zločinačkoj akciji Bljesak

U Beogradu služen parastos za Srbe stradale u zločinačkoj akciji “Bljesak”

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu 01. maja 2017. godine služen je parastos povodom 22 godine od srpskog stradanja u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Bljesak”. Nakon parastosa u Tašmajdanskom parku su položeni vijenci i cvijeće na spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991.-2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije. Prisutnim članovima porodica stradalih Srba, predstavnicima izbjegličkih udruženja i drugim građanima u Tašmajdanskom parku obratio se predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica s prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač. Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovali su, između ostalih, savjetnik Predsjednika Vlade Srbije Vladimir Božović i predsjednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta naglasio je da ni 22 godine od zločinačke akcije “Bljesak” ne postoji spremnost u Hrvatskoj da budu kažnjeni nalogodavci i počinioci zločina nad srpskim vojnicima i civilima, niti postoji spremnost da se priznaju srpske žrtve. Hrvatska vojska je masovno granatirala srpska mjesta, gađala zoljama autobuse u kojima su bili civili i pucala po kolonama žena, djece i staraca koja se kretala prema mostu na rijeci Savi da bi prešli u Republiku Srpsku. Izbjeglice koje su se kasnije prošle tim putem vidjeli su cisterne sa vodom i hrvatske vojnike kako peru put od krvi. Hrvatska se nije suočila sa zločinima što pokazuje činjenica da se odaje počast samo hrvatskim žrtvama dok se srpske žrtve ignorišu i ne priznaju.

“Hrvatsko pravosuđe je i dalje etnički motivisano. U Hrvatskoj postoje dvostruki standardi u suđenjima za ratne zločine, mnogo stroži za Srbe nego za Hrvate. Hrvatske žrtve imaju sve počasti, njima se odaju priznanja, dok se srpske žrtve ignorišu”, rekao je Linta. On je pozvao Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da konačno pokrene istrage protiv svih odgovornih u akciji “Bljesak”, i ne samo u toj akciji, već i u drugim hrvatskim zločinačkim akcijama. U pitanju su hrvatski komandanati koji su odgovorni za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u akciji „Bljesak“ Petar Stipetić, Mladen Kruljac, Ivan Basaraca Luka Džanko, Marijan Mareković, kao i komandanti ostalih hrvatskih vojnih jedinica koje su učestvovale u toj zločinačkoj akciji.

“Bez kažnjavanja počinilaca ratnih zločina, bez priznanja svih žrtava, nećemo nikada moći govoriti o bilo kakvom povjerenju, a kamoli o pomirenju između srpskog i hrvatskog naroda i generalno među svim narodima koji žive na prostoru bivše Jugoslavije”, istakao je Linta.

Hrvatske vojne i policijske snage izvele su 1. i 2. maja 1995. godine u Zapadnoj Slavoniji, koja je tada bila pod zaštitom UN, zločinačku akciju “Bljesak” u kojoj je za samo 36 časova ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece, te protjerano oko 15.000 Srba.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar