U SRBU ODRŽAN 10. JUBILARNI LIČKI VIŠEBOJ

EKIPNI POBJEDNIK GRAČAC, DANIJEL POPOVIĆ I OVE GODINE NAJUSPJEŠNIJI POJEDINAC


Pred više stotina gledalaca, u konkurenciji devet ekipa, Gračac je uspio da povrati titulu od Dobrosela. Ovo selo nadomak Donjeg Lapca, iako je svoje najveće suparnike za prvo mjesto dobilo u najinteresantnijoj disciplini, povlačenju konopca, nije sakupilo dovoljno poena da odbrani prošlogodišnju titulu. Treće mjesto osvojila je ekipa Nebuljusa, a zanimljivo je da su za nju sve poene osvajala samo trojica takmičara. Jedan od njih je i Danijel Popović, pobjednik tri discipline, kome je organizator ove godine, pored još nekoliko pojedinaca i organizacija, dodjelio i posebno priznanje za učešće i promociju ove manifestacije. Na višeboju je učestvovalo više od stotinu takmičara, a posebnu draž dala su mu djeca u disciplini trčanje u vrećama i dvije ženske ekipe u nadvlačenju konopca.

Deseto jubilarno nadmetanje, u deset starih, narodnih, sportskih disciplina podno spomenika Danu ustanka u Srbu, i ove godine okupilo je veliki broj takmičara i gledalaca. Ova sportska manifestacija je jedina ovakvog tipa koja se održala na ovim prostorima, a sa pravom se može reći da, i pored mnogih problema sa kojima se susreću i organizatori i takmičari, ona nastavlja sjajnu tradiciju nekadašnjih „OKA“ održavanih u Divoselu od 1956. godine, do ratnih događanja 1991. godine.

 

NEMA RAJA…


Ovogodišnji višeboj otvorila je Rajka Rađenović, zamjenica načelnice opštine Gračac, a počeo je defileom učesnika, kada su jedna za drugom, na sportsko borilište počele da izlaze ekipe: Dobroselo, Srb, ”Ćiro”- Lička Kaldrma, Knin, “Tesla”- Beograd, Nebljusi, Korenica, Vrhovine i Gračac. Po završetku postrojavanja, uz veliko odobravanje i aplauz prisutnih, svi takmičari su otpjevali pjesmu “Nema raja bez rodnoga kraja”, koju je prihvatila i mnogobrojna publika smještena uz same ivice borilišta.

Prvi su i ove godine snage odmjerili mališani u trčanju u vrećama. Oni su svojom borbom, požrtvovanošću i željom za pobjedom, na najljepši mogući način to i opravdali. Dali su sve od sebe da stignu do cilja, mada nažalost, nekima to i nije uspjelo. Važno je napomenuti da je to bila disciplina sa najviše učesnika. Iako se nije bodovalo za ukupan plasman, najbolji među njima Damir Ćopić, Miloš Bursać i Milan Rodić nagrađeni su medaljama.

 

NEIZVJESNO DO POSLJEDNJE DISCIPLINE


Istom disciplinom, ali starijih učesnika počelo je ovo jubilarno takmičenje. Zbog malog prostora, trčalo se u više grupa, a u finalnoj utrci su centimetri odlučivali o raspodjeli medalja.

Svaka disciplina imala je svoju draž, mada se za neke već unapred znao pobjednik. To se, prije svega, odnosi na one u kojima je učestvovao Danijel Popović. Sa lakoćom je preskakako letvicu u skoku u vis, zaustavljajući se na 1,50 metara, mada je realno mogao i više. I u druge dvije disciplne bio je nenadmašan, posebno u skoku u dalj, dok mu je konkurencija u bacanju kamena bila mnogo veća. Uz Danijela, ovdje treba istaći i Milana Labusa i Duška Jazića, čije vreme u skakačkim disciplinama tek dolazi. U bacanju kamena s ramena učesvovao je i najstariji takmičar na višeboju Ilija Bursać (76).

Uz već tradicionalno penjanje uz 12 metara visoku stožinu, odvažnost su pokazali i momci u trci na brvnu.  Pršut je i ove godine osvojio Prica Nikola, dok je gledaocima zaustavljao dah mladi Vuk Rodić, vješto se penjući uz stožinu. 

Bilo je tu i ogrebanih ruku, nogu i još nekih povreda, ali niko od takmičara se nije požalio na njih. Jednako tako niko se nije požalio ni na padove izazvane trčanjem na brvnu. Titulu je ponio mladi Aleksa Kesić, prešavši brvno za samo koju desetinu sekunde brže od Nikole Dragičevića.

U povlačenju klička možda i najneizvjesnija borba. Polufinale između Gorana Ajdukovića i višestrukog prvaka Srbije u kik boksu, Duška Basraka, trajalo je „ljetni dan do podne“. Ni sudije ni njihovi pomoćnici, nisu mogli da odrede na koju će stranu kličak. Uglavnom je ostajao na sredini… Pobjedio je na kraju Basrak, ali tek tada dolazi iznenađenje. Umoran od prethodne borbe nije mogao ništa protiv izuzetno snažnog Ilije Vukše, koji ga je s lakoćom „prebacio preko sebe“.

Najviše negodovanja takmičari su imali na disciplinu povlačenja kuke, jer su organizatori izvršili modifikaciju i umjesto klasičnog povlačenja, takmičilo se na drugi način. Organizator je odlučio da se na slijedećem višeboju vrati klasičnom stilu povlačenja kuke.

U obaranju ruke Milan Kantar je lakše nego što se očekivalo osvojio prvo mjesto. Mada je imao dostojne rivale, njegova pobjeda ni jednog trenutka nije dolazila u pitanje.

Da se istorija ponavlja, imali smo prilike vidjeti u nadvlačenju konopca. Za razliku od prošle godine, u direktnom susretu Dobroselo je dobilo Gračac, ali zbog ranijih rezultata Gračac je osvojio prvo mjesto, uz burno oduševljenje njihovih navijača.

Na kraju treba istaći i trećeplasiranu ekipu Nebljusa koja je samo zahvaljujući trojici izuzetno jakih momaka, stigla na pobjedničko postolje, a sve tri prvoplasirane ekipe dobile su i pehare.

Ni pripadnice ljepšeg pola nisu bile zapostavljene. Organizovano je takmičenje u nadvlačenju konopca između dvije ženske ekipe. Mlađe i još nešto mlađe… Pobjeda je ipak pripala iskusnijim takmičarkama.

U trenucima kada su se mnogi takmičari pošli okrepiti prigodnim posluženjem pripremljenim od strane organizatora u devastiranom hotelu Srb, a mnogi gledaoci nakon lijepo provedenog poslijepodneva krenuli svojim putem, vašem reporteru za oko je zapao jedan zanimljiv detalj. Dvije grupe dječaka i djevojčica samoincijativno su uhvatili konopac međusobno odmjeravajući snage. Sjajna slika i još veća poruka.  Višeboj je u ovim djevojčicama i dječacima pobudio želju da budu njegovi aktivni akteri. Sa takvom željom, i širom podrškom, tradicija sportskog narodnog nadmetanja, koja na ovim prostorima traje vijekovima, budi nadu da će Lički višeboj još godinama živjeti na svom izvoru.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

ORGANIZATORI I SPONZORI


„Ova manifestacija bi se teško mogla održati da nije bilo Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije, Srpskog nacionalnog vijeća Zagreb, Zavičajnog kluba Srb, Etno krčme Didara, restorana Velebit, zubne ordinacije Dubajić, firmi Euroturs, Steelsoft i Euorocentar“, rekao je, na kraju višeboja, predsjednik Organizacionog odbora Rajko Kesić, koristeći priliku da se zahvali i sudijskom timu na čelu sa Dadom Rodićem, Milanom Trninićem, Ljubanom Tubićem, Goranom Perišićem i Željkom Bursaćem, kao i voditeljki programa Jasminki Miljuš i jednom od domaćina i organizatora Mirku Rađenoviću.

[ezcol_1half]

TRKA U VREĆAMA

1. Milan Labus, Gračac
2. Duško Jazić, Dobroselo
3. Miloš Lekić, Vrhovine

VUČENJE KUKE

1. Goran Ajduković, Nebljusi
2. Goran Perišić, „Tesla“ Beograd
3. Dragutin Lekić, Vrhovine

SKOK U DALJ IZ MJESTA

1. Danijel Popović, Nebljusi
2. Anej Milanko, Gračac
3. Jazić Duško, Dobroselo

 POTEZANJE KLIČKA

1. Ilija Vukša, Dobroselo
2. Duško Basrak, Gračac
3. Goran Ajduković, Nebljusi

TRČANJE PO BRVNU

1. Aleksa Kesić, Tesla Beograd
2.Nikola Dragičević, Gračac
3.Goran Lazić, Dobroselo

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

OBARANJE RUKE

1. Milan Kantar, Dobroselo
2. Goran Ajduković, Nebljusi
3. Goran Miljuš, Gračac

SKOK U VIS IZ MJESTA

1. Danijel Popović, Nebljusi
2. Milan Labus, Gračac
3. Duško Jazić, Dobroselo

PENJANJE UZ STOŽINU

1. Nikola Prica, Gračac
2. Vuk Rodić, „Ćiro“ L. Kaldrma
3. Želimir Vuković, Korenica

BACANJE KAMENA S RAMENA

1. Danijel Popović, Nebljusi
2. Davor Pećanac, Dobroselo
3. Milan Đekić, Gračac

NADVLAČENJE KONOPA

1. Dobroselo
2. Gračac
3. Vrhovine

[/ezcol_1half_end]

Konačan plasman

1. Gračac 980
2. Dobroselo 900
3. Nebljusi  620 

Nema komentara

Napišite komentar