U Kragujevcu održani „Dani Krajine u Šumadiji“

Kulturno- umjetička manifestacija „Dani Krajine u Šumadiji“ održana je 22.septembra u svečanoj sali Prirodno- matematičkog fakulteta u Kragujevcu u organizaciji Udruženja građana Krajine „Zora“ , a pod pokroviteljsvom Grada Kragujevca.

Za brojne posjetioce, Kragujevčane i Krajišnike, organizatori su priredili bogat koncert narodnih pjesama i igara Krajine, Šumadije i Kosova i Metohije, a osim toga priređena je izložba slika krajiških slikara, izložba i degustacija starih tradicionalnih jela iz ovih krajeva, kao i etno izložba.

Udruženje građana Krajine „Zora“ iz Kragujevca, koje ove godine slavi 15 godina postojanja svojim aktivnostim nastoji da sačuva od zaborava tradiciju i običaje koji potiču sa ovog područja. Ovom manifestacijom imaju cilj da doprinesu očuvanju kulturnog identiteta građana Krajine, kao i upoznavanje građana Šumadije sa tradicijom, kulturom i običajima Srba iz Korduna, Banije, Like, Dalmacije, Slavonije, Bosanske Krajine kao i Kosova i Metohije, rečeno je na otvaranju manifestacije.

Iako stotinama kilometara udaljeni od svog rodnog mjesta u ovom udruženju mnogi protjerani Krajišnici koji žive u Kragujevcu pronašli su dio sebe. Kako je rekao potpredsjednik Udruženja Petko Jovčić u skladu sa sloganom manifestacije „Šumadijo volimo, Oj Krajino u srcu nosimo te“, Krajišnici u Šumadiji moraju nastaviti da njeguju i prenose svoje običaje i kulturu na mlade, djecu i unuke, da se ne zaboravi.

„Zaista veliku podršku dao nam je Grad Kragujevac i imamo u planu da ovu manifestaciju uvrstimo u Oktobarske dane Kragujevca“, poručio je Jovčić.

Predsjednica Udruženja Mirjana Gruborović iz opravdanih razloga nije prisustvovala manifestaciji, a umjesto nje jedan od osnivača i bivših predsjednika Udruženja Petar Korica na početku se obratio prisutnima podsjetivši na vrijeme njegovog osnivanja.

„Potreba za osnivanjem Udruženja svih nas koji smo rođeni na prostorima Krajine i svih onih koji potiču odatle javila se kao težnja da se sačuva sav kulturni i nacionalni identitet kao posebne vrijednosti onih koji su na tim prostorima živjeli. Ta želja u okviru ovog udruženja nam se ostvarila. Ideja za osnivanjem udruženja nastala je još 80-ih godina, ali tek 2003. godine kada se okupio veći broj entuzijasta poput Nikole Popovića prvog predsjednika, zatim Milana Ljubovića, Jovana Đapana, Nebojše Popovića, Dušana Tanjga, Nikole Čanka, Šupica Sime, pokojnog Steve Obrića, Mirka Tanjga i Milana Blanuše, ali i mnogih drugih ova ideja je zaživjela“, istakao je Korica.

Da je Kragujevac grad humanosti i iskrene solidarnosti, potvrdio je 25-ogodišnji mladić Ljubiša Šljivić koji je u Kragujevac došao 1995.godine u Oluji iz rodne RS Krajine. On je biciklom za 52 dana prešao više od 5 hiljada kilometara od Kragujevca do Lisabona u humanoj misiji da obezbjedi sredstva za neophodnu operaciju dvogodišnje Milice Krstić koja od rođenja boluje od katarakte lijevog oka.

„Krenuo sam sa drugom Vedranom Vasićem iz Srebrenice 14. jula, a 15. septembra smo se vratili. Na ulici smo upoznavali ljude koji su uplaćivali novac na Milicin račun, a ja sam preko moje fejsbuk stranice „Dnevnik jednog bicikliste“ objavio da ću svakom ko uplati preko 500 dinara donijeti školjku sa putovanja i tako je i bilo. U Lisabonu smo imali prijem i kod ambasadora Srbije. Dva dana pred kraj puta dobili smo informaciju da je novac potreban za operaciju prikupljen, djevojčica je dobila datum za operaciju i vjerovatno će progledati i na lijevo oko“, rekao je ponosno Šljivić koji je na ovoj manifestaciji učestvovao kao pjesnik- recitator, a osim toga apsolvent je Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Ljubiši Šljiviću ovakva humana misija nije prva, a kako je rekao ni posljednja. On je prošle godine biciklom, koje mu je velika strast, prešao dugačak put do Španije, kako bi javnosti skrenuo pažnju na teške uslove života bake Živane Đolović i njenih unuka. I uspio je u tome.

S obzirom da će postoperativni troškovi Milice Krstić biti visoki, pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu slanjem poruke 427 na 3030.

U ovogodišnjem kulturno- umjetničkom programu Dana Krajine u Šumadiji nastupili su muška i ženska pjevačka grupa UGK „Zora“ Kragujevac, KUD „Ćirilo i Metodije“ iz Busija, KUD „Krajina“ iz Beograda, KUD „Petrova Gora- Kordun“ iz Beograda, KUD „Slavonija“ Beograd , KUD „Sana“ Stara Pazova, ŽPG „Banija“ Beograd, MPG „Plitvice“ Beograd, ŽPG „Raskovnik“ Kragujevac, AFA „Svetozar Marković“ Kragujevac, Guslarsko društvo „Karađorđe“ Kragujevac, , Guslar UGK „Zora“ Ognjen Andrić, ŽPG „Ganip“ Požarevac, Željko Kukić, Tenor Vojislav Spasić, Katarina Bogdanović,pisci Mirko Demić, Ljubica Žikić, Aleksandar Vasiljević i Ljubiša Šljivić. Voditeljka programa bila je Nada Carević iz Udruženja građana Krajine „Zora“.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

Nema komentara

Napišite komentar