji bi trebalo da odgovaraju za počinjene zločine.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

Nema komentara

Napišite komentar