U sredu 22. januara u Crkvi Svetog Marka služen parastos za 348 srpskih žrtava poginulih u zločinačkoj akciji „Maslenica 93“

 

IŠČEZAVA I POSLJEDNJA NADA
DA ĆE POČINIOCI ZLODJELA BITI KAŽNJENI


Nekoliko desetina prisutnih, uglavnom Krajišnika, u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“, prisustvovalo je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, parastosu služenom za 348 srpskih žrtava, među kojima 35 žena i troje djece mlađe od 12 godina. Njih su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije 22. i 23. januara 1993. godine ubili, a mnoge i zvjerski izmasakrirali na području Ravnih kotara i u blizini planinskog prijevoja Mali Alan na Velebitu u zločinačkoj akciji pod nazivom „Maslenica 93“. Najviše su stradala tri srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i Srbi iz mješovitih sela Murvica, Crno, Zemunik  Gornji, Poljica i Islam Latinski u Ravnim kotarima. Na putu prema Malom Alanu, iznad Svetog Roka, 22. januara u jutarnjim časovima, u unapred pripremljenoj zasjedi, ubijena su 22 pripadnika policijskih snaga (plavog bataljona) RSK, uglavnom žitelji opštine Gračac.

Parastos stradalim Srbima služio je protojerej stavrofor Sreten Mladenović, uz sasluženje đakona Slavka Aničića i crkvenjaka Bože Maljkovića. Pored članova porodica poginulih, parastosu su prisustvovali predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, direktor Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas” Savo Štrbac, predsjednik Koordinacije srpskih izbjegličkih udruženja sa područija bivše Jugoslavije Dragan Pjevač, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir, predsjednik udruženja penzionera iz Hrvatske Jovo Kablar i predstavnici zavičajnih udruženja.

Po završetku pomena, malobrojni poštovaoci kulture sjećanja na stradale uputili su se ka spomeniku srpskim žrtvama u ratovima od 1991-2000. godine u Tašmajdanskom parku. Tamo se, ispred udruženja „Suza“, okupljenima obratila njegova predsjednica Dragana Đukić.

„Pripadnici  hrvatskih oružanih snaga opljačkali su, opustošili i uništili bogata srpska imanja. Između ostalih, Dvore Janković Stojana u Islamu Grčkom, kao i Crkvu Svetog Georgija koja datira iz 1675. godine, a u kojoj je sahranjen poznati srpski književnik Vladan Desnica. Potomci nastradalih i preživjele porodice, protjerani su sa svojih imanja i danas se nalaze rasuti po cijelom svijetu bez nade za povratak“ istakla je Dragana Đukić.

„Neoprostivo je da poslije 27 godina niko od planera i izvršilaca ovog zločina, tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana, Janka Bobetka, Ante Gotovine, Ante Rosa, Mirka Norca, Mladena Markača i Agima Čekua, nije optužen i procesuiran ni pred Međunarodnim sudom pravde ni sudovima u Hrvatskoj. Zato možemo samo da konstatujemo da su srpski mučenici stradali samo zato što je to tako neko presudio, mimo Božije pravde, i da ognjišta gdje su se oni i njihovi preci ijekovima rađali i umirali, više ne pripadaju njima“, zaključila je Dragana Đukić.

Nakon što su se u crkvi  pomolili za duše ubijenih, prisutni su na spomen obilježje stradalim srpskim žrtvama, položili vijence i cvijeće.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

This is box title

MASAKR NAD PRIPADNICIMA GRAČAČKOG “PLAVOG BATALJONA“ NA MALOM ALANU


Napad hrvatskih zločinačkih snaga u akciji „Maslenica“ prvi su osjetili policajci RSK, odnosno pripadnici gračačkog „plavog bataljona“. Oni su, nakon što su im hrvatske formacije, upale u komunikacijsku vezu, sa dva kamiona krenuli put Malog Alana. Tu im je preprečena cesta i na njih otvorena vatra iz raznog oružja. Od njih 30 samo je osam uspjelo da se spasi. Ostali su ili odmah ubijeni ili onako ranjeni zvjerski izmasakrirani, sjekirama, krampovima, noževima i bajonetama što je posvjedočio i dr Branimir Aleksandrić, specijalista sudske medicine. „U Hrvatskoj nema nikakvih tajni ko je vodio tu akciju na Malom Alanu, na samo 50 do 100 metara od osmatračnice UNPROFOR-a. Ovaj masakr počinili su pripadnici Petog voda iz sastava “Alfe”, kojim je komandovao Milijan Brkić, zvani Vaso, aktuelni zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog Sabora“, kaže se u saopštenju DIC „Veritas“. Na tom putu smrti, živote su izgubili slijedeći pripadnici policije RSK:

Brkljač Lazo Dane, 1947. Gračac – Gračac; Budimir Jovan Dušan, 1953. Zrmanja -Gračac; Dragičević Jovo Milan, 1965. Štikada – Gračac; Dragičević Marko Miodrag, 1972. Gračac – Gračac; Đurić Ilija Đorđe, 1954. Gračac – Gračac; Gaćeša Milan Dušanka, 1967. Gračac – Gračac; Grozdanić Stevan Bogdan, 1959. Vučipolje – Gračac; Jelača Nikola Đoko, 1956. Kijani – Gračac; Jelača Jovo Đurađ, 1945. Kijani – Gračac; Jelača Todor Nikola, 1953. Grab – Gračac; Jokić Ivan Željko, 1963. Gospić – Gospić; Jovančević Rade Dušan, 1973. Malovan – Gračac; Kolundžić Svetko Đorđe, 1971. Zadar – Zadar; Mandić Petar Milenko, 1970. Gračac – Gračac; Marjanović Dragan Mladen, 1970. Gračac – Gračac; Sedlan Jovan Radomir, 1960. Gračac – Gračac; Stanisavljević Milan Boško, 1952. Dojići – Gračac; Švonja Tode Stanko, 1975. Vučjak – Gračac; Trifković Neđo Dragan, 1974. Gračac; Veselinović Ljuban Boško, 1956. Golubić – Obrovac; Veselinović Ljuban Darko, 1966. Golubić – Obrovac i Veselinović Todor Milan, 1945. Grab – Gračac.

This is box title

LINTA U OBRAĆANJU MEDIJIMA ZAHTIJEVA DA TUŽILAŠTVO SRBIJE PODIGNE OPTUŽNICU PROTIV ODGOVORNIH ZA ZLOČINE

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta zahtjeva da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, pokrene istrage i podigne opštužnice protiv odgovornih lica za zločine protiv Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Maslenica”, u januaru 1993. godine.  Među zločinima se posebno ističe onaj na Malom Alanu gdje su zvjerski ubijena 22 pripadnika policije Republike Srpske Krajine.

Linta je podsjetio da je srpsko tužilaštvo još 2013. godine, predmet sa brojnim dokazima o zločinu na Malom Alanu, predalo hrvatskom tužilaštvu, koje nije preduzelo krivično gonjenje naredbodavaca i počinioca zločina na tom lokalitetu. Ocijenio je da je Hrvatska, na današnji dan prije 27 godina, u vojno-policijskoj akciji “Maslenica”, izvršila agresiju na Ravne kotare, a da veliku odgovornost za zločin koji je uslijedio snosi UNPROFOR.

„Hrvatska vojno-policijska akcija „Maslenica“ kao i ostale hrvatske vojno-policijske akcije, bila je zločinačka jer je glavni cilj bio protjerivanje srpskog naroda sa njihovih vjekovnih područja i ostvarenje projekta etnički čiste „velike Hrvatske“. Da bi ostvarile navedeni cilj, hrvatske paravojne, vojne i policijske snage su izvršile stravične zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima i sistematski uništavale, pljačkale i otimale srpsku imovinu. Hrvatski zvaničnici će i ove godine ponavljati bezočnu laž o srpskoj agresiji”, zaključio je Linta.

 

Nema komentara

Napišite komentar