Udruženje Slavonija u srcu održalo Skupštinu u novim prostorijama u Zemunu

Udruženje Slavonija u srcu održalo je 3.11.2019. Skupštinu, a tom prilikom su i svečano proslavili ulazak u nove prostorije na adresi Cara Dušana 57 u Zemunu. Prostorije su na korišćenje dobili od Opštine Zemun.

Skupštinu je otvorio dr Savo Lazić, koji je na samom početku predložio Radno predsjedništvo. Skupštini su prisustvovali, pored članova Predsjedništva i gosti, predsjednik Udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije Miroslav Kovjanić, predsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša Petar Šaula, i u ime Saveza Srba iz regiona Mile Šapić.

Prije samog izvještaja o radu, Rada Petrović, član Udruženja je pročitala pjesmu Slavonske planine, muška pjevačka grupa uz pratnju orkestra je izvela jednu pjesmu.

Izvještaj o radu podnio je predsjednik Upravnog odbora Udruženja Miodrag Žarković, Slađana Kuzmić iznijela je izvještaj blagajne, dok je izvještaj Nadzornog odbora podnijela Milka Kovačević.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Slavonija u srcu Miodrag Žarković naveo da je rad Udruženja human i koristan jer je Udruženje osnovano kao Udruženje građana, spremno da njeguje umjetnost, kulturu, duhovnost, običaje i tradiciju, skupljanje umotvorina i istorijske građe,  a sve u cilju očuvanja kulturnog identiteta Slavonije i Slavonaca.

– Želimo da kroz ovakakv vid djelovanja zaboravimo na podjele, netrepeljivost i sujetu i da se odbranimo dobrim od loših. Ko će nas uzdići ako sami sebe napustimo. Složni samo možemo naprijed, budimo ljudi kao što je rekao naš patrijarh Pavle – rekao je Žarković.

Aktivnosti ovog Udruženja su najviše kulturno-umjetničke prirode, pjesma, igra i humanitarni rad.

– Prije par mjeseci smo se uselili u naš dom, svoje prostorije. Danas je svečano otvaranje prostorija. Želim da se zahvalim u ime Udruženja Miodragu Linti, Milanu Janiću i Sekretarijatu za imovinsko-pravne odnose, koji su zaslužni što smo dobili svoje prostorije.

– Naše aktivnosti počinju u januaru. 13. januara na Srpsku novu godinu, kada se okupimo za doček i pozovemo naše Banijce, Kordunaše, Dalmatince, Ličane… Prvog petka u februaru odlazimo kod naših Slavonaca u Banjaluku, gdje smo rado viđeni gosti.

Žarković je dodao da u nastavku godine imaju veliko Slavonsko veče, koje se održava u Inter Holivudu već 6 godina. Okupi se oko 700 ljudi. Krajem maja učestvuju na Krajiškom otkosu na Busijama, zatim na Krušedolskim zvonima kod manastira Krušedol, na manifestaciji Šumadijo volimo te, Krajino u srcu nosimo te u Kragujevcu. Zatim nastupaju u Sremčici, Ugrinovcima na Pletenom kolu, na Zvezdari kod Udruženja Zavičaj i Nenada Abramovića, u Sremskim Karlovcima, Stražilovu, gdje je sahranjen Branko Radičević, takođe Slavonac.

Žarković je podsjetio da je u Bosanskoj Gradišci dobijen prostor da se izgradi centar za stradale u Zapadnoj Slavoniji.

– Svi ćemo nastojati da pomognemo, apelujem da se jave svi koji znaju staradale. Za sada na spisku ima 1.496 Srba stradalih u Zapadnoj Slavoniji – rekao je Žarković i najavio put za Kućance 16.11.

Doktor Savo Lazić se zahvalio Miodragu Linti što nije, kako kaže, žalio vremena i truda,  da se potrudi da ubijedi nadležne da im se dodijeli prostor.

– On je bio taj koji je upoznao društveno-političke faktore sa našim aktivnostima. Otvoreni smo za sve Slavonce da nam priđu na način koji odaberu. Da napravimo jedno udruženje, a ne da pravimo tri ili četiri udruženja. Vrata su otvorena za sve – naveo je Lazić.

 

Petar Šaula, predsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša je poželio Slavoncima plodotvoran i uspješan rad i rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je sarađivao sa Udruženjem Slavonija u srcu na čelu sa Miodragom Žarkovićem.

– Pridružujem se apelu da se udružimo, bez obzira da li smo Kordunaši, Banijci, Slavonci – rekao je Šaula.

Branislav Ćorić iz Udruženja Savonija u srcu je naveo kako bi bilo dobro napraviti krovno udruženje svih dosadašnjih udruženja koje će povezati Krajišnike.

– S tim što bi mi mogli uticati na političke momente u državi, da nemamo samo folklorna udruženja, a da niko ne sasluša šta mi mislimo. Ipak bi mi značili u politici, skupštini, vladi, gdje bi imali svoje predstavnike da brane naš interes – rekao je Ćorić.

Miroslav Kovjanić predsjednik Udruženja Banijaca je naveo da mu je čast i zadovoljstvo što je među Slavoncima.

– Samo druženjem možete postići mnogo, i da poštujete međusobni rad. Ako budemo samo sebe gledali nećemo nikada ništa napraviti, budimo jedinstveni. Nadovezao bih se na prijedlog za Krovna udruženja. To je jako teško. Od toga neće biti ništa, jer svako od nas želi da bude na vrhu, i svako želi sebe, dok ne budemo prepoznali čovjeka koji može da bude zaslužan za sve.

Mile Šapić je pozdravio sve u ime Saveza Srba iz regiona i uputio je pohvale udruženju i iskazao zadovoljstvo na dosadošnjoj dobroj saradnji.

– Apelujem na uključivanje mladih, ne samo u ovom udruženju, nego i ostalim. Savez Srba iz regiona se trudi da pomogne kroz institucije – naveo je Šapić i napomenuo koliko je bitno da se osnuje ministarstvo koje bi rješavalo pitanje Srba iz regiona.

 

Zahvalnice za doprinos u njegovanju kulture, čuvanju običaja i tradicije dobili su: Ljubomir Pokrajac,

 

Milorad Tabak i

Mile Nedimović

Nakon skupštine Slavonci i njihovi gosti su nastavili druženje uz pjesmu i igru.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

 

 

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar