U Prigrevici održano tradicionalno Ličko veče

Nakon održanog okruglog stola na temu položaja Srba u regionu 22.11. u Biblioteci u Prigrevici na kojoj je govorio predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, u restoranu „Prigrevica održan  je kulturno zabavni program -„Ličko veče“ na kome je nastupio  „Bravo bend“ i Ranko Stanić- Džimi.

Prvo se prisutnim gostima obratio domaćin predsjednik Udruženja Ličana Ličko ognjište Nedeljko Došen. Pozdravio je sve goste i pozvao predsjednika opštine Apatin da se obrati prisutnima.

Predsjednik opštine Apatin Milan Škrbić naveo je da i pored zdravstvenih problema nije želio da propusti Ličko veče, na kojem je redovan gost svake godine.

– Važno je da se okupljamo i na taj način se prisjećamo našeg naroda i predaka. Nikada ne smijemo zaboraviti našu istoriju, naša stradanja,  kako nam se ona ne bi ponovila – rekao je Škrbić i u svom obraćanju pozdravio Miodraga Lintu i naveo da mu svi Krajišnici moraju pomoći u njegovoj borbi.

Ličkoj večeri je prisustvovao i predsjednik Odbora za dijasšoru i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta.

– Kao Kordunaš i Krajišnik među vama se osjećam kao svoj na svome. Cilj ovih skupova i jeste da jačamo naše veze i radimo na kulturnom i duhovnom  jedinstvu srpskog naroda. Moramo da čuvamo naš srpski jezik i naše pismo ćirilicu, da poštujemo svoju crkvu i slavu , običaje i tradiciju što vi i radite svake godine – rekao je Linta i istakao da sav trud na očuvanju vjere, tradicije, jezika i pisma nije dovoljan ako se međusobno ne poštujemo i  opraštamo jedni drugima.

Linta je pozvao na jedinstvo i slogu i da više ne slušamo prefikse bosanski Srbi, makedonski Srbi, hrvatski Srbi.

– Svi smo mi Srbi, pripadamo jednom narodu i nećemo nikakve podjele među nama – naglasio je Linta što je ispraćeno velikim aplauzom.

Pored benda koji je zabavljao goste nastupila je i Lička pjevačka grupa Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca, kao i Ženska pjevačka grupa KUD-a Prigrevica.

Ličani i njihovi gosti zabavljali su se do ranih jutarnjih časova.

Naredni dan, 23.11. u Klubu „Rajko Čule“ otvorena je izložba slika sa motivima Like, Prigrevice i Vojvodine.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar