Udruženje Durmitoraca i Udruženje Pljevljaka svim srcem uz braću Srbe u Crnoj Gori

Saopštenje za javnost
Udruženja Durmitoraca

Eparhiji budimljansko – nikšićkoj i teritorijalno pripadajućem episkopu Njegovom Preosveštenstvu Gospodinu Joanikiju čestitamo veliki društveni jubilej osam vekova Autokefalije, koju Srpska pravoslavna crkva obeležava ove i naredne godine.
Udruženje Durmitoraca, pred domaćim i vanjskim javnim mnenjem, postavlja pitanje da li je u našem veku najviših civilizacijskih tekovina moguće donositi zakone pomoću kojih će se od Crkve Božije otimati hramovi Božiji.

Sve konfesije, svo hrišćanstvo vaseljene i sve pomesne pravoslavne crkve, Patrijaršije jerusalimska i carigradska znaju za jedinu legalnu i kanonski priznaju jedino Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

„Strašilo je gledat’ što se radi”. Većina crnogorskih medija su postali panel odakle se ruži i ponovo raspinje na lomači Sveti Sava. U tom poslu i takvom odnosu prema svetinji nema sreće, niti budućnosti.

Struka i medijske agencije ćutke propuštaju ovakva gnjevna krivokletstva.
Ne želimo da budemo saučesnici takvih izliva mržnje, prostakluka i vređanja osećanja i prava među ljudima.

Čineći pretke i potomke Udruženja Durmitoraca pozivamo Vladu Crne Gore da stave van snage predlog Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i više nikada takvoga da ga ne predlažu Skupštini.

Zabrinuti, da bi nastupajući najradosniji praznik Rođenja Hristovog upravo dočekali u radosti, slozi i miru Božijem.

Od nas će zavisiti ishodište naše.

Udruženje Durmitoraca vas u duhu Božićnog posta u kome se nalazimo ima moliti, suspendujte predlog zakona uperen protiv SPC, da bi zajedno Crnu Goru mogli voleti.

 

This is box title

SAOPŠTENJE UDRUŽENJA PLJEVLJAKA BREZNIK

Članstvo Udruženja Pljevljaka “Breznik” iz Beograda, kao duhovna čeda blaženopočivšeg patrijarha Varnave (Petra Rosića), najoštrije osuđuje pokušaj otimanja hramova od Crkve Božije.
Hramove i ostale vjerske objekte gradio je i očuvao narod i oni treba da pripadaju narodu i Bogu, a ne da ih dekretom prisvaja država.
Udruženje daje punu podršku sveštenstvu, monaštvu i narodu Crne Gore u odbrani svojih svetinja.

Nema komentara

Napišite komentar