U Biblioteci Sveti Sava u Zemunu predstavljena nova knjiga Miloša Kordića

 

Bilo jednom na Baniji – slike zavičaja


U punoj čitaonici zemunske Biblioteke predstavljena je, 11. aprila, nova knjiga Miloša Kordića Bilo jednom na Baniji, čiji je izdavač Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Zagreb.

 

Dušan Bogičević: Banija koju niko nikada neće uništiti


O knjizi je najprije govorio autorov prijatelj iz srednjoškolskih dana, prof. dr Dušan Bogičević, koji je rekao da, kada su bili učenici Učiteljske škole u Petrinji nisu ni sanjali da bi Miloš mogao da napiše knjigu, a on nije ni pomišljao da bi mogao tu knjigu da predstavlja.

– Banijci su otišli sa Banije, a Miloš Kordić je svojom knjigom poslao Baniju za Banijcima, pa Banija nije više u svojim granicama, već je ona po cijelom svijetu. Ova knjiga je Banijcima donijela sjećanja sa Banije, događaje koji su se zbili na Baniji i bez kojih nema Banije. Imena ljudi, zapisani običaji, riječi, govor, i što je najvažnije – tu je Banija koju više niko nikada neće moći uništiti – rekao je profesor Bogičević i dodao da se Kordićeve pripovijetke čitaju lako, zanimljivo su štivo i izazivaju prijatan osjećaj.

Dušan Bogičević je napomenuo da je knjiga podijeljena na devet cjelina: događaji iz djetinjstva; odlazak u Petrinju; banijski književnici; o rijekama; imena, prezimena i nadimci banijskih Srba; sela i gradovi Banije; poslovice (531), kletve (218), psovke (398), ojkače (342) ; nepoznate i manje poznate, a možda zaboravljene riječi, izrazi i nazivi u govoru banijskih Srba i na kraju knjige je autorova pjesma Ne nosite sa sobom.

– Na Baniji se život skoro potpuno ugasio. Zbog čega je potrebno podsticati pojedinačni napor za odbranu ugroženih vrijednosti našeg naroda – završio je svoje izlaganje Dušan Bogičević.

 

Dušan Ivanić: Kordić ostavio spomenik svome kraju


Prof. dr Dušan Ivanić je na početku svog izlaganja o Kordićevoj novoj knjizi istakao: – Moje druženje sa Milošem i njegovim knjigama je višedecenijsko. Ova knjiga ima pravu pripovjedačku poziciju, a pripovijedati je mogao samo onaj koji zna nešto što drugi ne znaju. On je dodao da knjiga Bilo jednom na Baniji postaje izvor znanja koje se još samo u knjigama može naći.

Profesor Ivanić je rekao da kada se pročita podnaslov ove knjige – Knjiga osjenčenih sjećanja i blagih podsjećanja – suočavamo se sa pjesničkom pozicijom koje iskustvo svoga življenja prenosi u sferu ličnog odnosa i istovremeno ga univerzalizuje.

– Kada čitam tu knjigu osjećam se kao da ju je napisao neki Ličanin. Ona povezuje iskustva i socijalnu, civilizacijsku i kulturnu, istorujsku situaciju cijelog našeg naroda u Hrvatskoj – rekao je Dušan Ivanić i napomenuo da svi koji su ostali bez zavičaja mogu Kordićeve knjige čitati kao molitvenike ili kao što su se nekada čitale Vukove Srpske narodne pjesme.

Profesor Ivanić se osvrnuo i na dio knjige u kome Miloš Kordić navodi riječi i izraze u govoru banijskih Srba.

– Riječi su zanimljive između ostalog i zbog toga što one pružaju neku vrstu tajne ili prećutne istorije epohe u kojoj su nastale – rekao je profesor Ivanić i dodao kako je Miloš Kordić napisao neobično djelo koje će sa zadovoljstvom čitati ljudi različitih interesovanja i kako je ostavio neku vrstu spomenika svome kraju.

 

Miloš Kordić: Zavičaj je nešto što drži čovjeka


Na kraju se prisutnim gostima obratio i sam autor. Zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos u stvaranju i objavljivanju njegove knjige, kao i svima koji su organizovali njeno predstavljanje i učestvovali u njegovom programu, ne zaboravivši, pored pomenutih profesora Dušana Ivanića i Dušana Bogičevića, voditelja – zemljaka i pjesnika Miloša Bajića, kao i Vladetu Marinkova, učenika Muzičke škole Kosta Manojlović iz Zemuna, koji je muzicirao na gitari.

Autor je naveo da je ovom njigom želio da dio svog života koji je proveo na Baniji zapiše i iza sebe ostavi slike o njoj onakvoj kakva je bila kroz tih pedesetak godina koje je tamo proveo.

– Ovo je knjiga sačinjena od pojedinosti, od detalja. Ovo nije knjiga koja je cjelovita, nije udžbenik, nije monografija, ne daje ništa od početka pa do kraja – rekao je Kordić i dodao da detalja sa Banije ima bezbroj, a čovjek pamti samo one lijepe, drage i mile.

Miloš Kordić je rekao da je hodajući Srbijom i nekim drugim zemljama uvijek tražio pejzaže Banije: – Ja nisam tražio Baniju, tražio sam zavičaj, a zavičaj je nešto što drži čovjeka. Što ga je zasnovalo i što ga dalje kroz život zasniva i temelji da istraje.

Bilo jednom na Baniji je knjiga sjećanja i podsjećanja.

Na samom kraju promocije Milan Pađen je pročitao pjesmu o Milošu Kordiću.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar