U Starim Banovcima održan Memorijalni turnir “Avram 2019”

Četvrti po redu Memorijalni turnir „Avram 2019“ održan je u nedjelju, 9. juna, na stadionu FK Dunav u Starim Banovcima u organizaciji Zavičajnog udruženja Birač Drina.

Cilj turnira je čuvanje sjećanja na osnivača i prvog predsjednika Udruženja, pukovnika Milenka Avramovića, kao i međusobno povezivanje i podsticaj aktivizma kod mladih iz Srbije i Republike Srpske.

Turnir je otvoren himnom Srbije, a zatim je minutom ćutanja odata počast legendi Birča i Srpske, pukovniku Milenku Avramoviću.

Učestvovalo je ukupno osam ekipa, i to ekipe Osmaci, Šekovići, Bratunac i Papraća, iz opština regije Birač u Republici Srpskoj, dok su iz Srbije učestvovale ekipe mjesnih zajednica Stari Banovci, Lukićevo i Nova Pazova, kao i ekipa Zavičajnog udruženja Birač Drina.

Na početku se obratio predsjednik Udruženja Drago Ašćerić, koji je pozdravio prisutne i zahvalio se učesnicima i svima koji su podržali realizaciju turnira, a posebno Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, Mjesnoj zajednici Stari Banovci, kao i sponzorima i donatorima turnira.

Ašćerić je rekao da je rezultat u drugom planu i pozvao na fer igru, naglasivši da je cilj turnira druženje i jačanje veza Republike Srbije i Republike Srpske.

Prisutnima se zatim obratio predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

Zahvalivši se domaćinima na pozivu, Linta je istakao da je pukovnik Avramović bio svestrana ličnost i da je, između ostalog, iza sebe ostavio roman „Majka“, kapitalno djelo o ratnim zbivanjima 90-ih godina na prostoru Republike Srpske i BiH.

Linta je istakao da ovakvi događaji jačaju nacionalno i duhovno jedinstvo srpskog naroda bez obzira na granice.

„Treba da budemo ponosni na svoje srpsko ime, srpski jezik i pismo, da poštujemo svoju Srpsku pravoslavnu crkvu i da njegujemo kulturu sjećanja na stradale Srbe u 20. vijeku, a posebno na genocid u zloglasnoj NDH“, poručio je Linta.

Otvaranju turnira ispred Predstavništva Republike Srpske u Srbiji prisustvovao je Branko Kovačević.

Učesnici turnira su se takmičili u malom fudbalu, šahu, bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca.

Pobjednički pehar u malom fudbalu uzela je ekipa Birač Drina, drugo mjesto pripalo je ekipi Bratunac, a treći su bili Stari Banovci. Medalju za najboljeg igrača turnira osvojio je Goran Jerkić, a za najboljeg strelca proglašen je Nikola Divac.

U nadvlačenju konopca ekipa Šekovića osvojila je prvo mjesto, drugi su bili Stari Banovci, a treći ekipa Lukićeva.

Pobjedu u šahu odnio je Brano Delić, drugi je bio Milan Savić, a treći Milan Ašćerić.

Kamena s ramena najdalje je bacio Miloš Ašćerić, drugi je bio Milan Ašćerić, a treći Ljubomir Kazanović.

Ovaj turnir održan je uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Preuzeto sa: predstavnistvorsbg.rs

Nema komentara

Napišite komentar