U Trpinji kod Vukovara zbog zemlje Srbi udarili na Srbe

Umjesto komšijama zemlju dali privatnom kombinatu


Višegodišnja trakavica oko Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, nastavljena je prije nekoliko dana skandaloznom odlukom općinskog Vijeća općine Trpinja koje je na štetu domaćih poljoprivrednika zemlju dodijelilo nekadašnjem gigantu VUPIK-u, a danas djelu privatnog koncerna AGROKOR!

Postupajući po prigovorima na raspodjelu zemlje po konkursu, među dvadesetak sitnijih domaćih seljaka bio je i prigovor vukovarskog VUPIK-a. Općinsko vijeće površinu ranije dodjeljenu VUPIK-u uvećalo je ravno za hiljadu puta!!! Sa prvobitnih dvadeset na ravno 2 000 hektara! Ovim su domaći poljoprivrednici organizovani u pojedinačne OPG-ove (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) ostali kratkih rukava.

Ukupno je ovim konkursom, koji je treći po redu u zadnjih 15-ak godina, bilo predviđeno za raspodjelu 2 300 hektara sa načelnim stavom općinskog vodstva da svaki od stotinjak ovdašnjih privatnih OPG-ova može da dobije do maksimum 20 hektara, a da se ostatak dodjeli privrednom subjektu koji je dio AGROKOR-a. Međutim, gotovo sve (dve hiljade od ukupno 2 300 hektara na raspolaganju) dodjeljeno je VUPIK-u koji već koristi 1 300 hektara zemlje na području općine Trpinja!

 

SRBI PROTIV SRBA


Nažalost u ovoj ujdurmi učestvovali su Srbi protiv Srba! Jer od ukupno 16 vijećnika općinskog predstavničkog tijela, čak deset ih je glasalo za ovakav način raspodjele na štetu svojih komšija.

Za ovakvu odluku bilo je osmoro vijećnika nezavisne liste Miroslava Palića koji je i načelnik općine, jedan vijećnik nezavisne liste Miroljuba Maširevića i jedan vijećnik SDP-a. Protiv ovakve odluke bilo je šestoro vijećnika Pupovčevog i Stanimirovićevog SDSS-a koji su poslije ovakve skandalozne odluke napustili sjednicu, javnosti se obratili saopštenjem i najavili daljnje pravne i političke borbe za zaštitu prava svojih komšija poljoprivrednika.

Zanimljivo je da je protiv ovakve odluke kojom su Srbi udarili na svoje komšije Srbe, a za račun nekog trećeg većeg privrednog igrača“ bila jedina vijećnica hrvatske nacionalnosti u Općinskom vijeću. Ostali Srbi, izuzimajući vijećnike SDSS-a su direktno oštetili svoje komšpije.

Oštetili su ih na način da su mnogi koji su sada ostali bez zemlje uložili milione u poljoprivrednu mehanizaciju računajući da će dobiti zemlju na korištenje u narednih 25 ili 50 godina. Na osnovu toga osim podizanih kredita koje sada neće imati od čega vraćati, planirali su i svoje sinove i unuke vezati tradicionalnu uz zemlju i poljoprivredu. Banke će im vremenom oduzeti mehanizaciju zbog kredita, a mladi će put Njemačke ili Irske. Konačno, odlascima mladih koji su za zemlju bili „zagrijani“ i ova najveća općina sa srpskom većinom u Hrvatskoj će ostati prazna. Dakako to za sobom povlači i smanjenje ukupnog broja Srba ne samo u općini i istoku Hrvatske, već i u čitavoj državi.

 

POLA MILIONA EVRA UMJESTO SRBIMA IDE KO ZNA KOME


Oštećeni privatni aplikanti na zemlju ukazuju na niz nepravilnosti prilikom raspisivanja samog konkursa smatrajući da se već tada išlo na pogodovanje. Tvde da je riječ o sprezi lokalnog načelnika Palića i predsjednika Vijeća Nikole Lazića sa upravom VUPIK-a. Ilustruju to pitanjem kako je moguće da se na nečiji prigovor ranije dodjeljena površina uveća za čak hiljadu puta! Prstom ukazuju i na sukob interesa pojedinih vijećnika jer od deset koji su glasali za ovu odluku, čak šest njih su radnici VUPIK-a!!!

Ukazuju na apsurd da će VUPIK plaćati svega 300 kuna po dobivenom hektaru zemlje (ekvivalent 40 evra) umjesto 100 evra koliko se u okolnim općinama (Stari Jankovci) plaća po hektaru. Nije teško izraČunati koliko je ovime oštećena sama opština u svojim izvornim prihodima. Kao što nije teško izračunati koliko bi se u opštinu novca slilo na osnovu poticaja koje daje država za poljoprivrednu proizvodnju da su zemlju dobili domaći ljudi. Ovako će VUPIK inkasirati na osnovu nedavno dobijenih novih 2 000 hektara čak 4 miliona kuna (550 hiljada evra) poticaja na godišnjem nivou. Upravo toliko će biti manje za građane i ulaganje u razvoj infrastrukture i kvalitetnijeg života i na kraju ostanka u ovom kraju. Ovako će taj poticajni novac kao i sveukupan novac od plasiranog proizvodnog asortimana završiti u ko zna čijim rukama jer VUPIK je dio AGROKOR-a. A sam AGROKOR bivše carstvo danas bjegunca Ivice Todorića za koje je prije nekoliko dana postignuta Nagodba sa dužnicima i društvo u ovom stepenu konsolidovano, će na kraju ko zna biti čije vlasništvo. Najvjerojatnije ruskih i američkih banaka. Tako ispada da Srbi vijećnici predstavničkog tijela u Trpinji, osim šestoro onih iz SDSS-a, radije mažu perje „debeloj američkoj i ruskoj guski“ negoli svojim komšijama sa kojima generacijama žive i sa kojima dijele iste životne probleme.

Nažalost ovaj slučaj pokazuje da čak i onda kada države ne inteveniše i ne stvara pravne, političke i socijalne barijere Srbima – da to onda Srbi sami čine Srbima!!!

BORO RKMAN

Nema komentara

Napišite komentar