У Раштанима освештана новоизграђена Црква Светог Прокопија

У мостарском насељу Раштани данас је освештана новоизграђена Црква Светог великомученика Прокопија, која је ујединила и духовно обновила мјештане овог мостарског насеља.

Цркву је освештао Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, а саслуживали су игуман манастира Житомислић Данило Павловић и херцеговачки свештеници Душко Којић, Небојша Радић, Марко Гојачић, Дејан Грчић и ђакон Бранислав Рајовић.

Освештање Цркве за мјештане Раштана велики је догађај на коме су се окупили и они који живе у Мостару, али и многи који су управо због овог догађаја дошли у свој родни крај из цијелога свијета.

Владика Димитрије рекао је да се овим догађајем крунише труд мјештана који су уложили у изградњу храма, скромног по величини, али великог по искрености мјештана и љубави и слози којом су га градили.

– Није пред Богом велико оно што је у нашим очима велико него је велико само оно што се даје чиста срца и душе и од свега срца и душе. Тако и овај храм приносимо Богу и Светој Тројици који је посвећен Светом великомученику Прокопију – рекао је владика Димитрије пожељевши да се у животима грађана све преобрази и да у свему почну да напредују, а прије свега у љубави према Богу и ближњима.

Владика Димитрије истакао је да заповијести Божије нису нешто што људе поробљава већ нешто што се само од себе испуњава ако љубимо Бога.

– Ако љубимо ближњега онда ћемо пазити на њега и бринути се за њега. То треба ми хришћани да радимо да се бринемо и слушамо шта нам говори наш Спаситељ. Онда ће се десити чудо Божије – рекао је владика Димитрије.

Владика захумско-херцеговачки и приморски нагласио је да људи ако слушају своју савјест неће никада доживјети бродолом вјере.

– Покажимо дјела нашој дјеци јер она читају срце човјечије. Свако ово дијете које расте поред нас шта год му говорили, ако то не извршавамо слабо ћемо га васпитати. Ако будемо Божји и Христови људи и ако волимо друге, онда ће и наша дјеца узрастати у љубави и милости Божјој – рекао је владика Димитрије.

Мјесни парох Небојша Радић захвалио је свима који су дошли на освештање храма који је изграђен слогом и љубављу.

– Овај храм је направио једну велику слогу и љубав међу вама, гдје нема више несугласица и раздора – рекао је Радић захваливши се куму славе и свим доброчинитељима.

Мјештанин Далибор Ђупасовић који је један од иницијатора обнове рекао је да је на том мјесту раније била мала капела, а да је новосаграђена Црква по својој љепоти на понос свих мјештана овога краја.

– Ово значи живот за нас. Најважније од свега јесте што је изградња цркве трајала сложно и направљена је од прилога свих мјештана и наших комшија католика. Није било ниједне несугласице ни примједбе током градње и направљена је да се у њој служи дуго и у знак поштовања према нашим прецима који овдје почивају – рекао је Ђурасовић.

Мјештанин Бранислав Савић каже да је данас велики празник за Раштане у које се људи све више враћају.

– Ми смо сви давно напустили наша огњишта и данас је много емотивно. Живот се враћа и обнавља – рекао је Савић.

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Љубица Миљановић рекла је да се осјећа поносно долазећи у ово мјесто и на гробље гдје су сахрањени преци.

Миљановићева је истакла да је од данас новоизграђена црква мјесто окупљања, гдје ће се поштовати традиција, његовати љубав и слога, јер је црква изграђена слогом, љубављу, залагањем и несебичним давањем мјештана.

– Гдје год били и гдје год живјели увијек се враћамо овом мјесту и овим гробовима. Данас освећење ове цркве има изузетан значај за све оне који су се вратили у свој родни крај и на свој праг – рекла је Миљановићева.

Освештању је присуствовао велики број вјерника и званичника из Републике Српске, међу којима посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар