zločina na Koranskom mostu

U Zemunu obilježena 26. godišnjica zločina na Koranskom mostu – Sjećanje na 13 stradalih pripadnika teritorijalne odbrane

Dana 21. septembra u Zemunu je obilježeno  26 godina od zločina na Koranskom mostu u Karlovcu, kada je ubijeno i masakrirano 13 pripadnika  teritorijalne odbrane, od strane hrvatskih paravojnih formacija. U crkvi Svetog Nikolaja upaljene su svijeće a zatim su položeni vijenci na spomenik ispred opštine Zemun. Organizator skupa je Gradski odbor SUBNOR-a Beograd, Udruženje boraca Logorište, Zavičajni klub Kordunaša i Udruženje boraca, potomaka i prijatelja Korduna.  Minutom ćutanja   članovi porodica i ostali prisutni odali su pomen žrtvama. Nakon toga okupljenima se obratio   ratni komandant kasarne Logorište u to vrijeme Bora Ercegovac.

On je podsjetio da tada u Logorištu nikog nije bilo da im pomogne. „Ostali smo sami, mnogi su se povukli,osim 56 boraca Kordunaša, od toga 23 mlada vojnika i nas 13 oficira, na čelu sa mnom. To je bila grupa koja je dva i po mjeseca branila čitavu kasarnu. Borci koji su stradali  su dobrovoljno došli. Imali su veliko srce i zato je njihova veličina duplo veća“, istakao je Ercegovac. On je rekao da se porodice i drugi članovi Udruženja boraca Logorište na ovaj datum okupljaju 21 put , naglasivši da će tako ostati dok su živi.


„Porodice stradalih i poštovaoci  Logorišta, 21.septebra 2001.godine formirali su Udruženje boraca „Logorište“, koje je nakon godinu dana pristupilo kao kolektivni član opštinske organizacije SUBNOR-a Čukarica. Samim tim Udruženje je ušlo pod okrilje SUBNOR-a Beograd (Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata), čiji sam ja predsjednik“, objasnio je Ercegovac koji je obećao da će se potruditi da dobiju  spomen sobu posvećenu  Logorištu i žrtvama Koranskog mosta.

Da podsjetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde Republike Hrvatske zaustavili su 21. septembra 1991. godine, ispred mosta na rijeci Korani u Karlovcu, dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne “Mekušje” u kasarnu “Logorište”, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje. Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvežena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pješice  preko Koranskog mosta. Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počeli “krvavi pir” nad njima. Trinaestorica su ubijeni i masakrirani, dok su četvorica teško ranjeni.

Skupu je, pored  članova porodica stradalih, članova  gore navedenih udruženja i naših zemljaka, prisustvovao  I Miodrag Linta, narodni poslanik i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar