U naselju Busije održan je 9. festival folklora „Stazama naših predaka“

 

SRPSKO KOLO SE SAMO U
PORTAMA MOGLO IGRATI


Deveti festival folklora „Stazama naših predaka“,  u organizaciji KUD „Ćirilo i Metodije“, održan je  u Busijama, u subotu, 1. juna, a osim domaćina učestvovala su i kulturno-umjetnička društva „Španac“ iz Beograda, „Milan Egić“ iz Brezičana kod Prijedora, „Izvor“ iz Starih Banovaca, „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta i „Petar Petrović Njegoš“ iz Lovćenca, kao i djeca iz vrtića „Ptići prepelići“ iz Ugrinovaca.  Pred više stotina učesnika, gostiju i posjetilaca u porti Hrama „Svetih Ćirila i Metodija“, ovu tradicionalnu manifestaciju, za čije održavanje je najviše zaslužna Snežana Veljo, predsjednica KUD „Ćirilo i Metodije“, svečano je proglasio otvorenom arhijerejski namjesnik protojerej stavrofor Mile Jokić.

Višednevne kiše koje su ispratile maj i dočekale jun, prijetile su da pokvare ovu zaista jedinstvenu folklornu manifestaciju. Međutim, samo nekoliko sati prije početka zvaničnog programa, sunce je obasjalo Busije, baš kao i ljepota nošnji i lica onih koji su učestvovali u veoma bogatom programu. Jedino što je zbog ostatka barica na ulicama Busija izostao tradicionalni defile učesnika, ali to nije umanjilo draž ovoj manifestaciji.

 

U ČAST 800 GODINA SAMOSTALNOSTI
SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE 


Snežana Veljo, sa nekoliko kratkih rečenica, pozdravila je goste, učesnike i veliki broj okupljenih gedalaca, poželjela im da uživaju u programu, a zatim pozvala poslanika Skupštine AP Vojvodine Dragomira Lalića da se obrati prisutnima.

Govoreći o značaju festivala, kako je rekao se preljepim imenom, Dragomir Lalić je, prije svega, naglasio da ove manifestacijesigurno ne bi ni bilo da nije Snežane Veljo, bez čijeg zalaganja, ne samo da se ne bi održao ovaj festival, već ni rad KUD „Ćirilo i Metodije“ sigurno ne bi bio na ovako zavidnom nivou. S nekoliko riječi, prisutne je podsjetio na rad prosvjetitelja Ćirila i Metodija, čije ime nosi i crkva, u čijoj porti se održava ovaj festaval, ali i radi lokalno kulturno-umjetničko društvo.

„ Ove godine, 24. maja, obilježen je dan slovenske pismenosti, a pored Rusije, Ukrajine, Češke i  Slovačke, i Srbija je uzela aktivno učešće u tome. Ćirilo i Metodije su uložili sve svoje znanje opismenjavajući slovenski narod, panonski narod, pa zato i ne čudi što ova crkva i ovo društvo nose njihovo ime. Ne možemo da se ne prisjetimo da smo kroz vijekove išli stazama naših predaka, ali smo nailazili i na stranputice. U jednom periodu naših života odrekli smo se tradicije, stidjeli smo se njihovih djela i zbog toga smo bili kažnjeni. Kako reče veliki vladika Nikolaj Velimorović, grešili smo i ispaštali smo, uvredili smo Gospoda. Pogazili smo sve što je našim precima bilo sveto, zato smo to platili krvlju i suzama. Imali smo školu bez vjere, vojsku bez poštenja, i ne čudi zašto nam je sve išlo naopako. Nadamo se da je to vrijeme iza nas, a pokazuje se iz godine u godinu da se srpski narod vratio svojim korijenima, a upravo ovaj festival nas vraća njima“, rekao je Dragomir Lalić, dodajući da želi na kraju da istakne i kao poslanik i kao predsjednik „Otadžbinskog pokreta“ Novi Sad, slogan: dok žive Krajišnici, živjeće i Krajina“.

Arhijerejski namjesnik protojerej stavrofor Mile Jokić podsjetio je da je ovo godina jubileja, proslave 800 godina od dobijanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, ističući da je jedna od njenih glavnih karakteristika trpljenje.

„SPC očuvala je sve divne osobine našeg naroda, dala nam je gorostasnog Nemanju i Svetog Savu, a zatim izvajala lik cara Lazara i  majku Jugovića koja je govorila sinu: bolje ti je izgubiti glavu nego svoju ogrešiti dušu. Sačuvala je divne običaje, divnu tradiciju i jedino gde se srpsko kolo moglo igrati je bilo upravo u porti. Zahvaljujući svetoj braći Ćirilu i Metodiju, svetima, jer da nisu sveti bilo bi pitanje šta bi bilo danas i od nas. Sveta SPC sačuvala je sve ljepote. Svu ljepotu bogosluženja, i svu ljepotu našeg naroda. Sačuvala kolo srpsko i kulturni  poslanici su to sagledali i uvrstili u „UNESCO“ kao kulturnu baštinu, što itekako govori o njegovoj vrijednosti. Zato vama, draga djeco, poručujem da se ne stidite svoje crkve, nemojte se Crkvom služiti nego Crkvi služite. Ako se kao narod preobrazimo i zaista postanemo narod Svetog Save,  svetih Nemanjića, Nikolaja Velimirovića,  svetoga, s pravom kažem, patrijarha Pavla, očuvaćemo zavjet Isusa Hrista, djelo našeg Svetog Save, crkvu svoju, narodnost svoju, i časno svoje ime srpsko.  U to ime, proglašavam otvorenim 9. festival igre i pjesme,  svim učesnicima u programu želim uspjeh, a svima vama u publici, neka je blagolsoveno i prijatno uživanje“, zaključio je, svoju besjedu, otac Mile Jokić pored koga su ispred SPC bili prisutni jerej Mića Ristić, sadašnji, kao i protojerej stavrofor Milorad Nikišić dugogodišnji sveštenik crkve Ćirilo i Metodije, sada u penziji.

 

NADPJEVAVANJE I NADIGRAVANJE PRAĆENO OVACIJAMA


Nakon uvodnih govora, počeo je program, kojeg su sa nestrpljenjem svi prisutni očekivali. Otvorili su ga oni najmlađi, djeca vrtića „ Ptići prepelići“ Ugrinovci i najmlađi članovi KUD „Ćirilo i Metodije“. Dočekani burnim aplauzima neki od njih su prvi put stupili na „veliku scenu“ i odlično se snašli.

Zatim su na bini počele da se ređaju pjesme i igre iz Leskovca u izvođenju KUD „Milan Egić“, domaćini su izveli one sa Romanije i Korduna, a svakako pečat ovom setu dao je „Španac“ sa sjajnim izvođenjem Glamočkog gluvog kola. Ovo kolo srpskog pravoslavnog naroda glamočkog kraja, a i šire je, dva puta proglašavano za najbolje kolo evropskog kontinenta. Njega je od 1982. godine „UNESCO“ uvrstio u svjetsku kulturnu baštinu.

Gosti iz Velikog Gradišta izveli su Binačke igre, KUD „ Petar Petrović Njegoš“ Crnu Goru, igre iz Pčinjskog ogruga prezentovalo je KUD „Izvor“.

Do kraja programa smjenjivali su se ponovo gotovo sva pomenuta društva, sa svojim pjesmama i igrama. Svakako treba u ovom segmentu izdvojiti nastupe domaćina sa koreografijom Linđo, uz glasne komande i povike kolovođe, kao i sjajan muzičko-scenski nastup AKUD „Španac“, sa fantastičnim izvođenjem „Ero s onog svijeta“.

 

U porti crkve morali su i reflektori da se pale kako bi sva društva prikazala i možda više od onog što je brojna publika od njih i očekivala.

I tu nije bio kraj. Druženje uz muziku i igru, nastavljeno je u parohijskom domu gdje je Snežana Veljo, predsjednica KUD „Ćirilo i Metodije“, dodjelila zahvalnice ovog društva svim učesnicima i onima koji su pomogli da se ova smotra folklora održi. Među ostalima, zahvalnicu je uručena i Milanu Gomircu, ispred Savez Srba iz regiona.

Jubilarni 10. po redu festival folklora „ Stazama naših predaka“, zakazan je za narednu godinu.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

Nema komentara

Napišite komentar