Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ koncertom Ljube Manasijevića i prijatelja obilježilo 100 godina od pobjede u Velikom ratu

Povodom 100 godina od pobjede u Velikom ratu kao i prve naredbe u oslobođenom Beogradu izdate 3. novembra 1918. godine kojom se vraća ćirilica na javne natpise i svaku drugu službenu i privatnu upotrebu, Udruženje za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda priredilo je 19.oktobra koncert srpskog pojca Ljubomira Ljube Manasijevića i njegovih prijatelja. Koncert pod nazivom „Za Srbiju i slobodu“ održan je u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Prema riječima organizatora, u čije ime se obratio potpredsjednik Udruženja Ćirilica Miodrag Kojić, posjetioci su imali rijetku privilegiju da uživaju u dva i po sata muzike, stihova i filmskih zapisa kojima su se oživjela sjećanja na naše predke koji su se borili i umirali, sa Srbijom, tim svetim imenom na usnama i duboko u srcu, a učesnici su svojim izvedbama, takođe oživjeli i duh oslobodioca srpske prestonice.

„Dok bude srpske pjesme i igre, dok bude ćirilice, biće i Srba, a dok bude Srba biće i Srbije“, poručio je Kojić.

Nakon pjevačkog društva „Preobraženje“ u izvođenju „Oče naš“, koncert je počeo spletom tri pjesme sa dvorova Nemanjića koje je priredio istaknuti srpski umjetnik Ljuba Manasijević i njegov ansambl Serbija. Ređali su se u nizu biseri srpske narodne izvorne i etno muzike, pjesme „Iznad Istoka i Zapada“, „Balada o kralju Urošu i Jeleni Anžujskoj“, „Prizren“, „Dušanov grad“, „Molitva za Srbiju“, „Vostani Serbije“, a sam kraj koncerta bio je posvećen sjećanju na vrijeme Velikog rata, a Manasijević je to najbolje predstavio pjesmama poput „Kreće se lađa Francuska“, „Marš na Drinu“, „Rusijo mojs voljena“, „Za Srbiju i slobodu“ i neizbježnom „Tamo daleko“.

Zahvaljujući umjetnicima poput Ljube Manasijevića, Srbi su jedan od rijetkih naroda koji s ponosom mogu reći da je naša srpska pjesma sama sebi predak.

„Cilj ovog koncerta je da se podjsetimo na sve slavne pretke i njihovu veliku žrtvu za našu slobodu koju i danas imamo. Meni je motivacija za pjesme o Velikom ratu posebno bio moj djed po ocu, Rista Krstić koji je bio kaplar, a hrabro je poginuo na Mačkovom kamenu u Cerskoj bitci. Njemu je posvećena pjesma „Za Srbiju i slobodu“, istakao je Manasijević u izjavi za „Srpsko kolo“, objasnivši da je to mjesto veoma značajno, da tamo postoji i spomen kosturnica, a ove godine je podignuta i crkva posvećena srpskim ratnicima koji su tu stradali. Patrijarh srpski gospodin Irinej ove godine je osvještao crkvu.

Publika nije štedjela dlanove niti je krila zadovoljstvo nakon koncerta koji će prema riječima organizatora postati tradicionalan, kao skroman doprinos očuvanju srpske tradicije i kulturnog identiteta prožetog uspomenom na herojske dane slavne srpske vojske.

U programu su učestvovali i narodni guslar Boško Vujačić, recitarori iz Aleksandrovca Marija Staletović, Vuk Džamić i Dragiša Stamenković, Kulturno- umjetničko društvo „Batajnica“ iz Batajnice i pukovnik Mića Živojinović iz Vrnjačke Banje koji je kazivao zapovjest Vojvode Stepe pred Cersku bitku, a koji je ujedno bio i voditelj programa ove večeri.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

Nema komentara

Napišite komentar