U Staroj Pazovi održani 1. Međunarodni festival bećarca „Bećarcem kroz Krajinu“

Vojvodina i Krajina spojeni bećarcem


Međunarodni festival bećarca „Bećarcem kroz Krajinu“ održan je 21. aprila u Domu kulture Stara Pazova. Organizator je Udruženje Krajišnika Stare Pazove, dok su pokrovitelji opština Stara Pazova i Kulturna zajednica Krajine.

Festival je otvorila ženska pjevačka grupa „Izvor“. Voditelj programa bio je Sava Smoljanović, a na čelu žirija bio je najveći autoritet kada je riječ o bećarcu etnomuzikolog Dimitrije Golemović. Golemović je istakao da je bećarac pravi način za one koji imaju smisla za improvizaciju. Žiri je imao zadatak da odredi koja su tri najbolja od sedam orkestara koji su se u sedam minuta predstavili u svojim najboljim izdanjima. Prema riječima Đorđa Radinovića predsjednika opštine Stara Pazova, ovaj festival trebalo bi da postane važna manifestacija kojoj je cilj očuvanje kulturnog identiteta.

-Želimo da pokažemo da niko nema pravo da nam oduzima naše kulturno blago i niko nema pravo da osporava naše pravo na sjećanje, rekao je Radinović za Srpsko kolo.

Predsjednik udruženja Krajišnika Stara Pazova Svetozar Kličković rekao je da treba istraživati kako bi se pronašlo što više bećaraca i da sa tim treba krenuti što prije jer su već sada mnogi zaboravljeni i nestali.

-Postoji više melodija, svaki kraj ima neki svoj način kako izvodi bećarac i sve to treba izvući iz neke škrinje. Htjeli smo nešto veselo da se ljudi zabave i da ne bude puno politike. Izabrali smo bećarac jer smo došli iz Krajine i mislim da se ovde uspješno spajaju ta naša dva podneblja, vojvođansko i krajiško. Mislim da smo uspjeli sa ovom idejom kako bi smo zaštitili naš Bećarac. To je naše, pa naše. To je dio srpske kulturne baštine, rekao je Kličković. On je objasnio da se na poziv za učešće na festivalu javilo više od 30 orkestara i društava, ali da je zbog ograničenog vremena odabrano samo sedam orkestara. Selekcija je bila takva da je cilj bio da se dobije što raznolikiji program.

Prvo mjesto osvojio je orkestar „Kruna“iz Rumunije odnosno srpskog mjesta Sent Marton kod Temišvara , drugo orkestar „Dunavske zore“ Zavičajnog udruženja „Slavonija-Beograd“ , a treće gosti iz Republike Srpske, orkestar „Milan Nedić“koji su stigli iz mjesta Brezičani kod Prijedora. Obrazlažući odluku žirija, Golemović je rekao da su oni pjevali skladno i lijepo i da se harmonika lijepo uklapala u ovaj tip bećarca.

Kao specijalni gost nastupio je Bora Drljača koji je uz nekoliko svojih pjesama odrecitovao stihove svog omiljenog pjesnika Branka Ćopića odnosno njegovu pjesmu „Mala moja iz Bosanske Krupe“. Nastupio je pjesnik i recitator Mišo Dudić: „Ravan Dunav, grbav Srem, sve što ne smem, ja baš smem.“

D. Bašović

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar