АКТУЕЛНО:

Велике задушнице обиљежене на спомен-гробљу Мали Зејтинлик

Српска православна црква и вјерници обиљежавају Задушнице четири пута током године. Данас су биле Велике или Васкршње задушнице, које у неким крајевима називају и Зимске и најављују припреме за почетак Часног поста. Обичај је изаћи на гробља и прислужити свијеће за душе упокојених.

На Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу данас су људи из свих крајева Републике Српске прислужили свијеће и помолили се за душе упокојених.

Породице, пријатељи и саборци посјетили су вјечна почивалишта својих најмилијих, упалили свијеће и помолили се.

Бол и туга не пролазе. Кроз сузе причају о тешким данима када су бјежећи пред непријатељем напуштајући Вогошћу, Добрињу, Грбавицу, Хаџиће, Илиџу и друга насеља у околини Сарајева са собом понијели и посмртне остатке чланова породице.

Међу њима и Мирослава Окиљ, мајка погинулог борца.

Слађан Окиљ је у категорији најмлађих бораца који су живот дали за слободу. Родитељи кажу да би вољели да се по њиховом сину зове нека од улица, како би се сачувало сјећање на овог храброг младића.

На Малом Зејтинлику на Сокоцу сахрањено је око 1.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату. Просјечна старост сахрањених бораца је 25 година.

Војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик основано је након потписивања Дејтонског споразума и егзодуса 150.000 сарајевских Срба, који су се раселили широм Републике Српске.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар