Uz obilježavanje 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve Prva pravoslavna gimnazija u BiH biće otvorena u Brčkom

Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije najavljuje da bi prva pravoslavna gimnazija u Republici Srpskoj mogla biti otvorena u Brčkom od 2019. godine, uz obilježavanje 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

– U jednom razgovoru predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao nam je da bi želio da svaka eparhija u Srpskoj ima po jednu pravoslavnu gimnaziju – rekao je vladika Fotije i objasnio da je riječ o klasičnoj gimnaziji sa nekoliko bogoslovskih i pravoslavnih predmeta.

– Takve gimnazije su postojale u našoj tradiciji prije Drugog svjetskog rata, pa su zamijenjene darvinističko-ateističkim školama – objasnio je vladika Fotije, dodajući da se o ovoj temi razgovaralo sa gradonačelnikom distrikta Brčko Sinišom Milićem na sastanku kome su prisustvovali i predstavnici prosvjetnih institucija i Skupštine grada Brčko i Republike Srpske.– Svi odbornici Skupštine Brčko distrikta srpske nacionalnosti podržali su ideju da se u Brčkom osnuje pravoslavna gimnazija jer tamo imamo i zgradu i namještaj za tu namjenu. Bilo je, međutim, i razmišljanja protiv pokretanja te škole jer su se čula pitanja: šta sa postojećom gimnazijom, te da ne dođe do getoizacije djece, kao i da li će biti dovoljno djece koja bi je pohađala – rekao je vladika Fotije.

On naglašava da su došli do zaključka da treba da se kontaktira Ministarstvo prosvjete Srpske, te da pravoslavna gimnazija treba da bude uključena u to Ministarstvo, kao i druge škole.

– Opšti utisak je da treba pokušati sa ovim projektom, jer su ljudi umorni od sadašnjeg školstva, koje ne daje dobre rezultate – rekao je vladika Fotije.

Vladika je, komentarišući pitanje izgradnje zgrade pored Saborne crkve u Bijeljini, koja je prvobitno bila namijenjena za pravoslavnu gimnaziju, rekao da je, u skladu sa dogovorom sa predsjednikom Dodikom, jedna pravoslavna gimnazija dovoljna na području jedne eparhije, i da je odlučeno da će se ova zgrada u Bijeljini koristiti u druge prosvjetne svrhe.

Izvor: Eparhija zvorničko-tuzlanska

Nema komentara

Napišite komentar