U Lazarevcu predstavljena multimedijalna izložba „Luka Ćelović Trebinjac – ostvarenje srpskog sna“

Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić` u Beograda u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković” i kompanijom “Beograd na vodi” organizovali su u Lazarevcu, u izložbenom prostoru biblioteke “Dimitrije Tucović”, izložbu o životu i delu Luke Ćelovića Trebinjca.

Multimedijalna postavka nosi naziv “Luka Ćelović Trebinjac – ostvarenje srpskog sna”.
Izložbeni eksponati, dokumenta, fotografije i novinski članci govore o Luki kao najvećem srpskom dobrotvoru i najznajčanijem zadužbinaru Univerziteta u Beogradu.

Govoreći na otvaranju izložbe predsednik udruženja Trebinjaca, Žarko J. Ratković, podsetio je prisutne Lazarevčane da je Luka ceo svoj život vredno radio i stvarao, kako bi mogao da poboljša život celokupnom društvu, pogotovo mladim ljudima željnih nauke. Vrhunac ovog opredeljenja došao je pred kraj njegovog života, kada je celokupnu svoju imovinu, jednu od najvećih u tadašnjem Beogradu, poklonio Univerzitetu u Beogradu. Luka Ćelović Trebinjac je verovao da samo društvo zasnovano na znanju može biti uspešno društvo, naglasio je Ratković.

U ime Univerzitetske bibliote, koja čuva knjige koje je posedovao Luka, prisutnima se obratio zamenik upravnika dr Adam Sofronijević a u ime domaćina Jasmina Ivanković, direktor biblioteke “Dimitrije Tucović”.

Kao i na mnogim prethodnim, sličnim, manifestacijama predstavnici udruženja Trebinjaca poklonili su biblioteci”Dimitrije Tucović” nekoliko knjiga, u svom izdanju, čiji su naslovi kod prisutnih izazvali veliku pažnju i želju za novim saznanjima o temama iz hercegovačke istorije i delima jednog od najpoznatijih Trebinjaca, Jovana Dučića.

Pripremio: Milivoje Mišo Rupić
Preuzeto sa: slobodnahercegovina.com

 

Nema komentara

Napišite komentar