U organizaciji Zavičajnog kluba Bilećana u restoranu Doma vojske u Beogradu, 1. decembra je održano Peto Bilećko sijelo

 

KAD STE SVOJI SA SVOJIMA, SVAKO JE ZLO MANJE I SVE VAM JE POTAMAN


Ovim riječima, uz dobrodošlicu na saborovanje, prisutnima je poželio prijatnu veče i dobro druženje pjesnik, filozof i jedna od simbola hercegovačkih sijela Božo Glogovac, koji je uz Sanju Vuković, vodio program Bilećkog sijela za koje se i ove večeri tražila ulaznica više. Veliki broj gostiju i uzvanika prisustvovao je ovom zavičajnom druženju, od prvog čovjeka opštine Bileća Miljana Aleksića i njegovih saradnika, do velikog broja Bilećana koji žive u Beogradu, kao što su prof. dr. Petar Svorcan, dr Milovan Pecelj i mnogi drugi. Gosti Sijela bili su i Miodrag Linta, narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Saveza Srba u regionu i Milan Glušac , predsjednik opštine Vrbas. Program je otvorila bilećka izvorna ženska pjevačka grupa Vasilise, a osim njih zapažen nastup imao je i guslar Srđan Avdalović, dok je orkestar Bogoljuba Boškovića – Boleta držao atmosferu na zavidnom nivou do ranih jutarnjih sati.

Prvi se, kako i red nalaže, prisutnima obratio Miodrag Dunđerović, predsjednik Zavičajnog kluba Bilećana u Srbiji, pozivajući sve „zavičajce“ na saradnju sa Udruženjem koje je, kako je naveo, spremno da prihvati svaku ideju, ali i dobronamjernu kritiku u cilju unapređenja njegovog djelovanja.

 

U novom prostoru sa svojom slavom


„Ove godine imali smo dva poduhvata u našoj aktivnosti. Održali smo vrlo uspješno donatorsko veče za obnavljanje Sabornog hrama „ Sveti Sava“ u Bileći na kojem je prikupljeno 60 hiljada maraka i po prvi put bili izdavači jedne knjige. „ Dom nebozemni“ je naziv knjige nekadašnjeg paroha bilećkog, ali srcem uvijek ostavšeg, protojereja-stavrofora Rada Zelenovića. Kao neposredni očevidac prota opisuje poratno vrijeme na tlu hercegovačkom u teškim vremenima i prilikama za crkvu Božiju i njen vjerujući narod. Klub je dobio i svoje prostorije, opremu u ulici Despota Stefana 15 čije zidove krase fotografije Bilećana koji su ostavili najdublji trag u naučnom i kulturno-istorijskom nasljeđu našeg grada i vaskolikog srpskog roda. Pisac Šćepan Aleksić bio je učesnik prve književne večeri koju smo organizovali u Klubu, a skoro je svoje slike na istom mjestu izlagao i naš Siniša Dželetović“, rekao je , između ostalog, Dunđerović, posebno istaknuvši da je Zavičajni klub , na prijedlog oca Rada Zelenovića, izabrao i svoju slavu –Prenos moštiju Svetog Save, koja se obilježava 19 maja.

Iz Bileće je na sijelo stigao i njen prvi čovjek Miljan Aleksić. U kratkom obraćanju Aleksić se zahvalio, u svoje i ime svih građana ove hercegovačke opštine, na humanitarnim akcijama i dobrim djelima koje čine Bilećani u Beogradu i Srbiji za svoj grad.

„ Ovim što radite vi, prije svega, ne zaboravljate odakle je vaša djedovina, vaši korijeni, stara Hercegovina,. Ne zaboravljajući imena svojih predaka koji su vas poslali u svijet, a Beograd je za nas iz hercegovačkog krša uvijek bio veliki svijet, ovim akcijama na neki način im to i vraćate i ne samo njima nego i našem gradu“, rekao je načelnik Bileće Miljan Aleksić, da bi svoj govor završio parafrazirajući jednu narodnu poslovicu. „U zavičaj se vraćaj slavan ili mrtav, kao što je uradio Jovan Dučić, a ja bih vama mogao poručiti, za ovo prvo vam je svima rano, a za ovo drugo vam nikad neće biti kasno“, zaključio je Aleksić.

„Sa nama je jedan čovjek čije je geslo da se preko Drine ne prave mostovi da se spajaju obale, već da bi se spojili ljudi“, ovako je Božo Glogovac najvio Miodraga Lintu narodnog poslanika Republike Srbije, uz opasku da će ga Bilećani ove večeri promovisati Hercegovcem.„Imao sam privilegiju da budem prisutan na donatorskoj večeri za obnovu Sabornog hrama „ Sveti Sava“ i da dam svoj skromni doprinos ovoj akciji. Vjerujem da ćemo se vrlo brzo okupiti u mnogo većem broju u porti Hrama po završetku njegove obnove. Kao Krajišnik rodom sa Korduna zaista se već osećam Hercegovcem, jer se zna da su naši preci u te krajeve doseljavali iz Hercegovine ,tako da konstatacija mog prijatelja Bože nije daleko od istine i drago mi je to što me je večeras promovisao Hercegovcem“, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju Linta. On je istakao da su Bilećani poznati po svom junaštvu, da su ponosni na svoje srpstvo i da u svojoj istoriji imaju mnogo znamenitih ljudi: oskarovce Mladena Sekulovića i Dušana Vukotića, čuvenog režisera Emira Kustruricu, književnike Mešu Selimovića i Momu Kapora, revolucionara i idelogoga organizacije „Mlada Bosna“ Vladimira Gaćinovića i poznatu našu odbojkašicu Tijanu Bošković i dr.

Milan Glušac, predsjednik Opštine Vrbas, takođe je pozdravio prisutne ističući da mu je zadovoljstvo što vidi veliki broj mladih ljudi, koji će sutra biti pravi nastavljači kulture, običaja i tradicije Bileće i hercegovačkog kraja.

 

Znameniti Bilećani


Kada se Bilećani sastanu, bilo kad i bilo gdje, kao što je to slučaj večeras, onda se po nekom nepisanom pravilu sjete svojih slavnih predaka govoreći, kao konferasije Božo Glogovac „da na ovom zrncu svemira, koga zovemo zemljom, nema manje varoši od Bileće, a da je više iznjedrila onih koji su na planetarnom nivou zadužili čovječanstvo na polju nauke, umjetnosti, sporta…“.

O svakom od njih u svojoj besjedi govorio je novinar Nikola Trklja, ali i o 85 kadrova Bileće čija je prezentacija od doba Rimljana do današnjih dana išla čitavo veče na video bimu.

„Mnogi vele da nas Bilećane bije glas da dobro glumimo zašto postoje neoborivi dokazi. Rođeni Bilećani i njihovi potomci imaju više oskara i zlatnih palmi nego cijela bivša Jugoslavija, a bogami i šire. Razlog tome najbolje znaju Mladen Sekulović, Dušan Vukotić i Emir Kusturica, mada doduše ima i onih koji tvrde da je za to kriv bilećki kamen. Činjenica je da znamo sa pokretnim slikama, ali bogami i sa riječima. Momo Kapor je govorio da njegove priče dolaze iz Milojevića, a za Bileću je uvijek govorio da je najlepši grad na svijetu, iako u njoj nije rođen samo zato što su od četvorice braće, upravo njegovog oca poslali da uči školu. Zato se Momo rodio u Sarajevu, a ne i Milojevićima. Za Mešu Selimovića, iako ga niko nije vidio da nosi crvene čarape, svi u znali, a i sam je to ponosno govorio, da je od bratstva Vujovića. Za Matiju Bećkovića još nisu sigurno utvrdili da je Bilećanin, ali čim tako mudro zbori sigurno jeste“, ne bez ponosa je ređao poznate Bilećane Trklja, dodajući toj plejadi „prvog revolucionara, hajduka sa zapadnim manirima Vladimira Gaćinovića ideologa pokreta za oslobođenje jugoslovenskoih naroda u BiH. Trklja nije zaboravio pomenuti episkopa Nikolaja Jokanovića, vladiku hercegovačko zahumskog, koji je na tronu bio u najtežim godinama Drugog svjetskog rata, ali se posebno osvrnuo na dvije dame koje su u svijetu umjetnosti i sporta proslavile Bileću.

„Naš ponos i dika su naše Bilećanke, Rajka Merćep ili Rajka Bilećanka, najveća i najljepša hercegovačka umjetnica. Rođena u Bileći 1904. godine, a njena vajarska djela nalazila su se u velikim galerijama Pariza, Beograda, Sarajeva… I na kraju, ali ne po važnosti, je naša Tijana Bošković, najbolja odbojkašica na svijetu. U trenucima najvećeg slavlja, naša Tijana ne zaboravlja svoju rodnu Bileću, nego se pred milionskim auditorijem ogrće srpskom zastavom na kojoj je pisalo ime našeg grada“, zaključio je Trklja plejadu poznatih Bilećana, pozivajući prisutne da pomogu Zavičajnom klubu koji je ove godine uradio zaista mnogo, a posebno se zahvalivši onima koji su dali svoj veliki doprinos toj činjenici.

Do kraja večeri uručene su i zahvalnice Zavičajnog kluba zaslužnim Bilećanima, a oko ponoći izvučene su nagrade bogato organizovane tombole.

Tekt i fotografije: Željko ĐEKIĆZahvalnice najzaslužnijim


Zavičajni klub Bilećana i ove godine nastavio je tradiciju dodjele zahvalnica zaslužnim članovima kluba. Dejan Vuković, ispred Zavičajnog kluba uručio je zahvalnice Petru Miliniću, Radomiru Albijaniću, Maju Samardžiću, Darku Vukoju, Milenku Đeletoviću i Boži Glogovcu.

 

Veliki doprinos mladih


Mi mladi iz Zavičajnog kluba Bilećana u Srbiji, baštinimo tradiciju našeg kraja i kao što možete vidjeti, veliki broj nas se odazvao ovom skupu večeras. Zavičajni klub ima Odbor za mlade u čijem radu učestvuje šest članova i oni su okosnica udruženja, pogotovo u ovakvim prilikama kada se organizuje Bilećko sijelo, ali i književne večeri, izložbe ili bilo koje druge manifestacije“, rekao je za Srpsko kolo Srđan Čomić, predsjednik Odbora za mlade Zavičajnog kluba. Ni stariji nisu zaboravili na njih, a veliki aplauz prisutnih dobio je Neđo Trklja, dobitnik glavne nagrade na tomboli, pečenog praseta, koga je poklonio studentima iz Bileće koji studiraju u Beogradu.

 

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar