U Novom sadu održano jubilarno 10. Banijsko veče

Zavičajno udruženje Banija iz Novog Sada održalo je u restoranu Ribarac u Novom Sadu 1. decembra 2018. godine 10. Banijsko veče, koje se inače održava svake prve subote u mjesecu, pa je ove godine bilo prvog dana mjeseca decembra. Ove jubilarne večeri okupilo se oko 350 naših zemljaka i njuhovih gostiju.

Na početku večeri Udruženje je predstavilo svoje aktivnosti u prethodnoj godini na video bimu. Ugostili su i predsjednika Skupštine Grada Novog Sada Zdravka Jelušića.

– Veče Banijaca organizujemo prije svega zbog druženja. Svake godine ugostimo nekog od čelnika Novog Sada koji se uvijek oduševe organizacijom i atmosferom. Pokušavamo da Vojvođanima predstavimo Krajišnike u što boljem svijetlu – rekao je Milan Radojčić, predsjednik Skupštine Udruženja Banijaca iz Novog Sada.

Goste su zabavljali poznata krajiška grupa Momo i Dodir.

Svako zavičajno udruženje ima problem sa podmlatkom, pa tako i Banijci. Ove večeri udruženje je organizovalo anketu među posjetiocima večeri, mlađe životne dobi tj. šta oni očekuju od udruženja, i na koji način ih motivisati da se aktiviraju u udruženju.

Zavičajno udruženje Banija Novi Sad je bilo podružnica Zavičajnog udruženja Banijaca iz Beograda, ali su se iz čisto praktičnih razloga odvojili.

– Bili smo podružnica Udruženja Banijaca iz Beograda čiji je predsjednik Kovjanić Miroslav. S obzirom da smo mi u Vojvodini, nismo mogli dobijati sredstva iz Vojvodine jer smo pripadali beogradskom udruženju. Ove godine smo se razdvojili, registrovali smo svoje udruženje, ali ćemo napraviti sporazum sa Zavičajnim udruženjem Banijaca iz Beograda o zajedničkoj saradnji i koordinaciji – rekao nam je Milan Polovina i dodao kako i sa Banijcima iz Subotice imaju odličnu saradnju.

Predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja Banija iz Novog Sada Milan Radojčić poželio je svim čitaocima Srpskog kola srećnu Novu 2019. godinu i Božićne praznike.

Novinar Srpskog Kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar