U Srbu, 27. jula, održan 11. Lički višeboj

 

DOBROSELO OPRVADALO TRADICIJU OKA DIVOSELO


Ovo selo, nadomak Donjeg Lapca, od obnavljanja Ličkog višeboja u Srbu, nalazi se u samom vrhu najtrofejnijih ekipa, a ove godine nije imalo dostojnog konkurenta za osvajanje prvog mjesta. Preko stotinu takmičara, podjeljenih u šest ekipa,  pred više stotina gledalaca, odmjerilo je snage u devet starih, narodnih, sportskih disciplina. Nakon sabiranja bodova, na drugom mjestu našli su se domaćini ekipa Srba, dok je treće mjesto pripalo ekipi „Ćiro“ Lička Kaldrma – Drvar. Posebnu draž višeboju dala su djeca u disciplini trčanje u vrećama.  Organizator KSIOC “Tesla”, dvadesetak najmlađih takmičara, nagradio je medaljama smatrajući da su ih svi zaslužili i da će veliki broj njih jednog dana biti učesnici u seniorskoj konkurenciji drevnih igara, započetih davne 1956. godine u Divoselu.

Na mladima višeboj ostaje

Ova sportska manifestacija, uprkos brojnim problemima i otkazima pojedinih ekipa u posljednji trenutak, opravdala je očekivanja.

 

LIČKE KAPE HARAMBAŠAMA


Ispred organizatora Rajko Kesić i Goran Perišić, podjelili su, prije početka takmičenja, harambašama (vođama ekipa) ličke kape, kao i predsjedniku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodragu Linti, koji je 11. Lički višeboj svečano proglasio otvorenim.

Defile ekipa na početku takmičenja

Na improvizovanom borilištu našle su se ekipe Dobroselo, Srb, ”Ćiro”- Lička Kaldrma, Knin, “Tesla”- Beograd i prošlogodišnji pobjednik Gračac.  „Nema raja bez rodnoga kraja”, nezvanična himna ovog skupa, začula se najprije iz grla učesnika, a prihvatili su je, uz veliko odobravanje, i prisutni posjetioci.

Dobar odaziv publike, naročito mladih

Prvi su, i ove godine, snage odmjerili takmičari u trčanju u vrećama. Volje nije nedostajalo, ponekima snage jeste, neki su se i spotakli, a najbolji su pobjedili. Prve bodove za svoje ekipe osvojili su takmičari iz Dobrosela, Srba, „ Ćire“ i „ Tesle“ i najavili neizvjesnu borbu za ovogodišnjeg ukupnog pobjednika.

Trka u vrećama- izjednačeno do kraja

Nije prošlo mnogo vremena a za start su već bili spremni takmičari za trčanje na brvnu. Među njima i prošlogodišnji pobjednik Aleksa Kesić, jedan od najmlađih koji se ove godine morao zadovoljiti trećim mjestom. Najbolji rezultat postigao je Leonardo Vukoja, predstavnik Srba. Neposredno poslije trke od njega smo saznali da je njegova porodica doselila u Srb iz Hercegovine, da mu se sviđaju ove stare, ličke igre i da je ponosan što je osvojio medalju i bodove za ekipu Srba, mjesto u kome je sa roditeljima trajno nastanjen.

Leonardo Vukoja, pobjednik u trčanju na brvnu

Izuzetno zanimljiva disciplina povlačenje klička nije mjenjala pobjednika od prošle godine. Nenadmašan, s lakoćom i bez izgubljenog meča, Ilija Vukša je prevlačio i prebacivao preko sebe svakog narednog protivnika ili je ovaj morao da pusti palicu. Novi bodovi za Dobroselo i počelo je lagano trasiranje puta ove ekipe ka prvom mjestu.

Lakoća u prevlačenju Ilije Vukše

Svakako jedna od nauzbudljivijih, najtežih i najopasnijih disciplina, penjanje uz stožinu, počela je bez višegodišnjeg pobjednika koji je sa njenog vrha skidao lički pršut. Nikola Prica se zbog povrede nije pojavio na borilištu, ali se mladi talas takmičara popeo na pobjedničko postolje i uz određeni trening biće oštra konkurencija višegodišnjem pobjedniku.

Vuk Rodić, nadomak vrha

Nikola Branković iz ekipe Srba imao je najbolje vrijeme, nešto sporiji bio je mladi Vuk Rodić iz „Ćire“, dok su ostali takmičari vidno zaostali. Bilo je tu i ogrebanih ruku, nogu i još nekih povreda, ali niko od takmičara se nije požalio na njih.

Sve oči su bile uprte u penjanje na stožinu

Dok je mladi Vuk već poznat srpskoj publici u penjanju na stožinu, Nikola Branković je bio pravo otkriće za većinu prisutnih. Njegova priča, u razgovoru za „Srpsko kolo“, je veoma zanimljiva i pomalo neobična. Prije godinu i po dana došao je da radi u Srb u ovdašnju pilanu iz mjesta Štrpce sa Kosova i Metohije.

Najbrži, Nikola Branković

Nikola nam je rekao da je samo nekoliko dana trenirao penjanje, ali da se sportom bavi već duži niz godina i da se osjeća fizički spremnim. Dokazao je to pobjedom u ovoj disciplini, ali i dva druga mjesta, u obaranju ruke i trčanju u vreći, čime je dosegao jedan od „najjačih“ pojedinačnih rezultata. Pohvalno za takmičara koji prvi put učestvuje na Ličkom višeboju.

Nikola sa harambašom Srba Mirkom Rađenovićem i osvojenim ličkim pršutom

Još jedan izostanak favorita, dugogodišnjeg pobjednika u skakačkim disciplinama Danijela Popovića, otvorio je prostor za nove šampione. Najbolje je to dvostrukom pobjedom u skoku u dalj i skoku u vis iskoristio Anej Milanko, nastupajući za ekipu „Tesla“ Beograd.

Lakoća skoka Aneja Milanka

Velike konkurete u skoku u vis imao je u Dušku Jaziću i Gavrilu Bubalu, ali u odlučujućim trenucima sačuvao je dovoljno snage, imao najbolju koncentraciju i zasluženo se popeo na prvo mjesto pobjedničkog postolja.

Pogled na borilište

U skoku u dalj konkurencija nije bila ništa manja. Prošlogodišnji vicešampion Davor Pećanac, sačuvao je tu poziciju, dok je treće mjesto pripalo Gavrilu Bubalu. Dovoljno je reći da su centimetri odlučivali o konačnom pobjedniku.

Davor Pećanac, skok do drugog mjesta

Najmanje neizvjesnosti ove godine bilo je u obaranju ruke. Kao na traci nizao je svoje protivnike Milan Kantar iz Dobrosela, dozvoljavajući im da se takmiče bilo s desnom, bilo s lijevom rukom, dok mu je sve vreme na licu bio karakterističan osmjeh. Nisu mu se mogli suprostaviti ni gračački harambaša Goran Miljuš, ni mlađani Nikola Branković.

Pobjede uz osmjeh, Milan Kantar 

Po završetku borbe, od Kantara saznajemo, da je i prošle godine bio najbolji, da je trenutno na odmoru u rodnom  Dobroselu, a da živi u Norveškoj. Drago mu je da je ekipa Dobrosela i ove godine kompaktna i očekuje da će osvojiti prvo mjesto u ekipnom plasmanu, ali da je mnogo važnije što se ovaj višeboj održava.

Osmjesi na licu Dobroseljana nakon polovine takmičarskih disciplina

Zasluge za uspjeh Dobrosela najviše pripisuje njegovom kumu harambaši Jovi Beslaću što je uspio prikupiti ovakvu ekipu. Međutim, Kantar je primjetio da se broj takmičara i publike smanjio, i smatra da za naredni višeboj, na njihovom povećanju treba više raditi. Mnogo opušteniji od njih su takmičari Knina. Za njihovog harambaušu Špiru Raškovića i cijelu ekipu važila je deviza važno je učestvavati, ali i u svakom trenutku pružiti makasimum od svakog pojednica

Kninjani sa voljom, ali bez tenzija

Približavajući se posljednjim disciplinama, prednost Dobrosela je sve više rasla, ali očekivani uspjeh u povlačenju kuke pomutio im je Dragan Mirković Gavrandža, iz ekipe Gračaca. Pritajeni favorit Gavrandža je u krajnje neizvjesnoj finalnoj borbi pobjedio Dušana Bursaća  iz „ Ćire“ izuzetnog borca, sa veoma dobro razrađenom taktikom.

Sudar stilova, Mirković je bio uspješniji

Izostala je disciplina bacanje kamena sa ramena. Bilo je šaljivih doskočica da je pripremljeni kamen neko odnio da s njim „pričepi“ kupus, mada i ta pretpostavka nije daleko od istine. Na kraju je, kao i uvijek, kao šlag na torti, ostavljena najzanimljivija disciplina. Povlačenje konopca. Pored snage i ovdje do izražaja dolazi tehnika, ali i složnost ekipe.

Ono kad snaga odlučuje, Gračani bolji od Ćire u borbi za treće mjesto

Ove godine dobro pripremljena ekipa domaćina stigla je do finala, ali sa raspoloženim momcima iz Dobrosela nije mogla uraditi ništa više osim da im pruži dostojanstven otpor. Slično se provela i ekipa „Ćire“, sa Gračanima. Ipak njima je i to četvrto mjesto bilo dovoljno da osvoje u ukupnom plasmanu treće, što je predstavljalo veliki uspjeh za četu harambaše Željka Bursaća.

Srbljani namučili favorita, ali ništa više od toga

Na kraju takmičenja ostalo je samo da se proglase ekipni pobjednici. Pored „Ćirinog“ već pomenutog trećeg mjesta, treba istaći dobro pripremljenu ekipu Srba kojoj je jedna stepenica nedostajala da se popne na sam vrh.

 

Pehari za treće i drugo mjesto

Ovoga puta on je pripao najboljima, ekipi Dobrosela. Sve tri prvoplasirane ekipe dobile su pehare i medalje, a veliki doprinos da ova sportsaka manifestacija uspije dali su i sudije Milan Trninić, Goran Perišić i Ljuban Tubin, kao i mnogobrojni sponzori.

Jovo Beslać sa ponosom podiže pehar ukupnog pobjednika 11. Ličkog višeboja

Organizator je pripremio prigodno posluženje, u devastiranom hotelu Srb, kako bi se nakon iscrpljujućih borbi svi takmičari bar malo okrepili. Uz hranu i poneko piće, razgovaralo se o proteklim borbama, zapjevala se i pjesma, lička. Nazdravilo se i poželjelo da na narednom 12. po redu Ličkom višeboju bude još više učesnika.

Uz ličku pjesmu i umor brže prođe

U odnosu na broj učesnika na višeboju je prisustvovalo i veliki broj posjetilaca neki do njih došli su iz okolnih mjesta, neki su stigli iz Srbije, a najdalji put prevalila je porodica Labus, oni trenutno žive u Irskoj.

Miodrag i Biljana Labus su stigli iz Irske

„Prošle godine takmičio se za Gračac sin Lazar, ove godine moj nećak Dane i suprug Miodrag. Planirali smo godišnji odmor da budemo ovdje na višeboju, ali i da kod suprugovih u Velikoj Popoini 2. avgusta proslavimo Ilindan“ priča nam Biljana Labus.

Oni odlučuju o budućnosti Ličkog višeboja

Na kraju, najjači utisak, a i nešto što zaista raduje, predstavlja to što se na ovome 11. Ličkom višeboju pojavio veliki broj mladih takmičara i posjetilaca. Oni garantuju da ova sportska manifestacija ima perspektivu i da treba biti podržana na još višem nivou.

 Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

 

This is box title

POBJEDNICI PO DISCIPLINAMA


TRKA U VREĆAMA ZA DJECU

Ovdje su svi pobjedili i dobili medalje

1.TRKA U VREĆAMA                                                       

 1. Duško Jazić, Dobroselo
 2. Nikola Branković, Srb
 3. Gavrilo Bubalo, „Ćiro“ L. Kaldrma

2. TRČANJE PO BRVNU

 1. Leonardo Vukoja, Srb
 2. Goran Lazić, Dobroselo
 3. Aleksa Kesić, Tesla-Beograd

3. POTEZANJE KLIČKA

 1. Ilija Vukša, Dobroselo
 2. Dragan Vejin, Gračac
 3. Dušan Grubišić, „Ćiro“ L. Kaldrma

4. PENJANJE UZ STOŽINU

 1. Nikola Branković, Srb
 2. Vuk Rodić, „Ćiro“ L. Kaldrma
 3. Luka Drobac, Gračac

5. SKOK U VIS IZ MJESTA

 1. Anej Milanko, Tesla-Beograd
 2. Duško Jazić, Dobroselo
 3. Gavrilo Bubalo, „Ćiro“ L. Kaldrma

6. OBARANJE RUKE

 1. Milan Kantar, Dobroselo
 2. Nikola Branković, Srb
 3. Goran Miljuš, Gračac

7. VUČENJE KUKE

 1. Dragan Mirković-Gavrandža, Gračac
 2. Dušan Bursać, „Ćiro“ L. Kaldrma
 3.  Nikola Medić, Dobroselo

8. SKOK U DALJ IZ MJESTA

 1. Anej Milanko, Tesla-Beograd
 2. Davor Pećanac, Dobroselo
 3. Gavrilo Bubalo, „Ćiro“ L. Kaldrma

9. NADVLAČENJE KONOPA

 1. Dobroselo
 2. Srb
 3. Gračac

Konačan plasman

 1. Dobroselo
 2. Srb
 3. „Ćiro“ L. Kaldrma

 

This is box title

DIVOSELO OBAVEZUJE


U Divoselu, stradalničkom selu pored Gospića, povodom 4. avgusta, Dana ustanka naroda Divosela, Čitluka i Ornica, svake godine prve nedjelje avgusta, održavale su se ličke seoske sportske igre, pod nazivom “OKE”. Naziv OKE potiču od mjesta održavanja. To je prostor u centru sela, mjesto velikog izvora hladne pitke vode, zvanog Oke. Ova dva izvora po svom prirodnom izgledu podsjećaju na oči u glavi ili “oke”, kako ih Ličani od milja zovu, pa je po njima i nazvana ova manifestacija. Prvi put je 1956. godine organizovano takmičenje u drevnim sportovima, bacanje kamena s ramena, skok stupe, potezanje konopa, konjske trke (jahanje bez sedla)…

Kasnija takmičenja prerastaju u manifestaciju sportskog, kulturnog, političkog i turističkog karaktera. Broj takmičara i posjetilaca je iz godine u godinu rastao, sve do izbijanja ratnih sukoba 1991. Godine, kada je ova manifestacija prestala da se održava. Važno je napomenuti da je tokom ratnih dešavanja, po ugledu na ovu, slično okupljanje održano 1994. godine u selu Zalužnica, pored Otočca, u Republici Srpskoj Krajini, skoro na samoj liniji razdvajanja. Veliki broj takmičara uzeo je učešće na tom skupu, a organizovan je i prigodan kulturno-umjetnički program pred velikim brojem posjetilaca. Lički višeboj u Srbu vaskkrsnuo je prije 11 godina, a trebalo bi više pažnje posvetiti činjenici, kako ova tradicija stara 63 godine, ne samo da treba da opstane, nego da se podigne na još viši nivo.

 

This is box title

MIODRAG LINTA SVEČANO OTVORIO 11. LIČKI VIŠEBOJ: SVI UČESNICI I POSJETIOCI SU DANAS POBJEDNICI


„Danas smo se okupili da obilježimo veliki istorijski događaj i veliki istorijski datum. To je Dan ustanka 27.jul 1941. godine, kada je srpski narod masovno ustao protiv velikog zla i zloglasne Nezavisne države Hrvatske. Politika Nezavisne Hrvatske bila je veoma jasna: jednu trećinu Srba pobiti, jednu trećinu Srba pokatoličiti, a jednu trećinu Srba nasilno protjerati. Srpski narod je 27. jula 1941. godine organizovano počeo oružanu borbu da se spase od fizičkog uništenja. U toj oružanoj borbi učestovala su oba antifašistička pokreta“, rekao je Linta, u svom govoru, dok su dvjesta metara dalje pristalice proustaške Autonomne hrvatske stranke prava pjevale ustaške pjesme, uzvikivale “Za dom spremni” i tražile zabranu obilježavanja Dana ustanka.

Linta se osvrnuo i na istorijat OKA održavanih u Divoselu i Zalužnici, a na kraju svog obraćanja Linta je proglasio otvorenim 11. Lički višeboj i rekao da su pobjednici svi oni koji su došli da obilježe Dan ustanka i prisustvuju ovoj sportskoj manifestaciji.

 

Nema komentara

Napišite komentar