Udruženje Šeste ličke proleterske divizije obilježilo 75. godina od oslobođenja Beograda

Povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda, u Drugom svjetskom ratu (20. oktobra 1944. godine), 16.10.2019. godine u Domu RVI Beograda održana je Svečana sjednica koju je Udruženje 6. Ličke samostalno realizovalo u okviru Programa Ko istoriju zaboravlja, ona mu se ponavlja, podržanog od strane Grada Beograda, Sekretarijata za socijalnu zaštitu u Drugom svjetskom ratu (20. oktobra 1944. godine).

Veljko Žigić je pročitao prigodan referat o borbama za oslobođenje Beograda kada je poginulo 2.953 borca NOV, od kojih 243 borca Šeste ličke divizije.

– Jedini komadant divizije koji je ranjen u jednoj bici je Đoko Jovanić u Beogradu. Josip Broz Tito je povodom tridesetogodišnjice oslobođenja Beograda 1974. rekao „na ulicama Beograda omladinci i omladinke, gotovo djeca, ginuli su u vrijeme kada su najviše voljeli da žive, ne slijepo i avanturistički već duboko uvjereni da se bore za nešto što je mnogo više, nego što su njihovi životi. Za slobodu svog naroda i svoga grada“.

Na skupu je bio i učesnik bitke za oslobođenje Beograda Zdenko Duplančić koji je prisutnma po danima ispričao kako su tekle akcije.

– 13. oktobra produžavamo od Mladenovca ka Beogadu. Rusi idu cestom, sa motorizacijom, a mi popriječnim putem koji vodi ka Avali. Borbe za Avalu vodimo sa Rusima.

Duplančić je naglasio da sljedeći dan izbijaju na Banjički vis, Nijemci su im pružali snažan otpor. U osvit zore 15. oktobra izbijaju na Autokomandu i odande izbijaju na Karađorđev park.

– Zadatak naše brigade je bio da poslije Avale, ide Slavija, Skupština, Skadarlija i Kalemegdan. Pri ulazu u sam grad, nastojalo se da se grad što manje ruši. Pomogli su nam građani i omladina Beograda vodeći nas kroz ulice pokazujući gdje su se Nijemci utvrdili.

Šesta lička divizija je zauzela Sarajevsku ulicu­! 17. i 18. oktobra najžešći okršaji su se vodili na Skadarliji.

Poslije devetodnevnih teških borbi, 20. oktobra 1944. oslobođen je Beograd, glavni grad Nove Jugoslavije. U osam časova ujutro savladan je i poslje dnji njemački otpor. Brzim prodorom partizanskih i sovjetskih snaga zauzet je most na Savi čime je otpočelo nastupanje u Srem. Jedna brigada Prve proleterske i dve brigade Šeste ličke i dio sovjetskih snaga prešle su Savu i otpočele borbe za Zemun i Bežanijsku kosu.

22. oktobra jedinice Šeste ličke divizije uz sadejstvo sa 13. Proleterskom brigadom i sovjetskim jedinicama, oslobodile su Zemun, a 23. oktobra i Batajnicu, da bi nastavile put za Srem – Sremski front.

Iz Udruženja su podijelili i zahvalnice povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda, predsjednica Udruženja Marija Obradović je uručivala zahvalnice.

Zahvalnice su primili:

Grad Beograd Sekretarijat za socijalnu zaštitu

SUBNOR Srbije

SUBNOR Grada Beograda

SUBNOR Vojvodine

Savez Srba iz regiona i Srpsko kolo

SUBNOR Savski venac

Udruženje boraca Sedme banijske divizije, Udruženje osme kordunaške divizije, Krajiške brigade, MPG Banija, general u penziji Andrija Rašeta, Boro Ercegovac, Svetomir Atanacković, Dušanka Lukić Havel, Nenad Bjeloš, SNP Konto d.o.o.

U ime predsjedništva GO SUBNOR Beograd Bora Ercegovac je čestitao jubilej 75. godina od oslobođenja Beograda.

– I mi smo već počeli sa brojnim aktivnostima za proslavu godišnjice od oslobođenja , obilazimo naše drugarice i drugove koji su bolesni sa skromnim poklonima. Centralna manifestacija za SUBNOR Beograda održaće se u ponedjeljak 21. oktobra u svečanoj sali Skupštine Grada Beograda.

Nakon Bore Ercegovca prisutnima se obratio i predsjednik SUBNOR-a AP Vojvodina koji je uručio povelje  Udruženju 6. Ličke proleterske divizije Nikola Tesla i generalu pukovniku Andriji Rašeti.

S obzirom da su i Savez Srba iz regiona kao i list koji Savez izdaje Srpsko kolo, dobili zahvalnice Mile Šapić se prije svega zahvalio Udruženju 6. Ličke PD i poručio svima koji ne dobijaju Srpsko kolo da se obrate redakciji kako bi primili svoj primjerak.

Predsjednik republičkog odbora SUBNOR-a poželio je svima prije svega zdravlje.

– Bilo je pravo bogatstvo i zadovoljstvo danas slušati sve učesnike. Šesta lička jeste dika svome rodu, ali se ne spominje, čija je ona. Do 1943. tamo nema nikog sem Srba. Proslavila je i Liku i sebe.

Na samom kraju se obratio general pukovnik Andrija Rašeta.

– Šesta lička može sa pravom da kaže da nije samo lička nego jugoslovenska. Uvijek je zahvaljujući njenom rukovodstvu našla pravo rješenje.

Nastupala je MPG Banija i guslar Nikola Đapić.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

Komentari
 • Avatar

  Jebo vam pas mater austrougarsku.

  nedelja, 20. oktobar 2019.
 • Avatar

  Moj suprug je sin borca , pol. komesara bataljona, u sastavu Šeste ličke divizije.
  Slava svima palim za slobodu.

  ponedeljak, 21. oktobar 2019.
 • Avatar

  Alo primitivac, podvedi svoju majku ili zenu, psima,koji ce na kraju jebati tebe i takve kao ti.

  utorak, 22. oktobar 2019.
 • Avatar

  Alo,primitivac, podvedi svoju majku ili zenu, psima.Ostavi jedan stradalni narod,cije muke ti takvi kao ti nikada necete razumeti.

  utorak, 22. oktobar 2019.

Napišite komentar