Udruženje Srba iz Hrvatske Nikola Tesla iz Kragujevca i ove godine zabilježili mnogobrojne nastupe

SKD Prosvjeta pododbor Split ima dugogodišnju saradnju sa Udruženjem Srba iz Hrvatske Nikola Tesla Kragujevac.  8. i 9.11. zajedno sa njima u Kragujevcu su boravili i Saša Ljubičić novinar Slobodne Dalmacije, SKD Prosvjeta pododbor Karlovac, i predstavnici Karlovačke opštine i opštine Kistanje.

U razgovoru u Skupštini grada Kragujevca  izražena je želja za obnavaljanjem društvene, privredne i kulturne saradnje između grada Kragujevca sa gradovima Splitom i Karlovcem.

Nakon prijema u Skupštini grada, kako nam je rekao predsjednik Udruženja Nikola Tesla Milan Ljubović, obišli su Spomen park u Šumaricama gdje su položili vijenac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima.

– Pokazali smo im naš grad u mjeri koliko je vremena bilo. Grupa od 90 Splićana, Kistanjaca i Karlovčana sa svojim domaćinima iz Udruženja Srba iz Hrvatske ,,Nikola Tesla” Kragujevac, posjetila je Spomen muzej i Spomen park u Šumaricama, položila vijence i cvijeće na humke streljanih đaka i profesora. Posebno dirljiv prizor je bio kad je 20 učenika iz Kistanja položilo ruže na humku streljanih đaka i profesora.

U okviru jednodnevnog boravka gosti iz Splita, novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić i književnik Siniša Vuković su posjetili i Narodnu biblioteku Vuk Karadžić gdje su građanima Kragujevca predstavili svoje knjige Vukovićev “Ričnik selačkog govora”, “Čakavskih pištulara I-V” i Ljubičićeve zbirke “Split rijaliti”. U razgovoru sa publikom pokrenute su teme, koje su odličan uvod za buduća književna druženja.

U večernjim satima u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta Kragujevac, održan  i koncert izvornih pjesama i igara pod nazivom Pjesmom i igrom kroz Dalmaciju, Liku, Bosansku krajinu, Kordun, Baniju, Slavoniju i Šumadiju, u kojem su nastupili pored Ženske pjevačke grupe SKD Prosvjeta pododbor Split i AFA Svetozar Marković Kragujevac, Ženska pjevačka grupa Spomenak Kragujevac, KUD Bukovica Kistanje, Ženska pjevačka grupa Nikola Tesla Kragujevac, CZNTK Abrašević Kragujevac, muška i ženska pjevačka grupa Studenac Kragujevac, KUD Dr Mladen Stojanović Bački Jarak i IPG Crnućanka Gornji Milanovac.

Udruženja Nikola Tesla iz Kragujevca već 6 godina ima saradnju sa SKD Prosvjeta pododbor Split.

– Prije tri godine smo potpisali povelju o prijateljstvu s ciljem učvršćivanja međusobnih odnosa i povezivanja naših gradova. Da se naša saradnja na kulturnom planu podigne na viši nivo, na međugradsku i međudržavnu saradnju u kulturi i u drugim oblastima. S tom namjerom smo ove godine potpisali povelju o prijateljstvu s općinom Kistanje iz Sjeverne Dalmacije. Inače, naša saradnja i organizacija zajedničkih kulturnih manifestacija je stalna sa Srpskim zajednicama u Splitsko dalmatinskoj županiji, Šibensko kninskoj županiji, Zadarskoh županiji, Vukovarsko- sremskoj i Osiječko -baranjskoj županiji  iz R. Hrvatske. Udruženje ima namjeru proširenja saradnje na sva područja u R. Hrvatskoj i ne samo sa srpskim KUD-ovima već sa svim područjima gdje su Srbi u značajnom broju i sa hrvatskim udruženjima – rekao je Ljubović.

Nakon koncerta organizirano je zajedničko druženje i večera u Studentskom restoranu.

Gosti iz Republika Hrvatske su danima nakon posjete Kragujevcu bili pod utiscima, neizmjerno su bili zahvalni domaćinima na gostoprimstvu i srdačnom dočeku.

Kragujevčani su bili aktivni i tokom ljeta te su prisustvovali Danima srpske kulture kod prijatelja iz Splita 16. i 17.8. kada je nastupala ŽPG Udruženja Nikola Tesla.

Bili su i u Bijelom Brdu kod Osijeka, na tradicionalnoj Bjelobrdskoj pudarini 7.9.2019. i tom prilikom je nastupio mješoviti instrumentalno-voklani sastav Nikola Tesla.

Za njih je veoma značajan i odlazak u Kistanje za Preobraženje, i u Manastir Krka.

Pored putovanja u zavičaj, Kragujevčani su gostovali i na manifestaciji Zemunu s ljubavlju i na 8. festivalu Zavičaju u srcu te nosim koje je organizovao KUD Petrova gora- Kordun.

Tekst: Dragana Bokun

Foto: privatna arhiva

 

 

Nema komentara

Napišite komentar