obilježena 23.

U Subotici obilježena 23. godišnjica stradanja i progona Srba u “Oluji”

Izložbom o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj u holu Otvorenog univerziteta juče je u Subotici počelo obilježavanje 23. godišnjice od stradanja i progona srpskog življa u akciji „Oluja“. Obilježavanje je nastavljeno u Gradskoj kući gdje je postavljena izložba fotografija Nikole Zajca „Gdje pravednici počivaju“, a potom i prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“, o stradanju Srba na Jadovnu 1941. godine.

– Izložbena postavka i dokumentarni film su dva najnovija projekta Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke, završena ove godine uz veliku podršku Uprave za dijasporu Vlade Republike Srbije. Na fotografijama Nikole Zajca vidi se ljepota predjela gdje se 1941. godine dogodilo veliko zlo. Umesto mučnih scena, na koje smo navikli kada se govori o ovakvim temama, to su prelijepi krajevi Ličkog polja, velebitskih jama i podvelebitskog kanala i ostrva Pag, koje je sam Gospod odredio za večni počinak naših predaka – objašnjava Dušan Bastašić iz Udruženja „Jadovno 1941.“

Dokumentarni film „Krst nad jamom“, pokazuje šta je udruženje uradilo u proteklih devet godina, a trudili smo se da ga uradimo drugačije od drugih filmova koji se bave istorijskim temama. Nema potresnih scena, maljeva, noževa, već je u formi potrage. Krstovi nad jamama, kojih je ukupno bilo 32, do danas nisu oskrnavljeni i to budi nadu da se vrtlog zla u kome se vrtimo skoro čitav vijek konačno smiruje.

Siniša Lazarević

Nema komentara

Napišite komentar