U Kragujevcu predstavljena izložba slika Kolijevka sjećanja

Udruženje Srba iz Hrvatske Nikola Tesla povodom svog 6. rođendana (10. jul) i rođenja velikog Nikole Tesle, 17. jula priredilo je prigodan kulturno umjetnički program u ogranku Narodne biblioteke Vuk Karadžić u Staroj Radničkoj Koloniji u Kragujevcu. Tom prilkom otvorena je Likovna izložba Kolijevka sjećanja gdje je izloženo 60 radova, koje je naslikalo 13 slikara članova Udruženja.

Kako nam je rekao predsjednik Udruženja brojne su aktavnosti koje organizuju.

– Imali smo nekoliko književnih večeri. U maju smo organizovali Međunarodni koncert pjesama i igara Srba sa prostora bivše Jugoslavije – rekao je Milan Ljubović i napomenuo da su tom prilikom imali i goste iz Hrvatske koje su vodili u obilazak Kragujevca.

Izložbu je otvorio direktor Narodne biblioteke Vuk Karadžić poznati srpski književnik Mirko Demić.

U kraćem kulturno-umjetničkom programu učestvovala je ŽPG Nikola Tesla (Jelena Kmezić, Jovana Marinković, Dragana Janićijević i Danica Kmezić), mlada violistkinja Mitra Bamdad, pjesnici i prozni pisci, Kordunašica prof. Ljubica Žikić kazivala je svoju pjesmu o rodnom Kordunu, svi iz Udruženja Srba iz Hrvtske Nikola Tesla Kragujevac.

Mlada violinstkinja, Bamdad Mitra, po majci porijeklom sa Banije, rođena prije 9 godina u Beogradu, pobrala je sve simpatije prisutnih. Ovom prilikom predstavila je i svoje slike i crteže, a pored talenta ka muzici i slikarstvu, odličan je učenik u školi, i pleše folklor. Društvo joj je pravio brat Avest velika nada srpskog vaterpola.

Svoje slike su predstavili Bukovčanka Branka Jelača, svoje vajarsko djelo Plesačica predstavila je Zorka Perović Ilić takođe Bukovčanka, rođena Mrdalj, a pročitala je i svoju pjesmu o Nikoli Tesli, Dušica Nešković Marečić obojila je zidove svojim slikama Cvijeće iz bajke. Svoje radove izložila je i Smilja Šulović, Mira Miković je predstavila svoje predivno djelo na svili Vaznesenje Hristovo, svoje slike na svili je predstavila i Vesna V. Maksimović. Mira Kovačević je prenijela na platno slike motiv vršidbe u Ljubovićima, Biovičino Selo – Bukovica. Posjetitelji izložbe moći će da uživaju i u slikama Dragane Vesović, Ranke Mirković, Aleksandra Đukića i Saše Perovića.

Izložba će biti otvorena do 17. avgusta, posjetioci je mogu vidjeti radnim danima od 8 do 15 časova.

 

UDRUŽENJE PUTUJE U HRVATSKU


Milan Ljubović je najavio parastos stradalim sunarodnicima koji će se održati 4. avgusta u Sabornoj crkvi u Kragujevcu, a planiraju i put u Dalmaciju.

– U Dalmaciju idemo 16. avgusta i boravićemo tamo pet dana, u Splitu i Kistanjama. Ide nas 20 i održaćemo tri koncerta i dvije kabaretske predstave – rekao nam je Ljubović.

U Splitu se održavaju Dani srpske kulture u organizaciji Prosvjete.

– U Kistanjama je najveći srpski sabor u Hrvatskoj povodom Preobraženja. Putujemo i u septembru u Bijelo Brdo kod Osijeka na Pudarinu – rekao je Milan Ljubović i dodao da treba doći obavezno u Bijelo Brdo na Pudarinu, a nije ni daleko od Beograda, 150 km.

Bjelobrdska pudarina je kulturno-zabavna, ali i privredno-turistička manifestacija. Realizuju ju je članovi tamošnjeg pododbora SKD-a Prosvjeta i SKUD-a Jovan Jovanović Zmaj.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar