U GO Novi Beograd održana promocija romana Zorana Pećanca Zapadno od sreće

Zapadno od sreće – snaga ljubavi ili nacionalna mržnja


U prijateljskoj atmosferi sa mnogo emocija i uzbuđenja Zoran Pećanac je sa svojim moderatorom Slavkom Čupićem i ćerkama Milicom i Danicom koje su čitale odlomke romana i stihove drugih autora predstavio svoj roman prvenac Zapadno od sreće.

Priča romana ne bježi od velikih tema, i svega onoga čime obiluje ovdašnja istorija. Pećanac se odvažno upustio u vlastitu književnu avanturu, rekao je recenzent romana Muharem Bazdulj.

Roman Zapadno od sreće je njegov prvenac sazreo po duši i posložen u mislima.

 

Slavko Čupić: Da li dobro može protiv zla


Moderator Slavko Čupić je za roman rekao da je prepun emocija, patnje i stradanja običnih ljudi, jedna iskrena životna priča.

– To je odnos čovjeka prema čovjeku, prirodi, životinjama. Svi se rode čisti i nevini. Pitanje je šta nas navodi na zlo, na grijeh. Ima li nam povratka kada jednom pređemo granicu ljudskosti. Dvoje mladih, djevojka muslimanka svršena studentkinja medicine i mladić pravoslavac slučajno se sreću u predvečerje krvavog rata u Bosni. Tek rođenu ljubav čekaju najteža iskušenja, muka i stradanje. Da li će snaga uma i ljubavi odoljeti snagama ratne golgote, vjerske i nacionalne, vjekovima nošene mržnje. Da li dobro može protiv zla – pita se Slavko Čupić.

Zoran Pećanac nestvarnom snagom i lakoćom literarnog izraza uvodi nove likove u đavolje grotlo, šetajući tananaom niti iznad provalije, nastavlja svoje izlaganje Slavko Čupić.

– Niti koja dijeli mržnju i ljubav, vjeru i izdaju, razum i ludilo. Skoro djetinja naivnost pripovjedača u ovom romanu daje težinu, svrstavajući ga rame uz rame sa najeminetnijim djelima mnogo poznatijih stavraoca u decenijama iza nas. Jednostavnim izrazom djelo slikovito opisuje situacije – rekao je Čupić i dodao da slikovit opis čitaoca navodi da stvara slike i gleda prizore, živi život i nosi muku aktera i junaka ove teške priče.

Sam autor je priznao da ima tremu pred svojim najmilijima, svojim prijateljima i gostima.

 

Zoran Pećanac: Odoljevanje zlu ratne golgote


– Roman sam pisao nepune dvije godine, noću, kada članovi moje porodice spavaju. Na pitanje zašto mi je trebalo 20 godina da napišem roman, citiram Borhesa koji kaže da svako od nas nosi u sebi roman, samo je pitanje ko će da ga iznjedri, odnosno čiji će roman ugledati svjetlost dana. Ja sam smogao hrabrosti ili ludosti da se upustim u vlastitu književnu avanturu, nadam se da će ih biti još.

– I sam sam bio učesnik rata u Bosni i prošao golgotu sa svime što rat nosi. Pokušao sam prilikom pisanja da na papir prenesem ono što mi je na duši, nisam karikirao, nisam glumio, likovi su zamišljeni, ima određenih situacija koje preklapaju i moj život, ali mene u tom romanu nema osim kao pasivnog posmatrača – rekao je autor romana i dodao da sama tema romana tiče se onih stvari koje su svakodnevno prisutne, ljubav, vjera, odnos čovjeka ka čovjeku u najtežoj životnoj situaciji. Junaci romana su obični, mali ljudi, prostodušni ljudi koji pokušavaju da odole zlu ratne golgote.

 

Učesnici


Promociju su upotpunili Laura Grego, učenica Zemunske gimnazije, završila je i srednju Muzičku školu Kosta Manojlović u Zemunu koja je odsvirala nekoliko kompozicija na violini, Zorana Brkljač, djevojka porijeklom sa Kosova pjevala je dvije etno pjesme o Kosovu, prijatelj autora, Neven Vukas je svirao harmoniku i uvijek izmamio gromoglasan aplauz, Danica Pećanac čitala je stihove pjesme Krajiška reportaža Marijane Borković i Vratiću se Milke Šolaja, Milica Pećanac čitala je odlomke romana Zapadno od sreće.

Zahvalnice


Autor je dodijelio zahvalnice: Zoranu Karanoviću – vlasnik kompanije Alu profil Beograd, Živojinu Iliću – vlasnik pekare i restorana Baš fino, Dragomiru Dujkoviću – Proizvodnja i ugradnja PVC stolarije Novi Beograd, Stevanu Banjcu – predsjednik Udruženja Drvarčana Beograd, Muharemu Bazdulju – književnik i novinar i recenzent romana Zapadno od sreće, Miodragu Linti – predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Mladenu Dediću – vlasnik kompanije RD, Dušku Miljušu, Željki Krekić – lektor i korektor, Goranu Milenkoviću – vlasnik kompanije Dobra knjiga, Radovanu Iliću – kompanija Beoletra i Kreativna knjiga Beograd, Robertu Đapa – prijatelj projekta, Zdravku Bukvi – prijatelj projekta, Nevenu Vukasu – prijatelj projekta, Zorani Brkljač –izvođač na promociji, Pameli Milovanović – prijatelj života, Ivoni Radujko, Zoranu Koprivici i Lauri Grego.

Promociji je prisustvovao nekadašnji načelnik štaba Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske Mićo Vlaisavljević i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Sam moderator na kraju promocije je rekao da ova knjiga na svoj način daje odgovor na pitanje kako učiniti svijet boljim.

O piscu


Zoran Pećanac je rođen 26.9.1969. godine u mjestu Zaglavica opština Drvar. Djetinjstvo, osnovnu i srednju školu provodi, i završava u Drvaru. Nakon odsluženog vojnog roka upisuje Vojnu akademiju u Beogradu 1989.godine. Početak krvavog sukoba na tlu tadašnje države zatiče ga u rodnom gradu. I sam učesnik četverogodišnjeg rata prošao je golgotu istog. Od rane mladosti pokazuje sklonost ka umjetnosti. Njegovi literarni radovi osvajali su nagrade na regionalnim takmičenjima širom BiH. Nakon rata odlazi u izbjegličkom korpusu u Beograd. Talenat ka muzici i pjevanju etno i narodnih pjesama iz rodnoga kraja i sa prostora iz bivših republika realizuje kroz autorski rad na nekoliko studijskih albuma. Živi i radi Beogradu. Oženjen je i otac dvije ćerke Milice i Danice.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

FOTO: Marko Skorić

Nema komentara

Napišite komentar