F03

Visoki predstavnik Vlade Srbije za sukcesiju prof. dr Rodoljub etinski primio delegaciju izbjegličkih i vojnih penzionera na čelu sa Miodragom Lintom

Visoki predstavnik Vlade Srbije za sukcesiju prof. dr. Rodoljub Etinski primio je u Ministarstvu spoljnih poslova delegaciju izbjegličkih i vojnih udruženja na čelu sa narodnim poslanikom Miodragom Lintom. Cilj sastanka je bio da profesor Etinski informiše delegaciju izbjegličkih i vojnih udruženja o sadržaju četvrtog sastanka Stalnog mješovitog komiteta za sprovođenje Bečkog sporazuma o sukcesiji koji je održan 12. novembra 2015. godine u Sarajevu.  Stalni mješoviti komitet čine visoki predstavnici Vlada Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bih i Makedonije a preporuke vladama država nasljednica bivše Jugoslavije mogu da se donose samo konsensusom a ne preglasavanjem. Podsjećamo da je prethodni tj. treći sastanak Stalnog mješovitog komiteta održan još septembra 2009. godine u Beogradu. U delegaciji su, pored Linte, bili Jovan Kablar, Radmila Nikšić, Savo Obradović, Nada Pavičević i Mile Šapić.

Profesor Etinski je informisao delegaciju izbjegličkih i vojnih udruženja da se u Sarajevu razgovaralo o sprovođenju šest aneksa Bečkog sporazuma o sukcesiji (Aneks A – Pokretna i nepokretna imovina bivše federacije, Aneks B – Diplomatsko-konzularna predstavništva, Aneks C – Finansijska aktiva i pasiva bivše federacije, Aneks D – Arhive, Aneks E – Penzije i Aneks G – Privatna svojina i stečena prava).  Nije se razgovaralo jedino o Aneksu F – Ostala prava, interesi i obaveze. Delegaciju izbjegličkih udruženja najviše je interesovalo šta je dogovoreno u vezi sprovođenja Aneksa G u kojem jasno stoji da će svim građanima i pravnim licima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine a svi ugovori skopljeni za vrijeme rata pod pritiscima i prijetnjama biće proglašeni ništavnim, kao i Aneksa E.

Prema rječima profesora Etinskog hrvatska predstavnica u Stalnom mješovitom komitetu Andreja Metelko-Zgombić je odbila da prihvati preporuku da sve države koje su nasljednice bivše Jugoslavije  obezbede  direktnu primjenu Aneksa G bez ikakvih razlika. Na kraju je usvojena kompromisna preporuka vladama koja sadrži tri stava: da se zaključe bilateralni sporazumi za spovođenje Aneksa G između država nasljednica; da se svi uzdrže od mjera kojima se ometa sprovođenje Aneksa G i da države nasljednice usvoje akte kojima će spovesti Aneks G.  Što se tiče Aneksa E – Penzije profesor Etinski je rekao da je tražio da se usvoji preporuka kojom bi se Hrvatska obavezala da isplati zaostale a neisplaćene penzije preko 50.000 krajiških penzionera. Međutim, i ovog puta hrvatska predstavnica u Stalnom mješovitom komitetu Andreja Metelko-Zgombić je to odlučno odbila.  Potrebno je istaći da i u slučaju usvajanja preporuka one nisu obavezujućeg karaktera za države nasljednice i nisu garancija da će doći do konkretnog rješavanja problema.  Dogovoreno je  da se slijedeći sastanak Stalnog mješovitog komiteta održi za šest mjeseci u Zagrebu.

Miodrag Linta je podsjetio profesora Etinskog  da je gotovo identična situacija bila na trećem sastanku Stalnog mješovitog komiteta koji je održan septembra 2009. godine u Beogradu. Hrvatska strana je i tada odbila princip direkne primjene Aneksa G. Na kraju sastanka slovenačka  i srpska strana su prihvatile hrvatski stav da nije moguća direktna primjena Aneksa G već da je prethodno potrebno zaključiti bilateralne sporazume između država nasljednica o njegovom sprovođenju. Vlada Srbije je tri mjeseca kasnije tj. 31.12. 2009. godine poslala nacrt bilateralnog sporazuma o sprovođenju Aneksa G hrvatskoj Vladi s molbom da iznese svoje primjedbe i sugestije. Punih 5 godina hrvatska strana je uporno odbijala da se izjasni o nacrtu bilateralnog sporazuma iako je ona na tome insistirala. Bilo je jasno da Vlada Hrvatske kupuje vrijeme da završi proces pregovora sa Evropskom unijom bez poštovanja ljudskih prava protjeranih Srba i srpskih povratnika. Vlada Srbije je konačno 2014. godine povukla svoj nacrt bilateralnog sporazuma o Aneksu G jer je bilo očigledno da Hrvatska neće poslati nikakav odgovor.  Linta je izrazio svoju bojazan da se ne ponovi ista situacija  i poslije nedavno održanog četvrtog sastanka Stalnog mješovitog komiteta u Sarajavu.

 (Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar