U Plandištu obeležena 24. godišnjica progona i stradanja Srba u Oluji

Pre 24 godine, Hrvatska je izvršila agresiju na Republiku Srpsku Krajinu, teritoriju koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih Nacija, pobivši za vreme i nakon operacije „Oluja“ oko 2.000 ljudi (pretežno civila) i prognavši oko 230.000 žitelja Krajine. Na taj način počinjeno je etničko čišćenje najveće na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata.

Jedan od najbolnijih i najtužnijih dana u srpskoj istoriji, obeležen je 4. avgusta 2019. godine u Plandištu, u ogranizaciji Zavičajnog udruženja Krajišnika „Nikola Tesla“

Program obeležavanja počeo je parastosom u Crkvi Svetog Rafaila Banatskog u Plandištu koji je služio otac Nedeljko Janković. „Danas u ovom hramu nismo se molili Bogu da kazni naše neprijatelje, nego smo se molili pre svega za one koji su stradali, a one koji nas mrze da Bog urazumi. Ako mi budemo složni, njihova mržnja može biti veća, ali ne mogu ništa postići. Ovaj datum danas ne treba da nas podseća na mržnju, nego na stradanje i na opomenu, ali isto tako i da nas podseća da nikad ne zaboravimo.“ – istakao je otac Nedeljko u besedi nakon parastosa.

Nakon parastosa, u Kulturno-obrazovnom centru “Vuk Karadžić” u Plandištu, priređena je memorijalna akademija “Oj Krajino”, na kojoj su učestvovali krajiški pesnici Miloš Kordić, Bosiljka Perić Batak i Miloš Bajić, i istoričar dr Momčilo Diklić. Govoreći o istorijskim činjenicama, Diklić je podsetio da se danas obeležava druga faza progona Srba iz Hrvatske. Po njegovim rečima, prva faza etničkog čišćenja je bila izgon iz gradova. U drugoj fazi čišćenja isterano negde do 250 hiljada ljudi, a kapilarni izgon traje i danas. Ukupno je iz Hrvatske isterano više od 500.000 Srba.

Parastosu i akademiji prisustvovali su i predstavnici lokalne vlasti. Predsednik opštine Plandište Jovan Repac istakao je da lokalna samouprava konstntno radi na zbrinjavanju izbeglih lica na ovoj teritoriji: „Opština Plandište je zajedno sa Komesarijatom za izbeglice izdvojila značajna sredstva za kupovinu kuća i okućnica za ljude koji imaju status izbeglica. Ostao je još jako mali broj porodica da dobije svoje domove.“

U ime domaćina na memorijalnoj akademiji govorili su Miroslav Petrović, direktor Kulturno-obrazovnog centra „Vuk Karadžić“ i Nikola Vezmar, predsednik Zavičajnog udruženja Krajišnika „Nikola Tesla“.

Preuzeto sa: banija.rs

Nema komentara

Napišite komentar