U Velici promovisana knjiga profesora dr Marka Kneževića „Murinsko Polimlje“

U prostorijama biblioteke u Velici –Veličkom domu, 28.septembra 2019.godine održana je promocija knjige „Murinsko Polimlje –prilozi za monografiju“, autora prof. dr Marka Kneževića. U ime organizatora večeri Veličke biblioteke i njenog osnivača NVO „Klub Velika“, prisutne je pozdravio Gojko Knežević, u ulozi voditelja programa.

Istoričar Goran Kiković, recenzent knjige u svom promotivnom slovu o knjizi istakao je kako se ona studiozno bavi prostorom Gornjeg Polimlja -kako to autor naziva „Murinsko Polimlje“.

”Ova monografija kako zapisa i sam profesor Knežević u predgovoru. Citiram:” …Murinsko Polimlje dosada nije bilo predmet naučnih istraživanja sa geografskog, ekonomskog, turizmološkog i multidisciplinarnog gledišta. U mojim istraživanjima Plavsko-gusinjskog regiona, Prokletija i sela Velike ono nije predstavljalo posebnu temu. To me je motivisalo da se pri kraju istraživačkog rada, na izmaku stvaralačke energije, posvetim i ovom dijelu Gornjeg Polimlja i Plavske župe. Rezultat tih istraživanja je ova skromna knjiga…”.

Ove definicije se držao istraživač prof. dr Marko Knežević, od početka do kraja svoje monografije i na osnovu nje napisao pomenutu knjigu. Ovdje je obrađeno i napisano dosta novih detalja i istaknuto podosta nepoznatih činjenica i ako su se ovim prostorom bavili mnogi istraživači kroz prošlost ovog kraja, među njima da pomenemo najznačajnije: Pavle Rovinski, Andrija Jovićević, Radoslav Vešović, Radovan Bakić, akademik Miomir Dašić, Slobodan Kasalica, Branislav Otašević, Vuk Marsenić i drugi. Autor navodi i najznačajnija djela književnog žanra posvećena stradanjima ovdašnjeg življa u Drugom svjetskom ratu među kojima su roman Crni vjetarVeljka Mijovića i Pakao zaliven dječjim suzama Vujadina Otaševića.

Istraživač ovog značajnog projekta prof.dr Marko Knežević, koga će koristiti mnoge mlade generacije istraživača, je ovom knjigom ostavio korisnu studiju mladim generacijama: istoričara, geografa, etnologa i istraživača svih profila da na istinit način spoznaju prošlost ovog veoma značajnog kraja stare Srpske srednjovjekovne Plavske župe.

”Murinsko Polimlje” je imalo a i danas ima šta da ponudi u svim sferama društveno-ekonomskog života i djelovanja i zato profesor Knežević i ostavlja ovo vrijedno djelo da se nikako ne zaborave ”ni istorija ni geografija” ovog veoma važnog kraja kroz vjekove njegovog bitisanja.

Kako će ova knjiga poslužiti kao značajna lektira istraživačima, istorijskoj publicistici i savremenoj istoriografiji, jer obiluje brojnim podacima, poznatim i prvi put saopštenim, preporučujem je izdavaču za štampu, a budućim čitaocima do kojih će ubrzo doći poručujem da vrijeme utrošeno na njenom iščitavanju ni u kom slučaju ne mogu smatrati izgubljenim. Zato je pri kraju istraživačkog rada, na izmaku stvaralačke energije, u svojoj 86-oj godini života, posvetio studiju i ovom dijelu Gornjeg Polimlja ili Plavske župe, a rezultat tih istraživanja je ova skromna knjiga –naglasio je Kiković.

Istakavši da je zaista lijepo večeras biti u ovom hramu knjige jednoj od najvećih seoskih biblioteka na prostorima eks Jugoslavije, Branislav Otašević naglašava kako se Marko Knežević čitavog svog radnog i životnog vijeka bavio istraživačkim poslovima, sačinivši tako četiri vrijedne knjige.

-Murinsko Polimlje nije proučavano na način kako je to ovom knjigom uradio profesor Knežević. Što se tiče literalnih opisa ima više njih koji su se bavili Gornjim Polimljem, ali se ovdje daju informacije i saznanja o prirodi, istoriji, resursima, kulturnim i sportskim dešavanjima. Argumentovano se govori i o stradanjima ovdašnjeg stanovništva u mnogim ratovima, katastrofalnim posledicama ukidanja polimske i veličke opštine, naglašava zapostavljenost i nazadovanje ovog kraja, što kulminaciju doživljava u zadnjih desetak godina –ističe Otašević.

Pjesnik David Lalić, zapaža kako ova studija obuhvata sadržaje izuzetne naučne vrijednosti smještene u 12 poglavlja i 23 literaturna izvora u kojem je predstavljen geografski, turistički, geo-politički, geo-strategijski položaj, granica i površina Murinskog Polimlja, seizmičke karakteristike, mineralne sirovine, hidrografija, resursi, struktura stanovništva, naselja u murinskom Polimlju, toponimija, školstvo, kultura i sport, te razvojne mogućnosti.

-Predmet mog interesovanja ove knjige posebno je bio poglavlje Polimlje u prošlosti koje sadržajno obuhvata dugi vremenski period od praistorije i antičkog doba, od vremena vladavine dinastije Nemanjića do današnjih dana –naglasio je Lalić.

Autor dr Marko Knežević, zahvalivši se svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlost dana, te promoterina, ističe da uprkos činjenici što su se „naši preci kroz istoriju borili i ginuli za državu Crnu Goru, dali nemjerljiv doprinos ostvarenju njene državotvorne ideje, mi njihovi potomci danas živimo na ivici egzistencije, doživljavavamo demografski kolaps i borimo se za opstanak“.

-Danas je opasnost od odumiranja i brisanja sa geografske mape sela Murinskog Polimlja veća nego u tursko doba. Murinsko Polimlje, koje obuhvata tri mjesne zajednice u okviru opštine Plav: Brezojevice, Murina i Velika, u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi i Crnogorci, umjesto da se u miru ekonomski razvija, jer raspolaže bogatim i raznovrsnim resursima, sve više nazaduje i propada i to je danas najzaostaliji kraj u najnerazvijenijoj crnogorskoj opštini Plav, a taj sunovrat nije naslijeđen nego je stečen učinkom državne i lokalne vlasti –ističe dr Knežević.

Nema komentara

Napišite komentar