9. Lički višeboj

U organizaciji Saveza udruženja Ličana i KSIOC “Tesla” u Srbu je 29. jula održan 9. Lički višeboj

LAUREATI DOBROSELO U EKIPNOJ I DANIJEL POPOVIĆ U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI

U organizaciji Saveza udruženja Ličana i KSIOC “Tesla” u Srbu je 29. jula održan 9. Lički višeboj. Pred više od hiljadu gledalaca, u konkurenciji devet ekipa, Dobroselo, selo nadomak Donjeg Lapca, za nijansu je bilo bolje od prošlogodišnjeg pobjednika Gračaca, dok je treće mjesto zauzela ekipa „Ćiro“ iz Ličke Kaldrme. U pojedinačnim nadmetanjima i ove godine Danijel Popović, član ekipe Gračac, nadmašio je sve učesnike. Osvojio je tri prva i jedno drugo mjesto postavivši i novi rekord Ličkog višeboja u skoku u vis iz mjesta sa rezultatom 1,57 metara. Više od 150 takmičara uzelo je učešće u 10 disciplina, a organizatori su najbolje nagradili peharima, medaljama i zahvalnicama, dok je najbržem u penjanju na stožinu pripao i pršut okačen na njenom vrhu. Najmlađi i najstariji učesnik takođe su dobili prigodne poklone.

Ovo tradicionalno narodno nadmetanje održava se u Srbu već devetu godinu za redom, kao nastavak predratnih „OKA“, velike manifestacije održavane u selu Divoselu pored Gospića.

 

ISTORIJAT


U Divoselu su se povodom 4. avgusta, Dana ustanka naroda Divosela, Čitluka i Ornica, svake godine prve nedjelje avgusta, održavale ličke seoske sportske igre, pod nazivom “OKE”. Naziv OKE potiču od mjesta održavanja. To je prostor u centru sela, mjesto velikog izvora hladne pitke vode, zvanog Oke. Ova dva izvora po svom prirodnom izgledu podsjećaju na oči u glavi ili “oke”, kako ih Ličani od milja zovu, pa je po njima i nazvana ova manifestacija. Prvi put je 1956. godine organizovano takmičenje u drevnim sportovima, bacanje kamena s ramena, skok stupe, potezanje konopa, konjske trke (jahanje bez sedla)… Kasnija takmičenja prerastaju u manifestaciju sportskog, kulturnog, političkog i turističkog karaktera. Broj takmičara i posjetilaca je iz godine u godinu rastao, sve do izbijanju ratnih sukoba 1991. godine kada je ova manifestacija prestala da se održava. Važno je napomenuti da je tokom ratnih dešavanja, po ugledu na ovu, slično okupljanje održano 1994. godine u selu Zalužnica, pored Otočca, u Republici Srpskoj Krajini, skoro na samoj liniji razdvajanja. Veliki broj takmičara uzeo je učešće na tom skupu, a organizovan je i prigodan kulturno-umjetnički program pred velikim brojem posjetilaca. Tema OKA zavređuje više pažnje, pa ćemo o tome pisati u nekom od narednih brojeva.

 

NA MLADIMA SVIJET OSTAJE


Takmičenje u Srbu počelo je defileom. Jedna za drugom, na borilište su izašle ekipe ”Ćiro” Lička Kaldrma, Korenica, Srb, Zaklopac, Kupirovo, zajednička KSIOC “Tesla”- Knin, Dobroselo, “Lički manekeni” Apatin i kao posljednji prošlogodišnji pobjednik, Gračac. Po završetku postrojavanja, uz veliko odobravanje i aplauz prisutnih, svi takmičari su otpjevali pjesmu “Nema raja bez rodnoga kraja”, koju je prihvatila i mnogobrojna publika smještena uz same ivice borilišta.

Čast da otvore igre dobili su oni najmlađi. S pravom, jer ako u njima ne bude pobuđena želja da nastave ovu tradiciju, ona će vrlo brzo izumrijeti. Mališani su svojom borbom, požrtvovanošću i željom za pobjedom na najljepši mogući način to i opravdali. U disciplini trka u vrećama dali su sve od sebe da stignu do cilja, mada nažalost nekima to i nije uspjelo. Hoće dogodine…

 

NEIZVJESNO I UZBUDLJIVO DO KRAJA


Nakon toga počele su i takmičenja starijih. Ređale su se discipline, sve jedna zanimljivija od druge. Nošeni podrškom svojih ekipa, kao i njihovih navijača, adrenalin je rastao iz časa u čas. Koliko je želja za pobjedom bila jaka možda najbolje ilustruje disciplina trčanje po brvnu, gdje su od devet prijavljenih, samo trojica uspješno stigla na cilj. Prošlogodišnjem pobjedniku Nikoli Dragičeviću nedostajala su dva koraka do prvog mjesta, a još gore je prošao Bojan Rodić iz Apatina koji se prilikom pada i lakše povrijedio. Ništa manje zanimljiva nije bila ni disciplina navlačenje klička. Veliki broj takmičara želio je da se domogne prvog mjesta, pa su i sudije morale da intervenišu. Ipak, kao šlag na tortu došla je disciplina navlačenje konopa. Sjevale su varnice na mnogim stranama, a razlog više je taj što je ova disciplina odlučivala o prvom mjestu. U direktnom susretu Gračac je dobio Dobroselo, ali zbog ranijih rezultata ovo selo pored Donjeg Lapca postalo je konačni pobjednik takmičenja. Dobroselo, podsjeća na Divoselo…

Mnogo učesnika, publike, mlađih naraštaja, viteška borba i dobra organizacija su najbolja najava novog susreta za godinu dana na jubilarnom 10. Ličkom višeboju u Srbu na borilištu ispod velelepnog spomenika ustanicima 1941. godine.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

ONI SU POMOGLI

I pored velike želje organizatora, dobre volje učesnika i gledalaca, ova manifestacija bi se teško mogla održati da nije bilo onih koji su je finansijski pomogli. Velike zasluge za njeno održavanje pripadaju Komesarijatu za izbeglice i migracije Vlade Republike Srbije, Srpskom nacionalnom vijeću Zagreb, Zavičajnom udruženju Srb, Predstavništvu Vlade Republike Srpske u Beogradu, Skupštini opštine Apatin o čijem trošku su stigle i ekipa i sudije iz ovog najmnogoljudnijeg ličkog grada.

 

TRKA U VREĆAMA
1. Rodić Bojan, „Lički manekeni“ Apatin
2. Bauk Nebojša, „Ćiro“ L. Kaldrma – Drvar
3. Jazić Duško, Dobroselo

SKOK U DALJ IZ MJESTA
1. Popović Danijel, Gračac
2. Pećanac Davor, Dobroselo
3. Labus Milan, KSIOC ”Tesla” – Knin

POTEZANJE KLIČKA
1. Tubin Ljubiša, KSIOC ”Tesla” – Knin
2. Novaković Goran, Gračac
3. Vukša Ilija. Dobroselo

TRČANJE PO BRVNU
1. Lazić Goran Dobroselo
2. Bauk Nebojša, „Ćiro“ L. Kaldrma – Drvar
3. Funduk Zoran, Korenica

OBARANJE RUKE
1. Vignjević Dragan, Gračac
2. Kantar Milan, Dobroselo
3. Njegovan Jovan, Korenica

SKOK U VIS IZ MJESTA
1. Popović Danijel, Gračac
2. Jazić Duško, Dobroselo
3. Labus Milan, KSIOC ”Tesla” – Knin

PENJANJE UZ STOŽINU
1. Prica Nikola, Gračac
2. Jazić Duško, Dobroselo
3. Njegovan Jovan, Korenica

BACANJE KAMENA S RAMENA
1. Radun Dušan, „Ćiro“ L. Kaldrma – Drvar
2. Popović Danijel, Gračac
3. Pećanac Davor, Dobroselo

NADVLAČENJE KONOPA
1. Gračac
2. Dobroselo
3. Srb

Konačan plasman
1. Dobroselo
2. Gračac
3. „Ćiro“L. Kaldrma – Drvar

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar