U Zrenjaninu održano 2. Krajiško veče

Udruženje građana „Srpsko-rusko bratstvo Petrograd“ organizovalo je u zrenjaninskoj mjesnoj zajednici Sava Kovačević 14.12.2019. godine 2. Krajiško veče.

Predsjednik Udruženja Mile Košutić nam je rekao da su njihovi ciljevi afirmacija i njegovanje duhovnih, kulturno-umjetničkih, sportskih, naučnih i drugih vidova saradnje između srpskog i ruskog naroda, a imajući u vidu njihovu duhovnu i kulturno-istorijsku samobitnost, baštinu i povezanost.

– Nema na svijetu druge zemlje koja bi nam bila bliža od Rusije. Slična istorija puna dramatizma i podviga, stalna međusobna pomoć tokom vjekova , zajedničko vizantijsko naslijeđe, pravoslavna vjera, isti slovenski i slični savremeni jezici, i ono glavno – prava bratska ljubav – rekao je Košutić.

 

U posljednjih 6 godina za Spasovdan, Udruženje obilježava godišnjicu i tom prilikom postavljaju klupe mladenaca pored kojih sade simbolično drveće, do sada su postavili 6 klupa.

– Iza svake klupe se sadi drvo rjabina, koje simbolizuje ljubav. Sa jedne strane klupe sade se tri drveta breze, kao simbola ruskog prirodnog okruženja, a sa druge tri drveta hrasta, kao simbol svetog drveta kod Srba. Klupa između njih predstavlja spoj bratske ljubavi Srbije i Rusije, a mladenci su simbol ljubavi, i početka novog života. Sadnja stabala je najraširenija i najomiljenija aktivnost pomaganja Zemlji. Sadnja je način povezivanja sa Zemljom i doprinos budućnosti. Nigdje na svijetu nećete vidjeti takve brezove šume, kakvih ima u Rusiji. Kult breze je karakterističan za Rusiju. Srpski narod je prema hrastu imao veliko poštovanje. Ispod hrasta se okupljao narod radi molitve, kao i pri donošenju važnih odluka od zajedničkog interesa.

Klupe mladenaca postavljene su u Spomen park na Bagljašu, u Hramu Svetog kneza Lazara – Banatsko Karađorđevo, Hramu Rođenje Bogorodice – Botoš, u Osnovnoj školi “Jovan Popović“ – Novi Sad, u Hramu Svetih otaca – Klek i Hramu Vavedenje Presvete Bogorodice na Gradnulici, dok je u Melencima zasađeno pomenuto drvveće.

Mile Košutićem i Krajišnikinja Brankica Novaković koja nije član Udruženja organizovali su 2. Krajiško veče u Zrenjaninu.

– Ovo veče je po meni uspješno jer su nam došli i Krajišnici iz okolnih sela, atmosfera je pozitivna, sve svoje brige i nevolje su ostavili kod kuće, ovdje su se maksimalno opustili. Trudimo se da očuvamo našu krajišku tradiciju i upoznamo mlade sa običajima i vrijednostima rodnog kraja.

Mile Košutić je pozvao sve na 3. Krajiško veče koje će biti održano  sljedeće godine, najvjerovatnije u februaru.

 

Brankica Novaković rekla je da se rado odaziva na pozive da prisustvuje Krajiškim večerima.

– Mi smo stalno među Krajišnicima, obilazimo krajiške manifestacije od Borče, Čente Žitišta, svugde ima druženja. Cilj nam je da skupimo što više ljudi, kako bi se družili – rekal je Brankica i dodala da je na ovoj 2. Krajiškoj večeri više ljudi nego na prethodnoj, a još veći broj očekuju na sljedećoj večeri.

Gosti su mogli da uživaju i u igri uzdanica KUD-a Đerđef i Zrenjanina.

Miodrag Đurić predsjednik KUD Đerđef, umjetnički rukovodilac i koreograf rekao je za Srpsko kolo da KUD postoji 5 godina.

– Počeli smo iz ljubavi nas nekoliko igrača. Željeli smo da svoje znanje prenesemo mlađim naraštajima. Krenuli smo sa troje, četvoro djece da bi prerasli u ozbiljno društvo koje broji preko 80 članova. Imamo 4 grupe, najmlađu, srednju i stariju dječju i izvođače.

Nastupali su u regionu i širom Vojvodine i Srbije, održali su 4 godišnja koncerta, a imaju i svoj festival kada okupljaju KUD-ove iz regiona.

Goste je zabavljao, na veliku radost prisutnih Milivoj Abramović, ili kako ga u Zrenjaninu nazivaju Mali Baja.

– Od 15. godine izvodim pjesme Baje Malog Knindže, od kako sam došao u Srbiju 1995. godine, sa Banije, iz Starog Sela. Prvo su to bile Krajiške večeri, a sada pjevam na raznim događajima, u Zrenjaninu, Karađorđevu, Elemiru, Borči – rekao je Abramović.

Pored Malog Baje, nastupali su i Mile Delija, pjevačica Ružica Ruška i pjevač Goran.

Na 2. Krajiškoj večeri uručena je i nagrada za Humanitarca godine Mirjani Vuletić (Vučje srce) poznatoj humanitarki.

– Prije tačno pet godina počela sam se baviti humanitarnim radom uz pomoć pevača. Nikada nisam dobila neku nagradu za svoja djela kao danas, ali sam dobila drugu nagradu od moga naroda koja vama nije vidljiva okom, al ja je vidim i osjećam.. I ova nagrada je dio toga, ljubavi naroda… Koliko meni znači, znači i ostatku “Vucjeg Srca”. Srećna sam i veoma se zahvaljujem – rekla je za Srpsko kolo Mirjana Vuletić.

Mile Delija saznavši da Mirjana na Krajiškoj večeri prima nagradu, želio je da dođe i pjeva. Kako nam je Mirjana rekla, on je sa njom od samog početka i neizmjerno mu je zahvalna na podršci.

Program je vodila mlada Anastasija Košutić.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

 

Nema komentara

Napišite komentar