U Beranama održana konferencija “Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljce”

Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline čije su članice:( Uruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca Berane, Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju za Crnu Goru -Andrijevca i Srpsko istorijsko- kulturno društvo ”Nikola Vasojević”- Berane ). Oragnizuju po deseti put tradicionalnu manifestaciju ”Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljace” od 9. do 16.oktobra 2019.godine.

Ovim povodom u Beranama je 4.septembra 2019. godine održana konferencija za novinare rukovodstva članica Srpske narodne odbrane na kojoj su govorili:

S lijeva na desno,, : Goran Kiković, predsjednik saveza udruženja Srpske narodne odbrane Mihailo Mikan Perović, predsjednik Uruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca Andrijevica, Miličko Trifunović,Uruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca Berane,Živko Bjelanović, predsjednik Srpskog istorijsko- kulturno društva ”Nikola Vasojević”- Berane i Jole Mile Cikić Šljakić, predsjednik sekcije za Policu Uruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca .

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare ove godine se održavaju deseti jubilarni  ”Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljace” i traju od 9. do 16.oktobra 2019.godine.Odnosno od dana pogibije kralja Aleksandra u Marselju 9.oktobra 1934. do 16. oktobra 1912. dana oslobođenja Berana od turskog ropstva nakon 457. godina.

Kako je tim povodom rekao Goran Kiković, predsjednik saveza udruženja Srpske narodne odbrane. Ove godine manifestaciju organizujemo pod motom: ”DA RUSKE POMOĆI I ZAŠTITE NIJE BILO NI CRNE GORE BILO NEBI! ”

O kome govori knjiga istoričara Gorana Kikovića,koju ćemo promovisati „Rusija i Crna Gora kroz vjekove″, to je knjiga priloga i dokumenata i nastala je sa željom da uspostavim paralelu između prošlosti i sadašnjosti u odnosima između Rusije i Crne Gore odnosno da nadvladam najrasprostranjeniju savremenu laž u Crnoj Gori koja se javno izgovara povišenim glasom koji je saobrazan sa glupošću njenog sadržaja – kako nam Rusija nikad nije pomagala. Moje istraživanje je krenulo analizom dragocjene knjige ”Crnogorske finansije” dr Mirčete Đurovića, koji je dokumentovao veliku finansijsku pomoć Rusije državi Crnoj Gori u vremenu od 1711. do 1916. (Moj feljton na ovu temu objavio je dnevni list ”Dan”). Istina je da je puna dva vijeka Rusija davala bespovratnu pomoć Crnoj Gori i bez ustezanja sam ovoj knjizi dodao objašnjenje koje odgovara istorijskoj istini – da ruske pomoći i zaštite nije bilo ni Crne Gore bilo ne bi.

Treba ovdje podsjetiti i na Albansku golgotu i da je ona smanjena zahvaljujući Ruskoj intervenciji. Naime ruski Car Nikolaj Drugi Romanov spasio je Srbe od totalnog pogroma u Prvom svjetskom ratu, a upitanju je jedan svijetli primjer bezuslovne pomoći braće Rusâ srpskom narodu i kraljevini Srbiji 1914-1916. godine . Car Nikolaj Drugi Romanov ušao je u ovaj globalni konflikt u Prvi svjetski rat samo zbog Srbije, iako je njegova država bila potpuno nespremna za to; još uvijek nijesu bile zaliječene rane revolucije iz 1905. godine, što će rezultirati Februarskom i Oktobarskom revolucijom 1917. godine čime su Romanovi zbačeni sa vlasti.

Važno je napomenuti i to da su Rusi uputili ultimatum Britaniji i Francuskoj da mora da prihvati i zbrine srpsku vojsku koja se povlačila preko Albanije ka Skadru krajem 1915. i početkom 1916. godine, inače Rusija izlazi iz rata, jer nema svrhe da u njemu ostaje ako više nema Srbije, zbog koje je u sukob i ušla. London i Pariz, iako su prethodno htjeli da ostave Srbe na cjedilu, brže-bolje su priskočili u pomoć.”-istakao je Kiković,koji je najavio da će se u subotu 12.10.2019. u 19.sati u sali Polimskog muzeja u Beranama , održati tradicionalno ”Veče istorije,tradicije,gusala i sjećanja na naše pretke”- i u okviru nje promocija knjige istoričara Gorana Kikovića „Rusija i Crna Gora kroz vjekove″. On je pozvao publiku da dođu i da čuju učesnike: Branislav Otašević,književnik, Zoran Vulević, publicista i prevodilac, Goran Kiković , istoričar, pjesnici: Darko Jovović, David Lalić, Milan Cimbaljević, Vulko Šćekić, Radovan Obradović i Milovan Mišo Kuburović guslari: Miloje Bugarin,Borivoje Deletić i Siniša Petrić. Predsjednici Udruženja: Miličko trifunović i Branko Savić.

Miličko Trifunović,predsjednik Uruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca Berane pozvao je građane da dođu u srijedu 9. oktobra 2019. u 15.sati gdje će se održati manifestacija i posjeta spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću (1888–1934) u Tifranskoj klisuri kod Donjeg Zaostra, na starom putu Berane – Bijelo Polje organizuju istorijski čas pod nazivom :“Devedeset godina (1929.-2019.) od izgradnje puta Berane – Bijelo Polje kojeg je izgradio Kralj Aleksandar Karađorđević. Govori Goran Kiković,istoričar.

Mihailo Mikan Perović,predsjednik Uruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca Andrijevica pozvao je građane Vasojevića odnosno andrijevice i Berana da dođu u subotu 12.10.2019. u 11.sati. gdje će delegacije Udruženja iz Vojvodine, Andrijevice i Berana posjetiti spomenike poginulim ruskim vojnicima u Drugom svetskom ratu u Andrijevici na Knjaževcu i održati istorijski čas o zajedničkoj borbi Rusa i Srba kroz vjekove.

Jole Mile Cikić Šljakić, predsjednik sekcije za Policu Uruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918,njihovih potomaka i poštovalaca pozvao je Srpski narod Police i Berana da dođu u nedjelju 13.10.2019. u 11.sati, kod crkve na Polici,nadomak Berana gdje će se posjetiti spomenici i grobovi srpskih vojnika iz Prvog svjetskog rata koji su umrli i poginuli prilikom povlačenja srpske vojske kroz ove krajebve 1915-1916.On je istakao da će o znamenitim ličnostima i događajima govoriti istoričar Goran Kiković.

Živko Bjelanović, predsjednik Srpskog istorijsko- kulturno društva ”Nikola Vasojević”- Berane pozvao je narod Berana da u srijedu 16.oktobra 2019. u 15. sati dođu kod spomenika Rudeške bitke protiv turaka iz 1862. i tu će se kako je istako obilježiti 107. godišnjica oslobođenja Berana od Turaka.O značaju ovog događaja će govoriti književnik i hroničar Vasojevića Branislav Otašević.

Sa konferencije za novinare je poručeno da ne smijemo zaboraviti našu slavnu prošlost i ponovili svoju krilaticu ”bez prošlosti nema budućnosti”.

Nema komentara

Napišite komentar