U Modriči uručena posthumna odlikovanja porodicama 17 poginulih boraca Vojske Republike Srpske

U Modriči su danas uručena posthumna odlikovanja porodicama 17 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ sa područja Modriče i Šamca koje je Medaljom zasluga za narod odlikovala predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

Odlikovanja je uručio izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić koji je rekao da je ukazom predsjednika Srpske, a na inicijativu Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, posthumno odlikovano 13 boraca iz Modriče i četiri iz Šamca.

“Dodjelom odlikovanja predsjednica Repbulike Srpske iskazuje poštovnje i neizmjernu zahvalnost svim poginulim borcima, ali i porodicama poginulih heroja”, rekao je Kojić i podsjetio da su u Srpskoj od 2012. godine porodicama uručena odlikovanja za 1.870 poginulih i nestalih boraca.

Kojić je naveo da će biti nastavljena dodjela posthumnih odlikovanja porodicama boraca poginulih za Republiku Srpsku.

Odlikovanje je uručeno Stani Đurić za poginulog supruga Đoku iz Crkvine kod Šamca. “Odlikovanje mi znači mnogo i drago mi je što moj suprug nije zaboravljen”, rekla je Stana.

Đurđija i Aleksa Stajić iz Zelinje kod Modriče, roditelji borca VRS Ilije /23/ nestalog 10. septembra 1995. godine u Vozući kod Zavidovića, kažu da odlikovanje ne može zamijeniti sina, ali može ublažiti tugu za nestalim djetetom.

“Da smo našli bar jednu kost da je sahranimo bilo bi nam lakše, nego ovako kada ne znamo ni gdje je Ilija stradao, niti ima groba gdje bismo mu prislužili svijeće”, rekla je Đurđija.

Ona je navela da je iza Ilije ostao sin koji je tada imao 11 mjeseci.

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da u ovoj opštini još nisu uručena odlikovanja porodicama 22 poginula borca sa ovog područja.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić očekuje da će naredne godine biti uručena posthumna odlikovanja porodicama svih poginulih i nestalih boraca.

Poginuli borci posthumno su odlikovani povodom Vidovdana – krsne slave VRS i 15. septembra – Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tekst preuzet sa: Srna

Nema komentara

Napišite komentar