U Novom Sadu održana promocija zbirki pjesama Ranka Pavlovića

Pesnik, prozaista, dramski pisac, eseista, književni kritičar, dječji pisac iz Banja Luke, Ranko Pavlović, dana 03.06.2019. godine, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, predstavio je svoje tri pjesničke knjige: ”Plavet”, ”Izmaglica” i ”Vinski soneti”. Ranko Pavlović do sada je objavio 19 zbirki pjesama, 17 zbirki pripovjedaka, 5 romana, 2 zbirke eseja, knjigu književnih kritika, 10 radio drama za odrasle, kao i više zbirki pjesama i priča za djecu, 2 romana za mlade, 10 igranih i objavljenih tekstova za dječija pozorišta i više radio igara za djecu. Njegovo bogato stvaralaštvo zastupljeno je ne samo u zbornicima, antologijama, književnim časopisima, već i u čitankama i lektiri što se smatra još dragocjenijim i značajnijim. Pjesme i pripovetke su prevođene na više svjetskih jezika: italijanski, mađarski, engleski, rumunski, nemački, holanski, ruski i druge. Dobitnik je značajnih nagrada: Kočićeve, nagrade Laza Kostić, Skender Kulenović, Veselin Masleša, Gordana Brajović, Stanko Rakita, Isak Samokovlija i druge nagrade. Više puta je nagrađivan za knjigu godine, dobitnik je povelje za književno djelo Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i nagradom za životno djelo koju dodjeljuje Akademija ”Ivo Andrić” iz Beograda.

Nakon uvodne riječi moderatora, književno veče je otvorio pjesnik Ranko Pavlović stihovima iz zbirke pjesama ”Plavet”. Govor je započeo rječima:

– Pozdravljam vas, hvala što ste došli. Meni ste svi ovdje podjednako dragi. Meni je drago što je akademik Zuković došao i na promociju kad sam imao u ”Prometeju” u knjižari, jednostavno me je iznenadio kad sam ga tamo vidio. Vidim ovde učesnike Zmajevih dječijih igara, vidim našeg uvaženog pjesnika Stevana Tontića, dakle svi ste mi jednako dragi. Hvala vam što se došli.

Potom, Ranko Pavlović je izgovorio stihove pjesama ”Treptaj”, ”Dug put” i ”U Šembronu 18. jula 2016-te”.

O dugogodišnjem poznanstvu sa Rankom Pavlovićem, kao i o stihovima koje je Pavlović sa nadahnućem predstavljao kako bi dočarao prisutnima svoju emociju, govorio je književnik Anđelko Anjušić:

– Uvek je čast govoriti o stvaralaštvu Ranka Pavlovića. Mi se poznajemo 30 godina najmanje, radili smo zajedno u izdavačkoj kući ”Glas Srpske” i družili smo se intenzivno. Po odlasku Ranka u penziju, nastavili smo druženje i uvijek smo se znali čuti telefonom.

Svoju analizu pjesama i sveukupnog stvaralaštva pjesnika Ranka Pavlovića, Anjušić je nastavio slijedećim rječima:

– Nije slučajno, kao što ništa nije slučajno, što večeras govorimo o knjigama kontrastnih naslova, pjesničkih zbirki Ranka Pavlovića ”Plavet” i ”Izmaglica”. Upravo ova kontrastnost, ova hromatska opreka u naslovima upućuje na raznoliki registar kako književnih tema i motiva, tako i poetičnih žanrovskih valera ovog pisca, na svekolikost u istovjetnosti i istovjetnost u raznoobličnoj ukupnosti zavidnog opusa Ranka Pavlovića. Tematski raspon našeg pisca i žanrovsko raznoobličje sugerišu nam da osim čistog nadahnuća, kao izvora svih stvaralačkih trenutaka, postoji ona druga strana, gdje onome ko je u milosti jezika, u pogled neprestanog književnog zračenja, da njemu uvek polazi za rukom da lako i uspješno sve opjeva i opiše, prepjeva i dopiše gdje god da se lati domaši. Pavlović posjeduje upravo i takve talente.

Anjušić je nastavio sa svojom analizom pjesničkih knjiga i njihovih naslova i dodao da su navedene zbirke pjesama nešto drugo i drugačije, dublje i više, nešto nedohvatno i tanano, kao i to da spektar značenja treba tražiti isključivo u kontekstu pjesama ovih zbirki.

Nakon izlaganja Anjušića, književno veče je nastavljeno čitanjem pjesama iz zbirke ”Plavet” – ”Očevina”, ”Topola u herbarijumu” i ”Oči”. Iz stihova pjesama shvatamo da je pesnik svoju inspiraciju tražio u svakodnevnom životu, okruženju, prirodi, običnim stvarima.

Zatim je reč o pjesničkim knjigama Ranka Pavlovića preuzela pjesnikinja Željka Avrić: – Zbirka ”Plavet” je zbirka neobičnog naziva koja asocira na more, na dubine, ali mene lično prije svega na nebo. Nebo je čest motiv u poeziji Ranka Pavlovića, kao religijski, odnosno mitološki pojam, kao simbol, mesto, odrednica, kao metafizička spekulacija, kao vječita tajna, kolevka postanja i postojanja. To je zbirka egzistencijalizma, govori o čoveku, o njegovom porijeklu, suštini njegovog bića, o postojanju, o otkrivanju sebe, o usponima,  padovima, tugovanjima i radovanjima.

Iscrpnom i detaljnom analizom i grupisanjem pjesama prema tematici, Željka Avrić je uputila poziv svim ljubiteljima poezije i stihova da svoje iskustvo čitanja obogate pjesmama Ranka Pavlovića.

U nastavku književne večeri, pažnja je bila posvećena i zbirci pjesama ”Vinski soneti” koju je recezent ove knjige, Željka Avrić okarakterisala kao knjigu najsavršenije pjesničke forme:

– Ovom knjigom, Ranko Pavlović nastavlja svoju poetiku savršene jednostavnosti. On od slučajnosti, sitnice, naoko obične stvari čak pojave, gradi pjesmu, razvija ciklus, tka roman. Tačke, kap, zrno, miris hleba, vrabac na prozoru, jabuka, čaša vina, dovoljni su podsticaji da uz svoj izuzetni pesnički dar i oko za detalj razvija asocijaciju i niže poetske slike.

Prema daljim navodima Željke Avrić, ništa u poeziji Ranka Pavlovića nije slučajnost. Njegovo kazivanje je mirno, naizgled jednostavno i za njega pjesma sa lakoćom vezuje iskustveni doživljaj, osvjedočenu činjenicu, moralni stav, životno opredeljenje, čak i filozofsko ubjeđenje. Sve nam to govori da u knjiženosti nema velikih i malih tema kada je u pitanju istinski stvaralac.

Pred sam kraj književne večeri, Ranko Pavlović je objasnio kako to da jedan Krajišnik, koji je predodređen za to da bude rakijaš piše o vinu:

– Prije 15, 20 godina moj kardiolog koji je subspecijalizaciju imao u Francuskoj, kaže da u njihovim kardiološkim klinikama svim punoljetnim pacijentima dnevno se daju 2,5 dl crnog vina. Preporučio mi je da pijem dvije čaše dnevno i ponekad ja to učinim uz jedan obrok. I tada sam shvatio da je vino Božansko, pričesno piće. Zato, zavolio sam ga i počeo da pišem o njemu.

Potom je književno veče je završeno čitanjem stihova iz zbirke ”Vinski soneti” koji su pozdravljeni aplauzom.

Dragana Šipovac

Nema komentara

Napišite komentar