У Перни на Кордуну свечано за Велику Госпојину

Велика Госпојина је обиљежена и у парохији Перна. Свету литургију је водио отац Миле Ристић, након чега је одржао пригодну бесједу. Перјани памте да се овог дана увијек чула граја, дочекивали су велики број гостију, свечано и навелико се славило, док је данас то другачије када у Перни живи око 60 становника, од некадашњих преко 400.

Око дрвеног крста на бетонском постољу окупило се око 250–300 људи. Некада је на том мјесту била црква. Храм Успења Пресвете Богородице подигнут је давне 1789. Храм је обновљен 1886. године. Међутим дочекао је судбину многих српских храмова у Другом свјетском рату – спаљен је 1941. године, да би до темеља био уништен 1995. године.

Како је један од наших саговорника рекао Боро Ркман, постоји жеља да се храм обнови, донатори су се јавили, али је проблем што су дозволе изузетно скупе.

Ркман је са поносом са нама подијелио податак, који како каже радо истиче, да је Перна први град у Хрватској који је од краља Беле IV добио привилегије. На стијени изнад засеока Суха Перна налазе се остаци старог утврђеног града Перника.

Парохију Перна сачињавају : Сува Перна, Доња Перна, Црни Поток, Пољице, Рујница, Пецка и дио Пољана.

Године 1893. парохија Перна са својих 4.108 парохијана спадала је у ред највећих српских православних парохија.

Поводом Госпојине традиционалне сеоске Славе одржан је парастос и положен  вијенац на споменик у центру села који свједочи о страдању око 600 перјанске дјеце, младости и старчади у Другом свјетском рату од усташа. Страдао је скоро сваки трећи становник. Од свих засигурно је најсвирепији злочин почињен над тада 1941. једногодишњим дјететом Миланом Бакићем којег су усташе спалиле односно испекли испод пеке, а потом је дјечјим пепелом усташки официр намазао чизме.

Један од организатора Марко Рокнић наводи како Госпојина за Перјане има посебан значај, уз Божић им је била највећи празник.

– Тај дан се бар се нама тако чинило, на Цинтору мјесту на којем је до рата стајала велелепна црква коју су усташе запалиле а комунисти почистили, окупио цијели свијет. И зато смо нас неколико прије двадесетак година вратили се у пусту Перну и са пуно труда и воље почели да оживљавамо Госпојину. Тако је сваке године, Перна је на издисају, а Госпојина је жива. И док је нас неколико овдје, она ће живјети.

Међу пристунима су били и Јелена Рокнић, замјеница опћинског начелника и Милорад Арлов Џаја, данас предсједник Одбора за Косово и Метохију Републике Српске.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Боро Ркман и Милан Рокнић

Нема коментара

Напишите коментар