Udruženje Birač Drina održalo tribinu „Porodica u Srbiji u 21. vijeku“

Tribina pod nazivom „Porodica u Srbiji u 21.veku “ održana je u četvrtak, 27.aprila 2017.god. u sali 1 opštine Novi Beograd. Organizator tribine bilo je Zavičajno udruženje Birač Drina uz podršku Gradske opštine Novi Beograd.

Poruka tribine je da kao narod moramo sačuvati porodicu kao instituciju iz koje nastaje zdravo društvo, a za to su ključni ljubav, tolerancija, posvećenost i razumevanje.

„Znajući da je porodica osnovna ćelija zdravog društva, kao takvu moramo je čuvati, njegovati, boriti se za njeno očuvanje i kao društvo i kao pojedinci“, rekla je sekretar Udruženja Vesna Vuković, koja je ujedno bila i moderator tribine. Ona je istakla da Udruženje Birač Drina pridaje ogroman značaj jačanju brige za porodicu i da se zalaže za dalje izgrađivanje i podizanje na viši nivo moralne norme. „Naša kultura i društvo su poslednjih godina doživeli mnoga razaranja i degradacije. Porodica, njena vrijednost i značaj je obezvrijeđena“, objasnila je ona na početku i zahvalila se opštini Novi Beograd što podržava ovakve aktivnosti.

Na tribini su govorile: Snežana Dašić, socijalni radnik, Irina Batinić i Marina Mladenov, specijalni pedagozi.

Govoreći o porodici nekad i sad, Snežana Dašić je „pojasnila značaj porodice kao društvenog okvira u kome se obavljaju četiri važne funkcije, biološka, reproduktivna, zaštitna i funkcija socijalizacije“.

„ Za opstanak porodice od velikog značaja je komunikacija i saradnja, odnosno povjerenje između roditelja i djece“, tvrdi Irina Batinić.

Ona smatra da je danas, u XXI veku, moguće imati zdrav i srećan brak i porodicu.

Kada je vaspitanje u pitanju, ona je navela da je najbolji vaspitni stil, tzv. autoritativni. „Njega odlikuje bliskost između roditelja i djece. Roditelji postavljaju razumna ograničenja, daju djetetu sugestiju i uputstvo kako treba da se ponaša“, rekla je ona i dodala da „roditelji treba da imaju otvorenu komunikaciju sa djecom, da im obrazlažu svoje stavove, da imaju sluha za potrebe djeteta, što doprinosi stvaranju zrele, samostalne i društveno-korisne ličnosti“.

Dajući savjete za održivost i zdravlje porodice, Marina Mladenov je rekla da je „u današnjem vremenu izazov sačuvati sve ono dobro, kvalitetno i vredno, karakteristično za tradicionalnu porodicu. Izazov je sačuvati sve one dobre i oprobane recepte naših predaka čijom smo se zaslugom, prije svega, održali kao narod na ovim prostorima“.

Ona smatra da „uporedo s tim treba pratiti trendove koji nam se nameću i opet, uzimati ono najbolje iz njih kako bismo išli u korak s vremenom i svojoj djeci obezbedili bolju budućnost i bolje uslove za život nego što mi danas imamo“.

Tribini  su prisustvovali predstavnici Gradske opštine Novi Beograd, Miodrag Linta, narodni poslanik u Skupštini Srbije, predstavnici Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, brojni gosti i prijatelji Udruženja, kao i zainteresovani građani za ovu temu. Nakon tribine priređen je koktel za učesnike i goste.

 

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar