U Šamcu obilježeno 75 godina od ubistva 71 srpskog civila

U Šamcu je danas obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja 71 srpskog civila među kojima je bilo 10 djece.

U Crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija služena je liturgija, a potom su položeni vijenci na Spomenik decembarskim žrtvama u Šamcu.

Ovaj spomenik je podignut prošle godine za 56 nedužnih srpskih žrtava iz Srpske Tišine, 12 iz Šamca, dvije žrtve iz Brvnika i jednu iz Pisara, koje su 1. decembra 1944. godine strijeljale ustaše.

U Srpskoj Tišini služen je parastos za 10 poginulih boraca i tri civilne žrtve u proteklom odbrambeno-otadžbinskom, te za 128 mještana koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, od kojih su 1. decembra 1944. godine ustaše svirepo ubile 59 Srba među kojima je i 10 djece.

Nakon parastosa i polaganje vijenaca u Hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srpskoj Tišini služena je zaupokojena liturgija.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da danas odaju poštu nevino stradalim žrtvama sa nadom da se sličan zločin neće ponavljati u istoriji srpskog naroda.

“Ubijeni su samo zato što su pripadali jednom narodu i jednoj vjeri. U Tišini ne postoji kuća koja nije nekog svog izgubila”, naveo je Milićević.

Predsjednik mjesne boračke organizacije Tišina Mihajlo Đurđević rekao je da se u Srpskoj Tišini dogodio najveći pokolj nad srpskim življem za jedan dan u odnosu na sva sela u Posavini i da je muška populacija prepolovljena.

“Ovdje su stradali nevini ljudi, koji su vjerovali komšijama. Za njihove grobove se ne zna”, rekao je Đurđević.

Potomak žrtava, osamdesetrogodišnji Gojko Tutnjević, priča da su mu ustaše 1. decembra 1944. godine ubile oca.

“Došle su ustaše u Tišinu i pokupile Srbe, mirne ljude koji nisu imali nijednu pušku niti su pružali otpor. Njih su prevarili i pozvali da dođu na sastanak u neki štab i onda ih kamionom odvezli na kej na rijeku Savu, prevezli preko Save u Slavonski Šamac i svirepo ubili”, prisjetio se Tutnjević.

Tekst preuzet sa: Srna

Nema komentara

Napišite komentar