U Zemunu održan pomen za poginule pripadnike teritorijalne odbrane Korduna na Koranskom mostu 1991. godine

28 godina od zločina na Koranskom mostu u Karlovcu gdje je ubijeno  13 pripadnika  teritorijalne odbrane  od strane hrvatskih paravojnih formacija, navršilo se  21.septembra, a tim povodom održan je pomen kod spomenika borcima i žrtvama rata u parku kod Gradske opštine Zemun. Organizatori skupa bili su  gradski odbor SUBNOR-a Beograd, Udruženje  Logorište, Zavičajni klub Kordunaša i Udruženje boraca Korduna i potomaka 8. Kordunaške NOU divizije, boraca ratova ’90- tih.

Članovi porodica i ostali prisutni minutom ćutanja  odali su počast  žrtvama, a zatim su položeni vijeci na spomenik. Nakon toga okupljenima se obratio   ratni komandant kasarne Logorište u to vrijeme Bora Ercegovac, a danas predsjednik gradskog odbora SUBNOR- a Beograd.

On je podsjetio na činjenice i dao detaljnije podatke o ovom nemilom događaju.

„U septembru 1991. godine Karlovac je imao 24 vojna objekta, a pred ovaj događaj u Karlovcu je samo Logorište pružalo otpor. Tu se zateklo 96 ljudi, 17 oficira JNA, 23 mlada vojnika na odsluženju vojnog roka i 56 dobrovoljaca, odnosno rezervista kako smo ih tada zvali. Prema vojnim parametrima, toliku kasarnu je bilo potrebno da brani minumum 600 ljudi uz logističku podršku, a nas 96 nije imalo ni logističku podršku. Ostali smo sami i  branili  čitavu kasarnu, a opsada je trajala 130 dana. Sve veze su bile presječene. Hljeba nismo imali preko 40 dana, pili smo kišnicu, bili smo bez ljekara, bez bolničara. .. Imena zločinaca sa Koranskog mosta treba da se znaju, a to su Mihajlo Hrastov, Zvonko Krajačić, Igor Brozović, Drago Jurković, Andrija Goršić,  Zdravko Hrkman, Branimir Sudec, Velimir Hrvojević, Ivoslav Cindrić i jedan Srbin Pero Mandić “, naveo je Ercegovac posebno govoreći o junaštvu stradalih boraca.

„Danas smo ovde da se podsjetimo na tih 13 junaka koji su svoju porodicu ostavili i krenuli u odbranu Karlovca, kasarne i srpstva“, istakao je Ercegovac koji je pročitao ovom prilikom poemu koju je napisao i posvetio koranskim junacima.

Ercegovac je u svom obraćanju poručio da radi na tome da priča o ovom tragičnom događaju dobije filmsku projekciju  kada bude 30- godišnjica obilježavanja, uz  obećanje porodicama da će učiniti sve da žrtve Koranskog mosta dobiju svoj spomenik.

Da podsjetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde Republike Hrvatske zaustavili su 21. septembra 1991. godine, ispred mosta na rijeci Korani u Karlovcu, dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne „Mekušje“ u kasarnu „Logorište“, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje. Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvežena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pješice preko Koranskog mosta. Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počeli “krvavi pir” nad njima. Trinaestorica su ubijeni i masakrirani, dok su četvorica teško ranjeni.

U okviru programa obilježavanja godišnjice stradanja boraca na Koranskom mostu, mješovita pjevačka grupa Zavičajnog kluba Kordunaša „Zvuci Korduna“ recitovala je pjesmu posvećenu ovom događaju: „Još se u noći sa mosta jauci čuju, do neba lete sa anđelima putuju. Kad zločincima neće niko da sudi, ima Božiji sud iznad ljudi, i tamo se sve vidi, jer Bog gleda pa Božija pravda krene sa neba. Putuje sporo, polako, polako, al’ na zemlju kad dođe udara jako, jako, veoma jako!“

Novinar Srpskog kola

Vesna Pešić

Nema komentara

Napišite komentar